Slika je simbolična (foto: Bobo).
Premier Golob za letos napovedal 100-milijonski paket za potrebe upokojencev skozi štiri ukrepe.

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev.

Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in 'božičnica' za upokojence.

Z novembrom je napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, »zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta«.

Vse vdovske pokojnine se bodo najkasneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo naslavljal invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino.

»To bomo s 1. januarjem spremenili. Zaenkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas,« je dejal Golob.

Četrti ukrep pa je božični dodatek. Obračunan bo na način, kot je letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka.

»Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,« je zbranim dejal premier Golob.

Tokratni Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki so se danes začeli v Ljubljani, se bodo osredotočili na aktualne družbene izzive, ki zadevajo mlade in starejše. Na dvodnevnem dogodku bodo med drugim govorili o ohranjanju vitalnosti in aktivnem staranju ter pokojninski in zdravstveni reformi, so sporočili iz zveze društev upokojencev (Zdus).

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
eeeee (nepreverjen)

100 mio. deljeno št. upokojencev je 161€ na leto, razdeliš na mesece in dobiš v povprečju 13€ na mesec. 13€ bo dobil v povprečjo večjo penzijo, povprečmi upokojenec.

Urška zabuhla (nepreverjen)

vlada je pokleknila pred RUPARJEM
Če ne bi bilo Ruparja
bi upokojenci dobili
kurec u dupe
Ampak dobili so odločno premalo
Inflacija je bistveno bistveno višja

In reply to by eeeee (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Preberite v Demokraciji
Pavel Rupar o Golobovih napovedih: Milijarde za Mesca, drobtinice za upokojence

In reply to by Urška zabuhla (nepreverjen)

4r (nepreverjen)

V Demokraciji piše, da Rupar zagotavlja upokojencem ogromno vsoto denarja, vendar nikakor ne pod to Vlado! Denar že čaka in potrebno bo zaposliti veliko število delilcev. Upokojenci, čaka vas svetla prihodnost!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tišinčar (nepreverjen)

sem nekje prebral da je pobralo
TINO TURNER

In reply to by 4r (nepreverjen)

trg zmage

Pri prizadevanjih za višje pokojnine sta se naredili dve kardinalni napaki: kot prvo, da se "naduti" Sušnik ni samo priključil gibanju Ruparja, ampak je deloval proti. Sedaj je dobil 1,5%, sicer ni zadovoljen, ampak kaj več pa ne bo storil. Sam s tem društvom ne more, pripada levi opciji in ne bo kritiziral vlado v veliki meri.
Druga velika napaka je bila, ko so se upokojenci pod vodstvom Ruparja spravili na tisto pomočnico predsednice in začeli mešati pokojnine z Göbellsom in Hitlerjem. Zelo neprimerno, robato, škodljivo. Če so že šli pred predsedniško palačo, bi morali vljudno nagovoriti predsednico države in jo prositi za moralno podporo. Nič od tega, vsi so Ruparju zaprli vrata in hudo se bo moral potruditi, da si povrne neki ugled pri njih.
Vse je moje mnenje, vendar mislim, da nisem ravno pljunil mimo?

In reply to by Urška zabuhla (nepreverjen)

Tišinčar (nepreverjen)

pujsa pepa ga lahko Ruparju samo popuši

In reply to by trg zmage

Urška zabuhla (nepreverjen)

kako

In reply to by Tišinčar (nepreverjen)

trg zmage

Žal po svoje čista prevara vlade. "Izredna" uskladitev za 1,5%, izračunajte si, koliko boste dobili zraven. Pa še to, če dobro razumem od novembra naprej! Inflacija na letni ravni pa približno 10%. Izračunajte si, koliko vam je vlada dobesedno ukradla. Saj Ruplova zahteva 20% zvišanja za najnižje, pa 15% za nekaj višje pokojnine in 10% za najvišje (omenjeni so mejni zneski) ni realna, ampak 1,5% in to še komaj novembra???
Zraven mešajo spet tudi zajamčene, pa vdovske pokojnine... to bi morala reševati druga blagajna in ne pokojninska. Počasi bo imel nekdo, kateri je delal 20 let podobno pokojnino kakor tisti, kateri ste delali 40 let. Ni pošteno!
Hvala Bogu, božičnica... ampak glej ga zlomka, odvisna bo od letnega dodatka in vsega skupaj bo to 40% le tega. Če boš dobil junija 200 eur, torej bo ta "fantastična" božičnica v višini 80 eur. Ja, zelo lepo boste upokojenci preživeli Božič, medtem bo bo marsikateri v javnem sektorju dobil kakšno plačo zraven za ta namen.

Gost22 (nepreverjen)

Pa ka tej seronja obečava ka de drugo leto.do zdaj še nika nej napravo kelko reform bi moglo biti.kak fejs dela de ta vlada že letos propadnola,

jajčevi (nepreverjen)

Golob jebem ti Tino v njene lape.

Takjeto (nepreverjen)

Svoje si tak nemres najti nej? :)

In reply to by jajčevi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

tebi je pa bik v glavo prdnil
in materi tvoji se usral u mednožje
da si tak fuknjeni

In reply to by Takjeto (nepreverjen)

ZUJF (nepreverjen)

Malo ste že lekar pozabili što van je znižo pokojnine. Janša, ZUJF pa te zadeve....
In zdaj van je pa Golob za vse vaše tegobe kriv. A penzije so van znižali vaši maliki, že leta 2012.
Pozabili ste resno lekar na to ka van je tej zakon znižo pokojnine, znižo plače javnih uslužbencov, znižo otroške dodatke, znižo štipendije študenton, ukino brezplačni vrtec za drugega otroka.... ali nej, Golob je kriv, Janša je pa car.

bonge (nepreverjen)

Vej ste pa bilij skoraj cejle čas od leta 2012 na oblaste rdejče, zakoj ste nej ukinole janševe ukrepe. Ma goloub vse možnoste ka vse nazaj poprave kak je inda bilou če je tak fejst sposoben.

In reply to by ZUJF (nepreverjen)

23 (nepreverjen)

Golob se trudi narediti iz dreka puter, vendar to ne gre tako hitro! Preveč mu ga je Janez pustil.

In reply to by bonge (nepreverjen)

105 (nepreverjen)

Se strinjam da je Janša zajebal upokojence.Zato smo volili Goloba.Golob ima vso moć da to popravi.
Pa je to kakšn popravek?Velika žalost.

In reply to by ZUJF (nepreverjen)

69 (nepreverjen)

Še vedno je upanje, da bo g. Golob zadevo popravil, če ga ne bodo prej "odnesli". Se ve kdo. Sicer pa, vsaka mu čast, da je kar pogosto sposoben prenašati nizke udarce desnih lakomnih teroristov.

In reply to by 105 (nepreverjen)

trg zmage

@ZUJF: Trditve bi moral dokazati, pa ne moreš! Kolikokrat moram še napisati, da je bruto 1.400 in od tega 50% enako kot neto 1.000 in od tega 70%. Torej preprosto tako na oko izračunano 700 eur, čeprav so odstotki v razliki za 20! Leta 2012 se pokojnine niso znižale, ampak spremenil način izračunavanja.
Moraš biti res naiven, da verjameš, da če bi se preko noči pokojnine znižale za 20%, ne bi bila dobesedno revolucije?
ZUJF je bil za svoj čas napredek, z leti je postal ta zakon zastarel, že kar nepravičen. Trenutno ga vlada ukinja, ima pogajanja s sindikati in mi ni jasno, kaj sedaj za vraga po tvojem tule počenja Janša? Obseden si z njim, to je edino dejstvo, katero ti priznam! Zavedaj pa se, da bo nov plačni sistem veliko stal in da tvoj "superman" oz. Golob nima "krblače" brez dna"
Za plače, dodatke, štipendije ne vem, ne bom se prepiral... tema tule so pokojnine in tega se drži in predvsem ne zavajaj ali celo laži!

In reply to by ZUJF (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Janša je car
Živel Janša
Dol z smrdljivimi komunajzerji

In reply to by trg zmage

čarni vrag (nepreverjen)

KAJ
pa če bi smrdljive komunakzerje umili

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

23 (nepreverjen)

Res, Janez je car med komunisti, saj je partijski produkt iz Kumrovca! Ima še kar nekaj "sošolcev", ki krasijo stranko SDS! Tako da, ne kar tako žaliti komunajzarjev, čeprav so danes preoblečeni v črna "oblačila" . Nekdaj so peli partizanske pesmi, danes pa po cerkvah v prvih vrstah na ves glas prepevajo pač drugačne pesmi. Zatorej, živel Janez!

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Res je car, rdeči božji dar!

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

649 (nepreverjen)

Razumite vendar, da je sedanji mandatar krivec za vse kar je bilo, je in bo. Gre za načrtno rušenje vlade s strani SDS, z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Državljanom pač zgolj v enem letu ni mogoče zagotoviti "raja" v SLO, zato opozicija, ki ni vredna te besede, s pridom to zlorablja. Desna trobila vključno z okupirano javno RTV, iz dneva v dan popljuvajo vsak korak, ki ga stori ta Vlada. Ker pa je med nami vedno več "ovac", ki nahujskani verjamejo v neko virtualno svetlo prihodnost desnih rešiteljev, se nam po nepotrebnem obeta še več nasprotij, sovraštva in razdora. Dejstvo je, kar kaže vsakodnevna praksa, da desnica ni in ne bo med Slovence nikoli vnašala miru in sloge. Njihov cilj je OBLAST, pa čeprav bo treba iti preko trupel!

In reply to by ZUJF (nepreverjen)

trg zmage

Ne obračaj, čeprav imaš v bistvu prav: Golob je obljubl petje in ples! Nisem mu jaz dajal besede v usta!

In reply to by 649 (nepreverjen)

649 (nepreverjen)

Pa saj pred volitvami vsi vse obljubljajo. Prav je, da mu damo še nekaj časa. Če pa ne bo nič, bo pač treba izvoliti drugo Vlado.

In reply to by trg zmage

trg zmage

In koliko časa bi mu ti ŠE dal mir?

In reply to by 649 (nepreverjen)

649 (nepreverjen)
649 (nepreverjen)

Do konca mandata, da bo lahko JJ s svojim bendom še bolj, še bolj dolgo nagajal!

In reply to by 649 (nepreverjen)

3753 (nepreverjen)

Za vse kar se je dogajalo od leta 1900, je kriv g. Golob! Tako piše v "Demokraciji" in ljudje morajo temu verjeti. Ta časopis objavlja le resnico!

In reply to by ZUJF (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Očitno ne razumete realnost Slovenije. Oboji levi in desni so na povodci globalistov. Za časa izmišljene "pandemije" in nakupa v cepivo maskiranega biološkega orožja smo se zadolžili za novih 10 milijard. Tako je naš dolg dosegel 50 milijard, kar je za 2 milijona Slovencev lepa številka. Vi se pa dale štukajte o Janši. Janša je pokazo, da je izdajalec in ima diktatorske namene, kar je dokazal z uvajanjem škodljivih protikoronskih ukrepov. Njegovo mesto je v čuzi, nej pa v parlamenti.

69 (nepreverjen)

Ruparjevi upokojenci že mrzlično pričakujejo s kakšnim "paketom" jih bo presenetil. Predvsem pa, kdaj se bo to zgodilo!? Časopis "Demokracija" navaja v članku, da je potrpljenje Božja mast!

več (nepreverjen)

ŽIVEL RUPAR, stisnil si za *ajca goloba, da je sploh kaj dal, ta drobižek, zdaj pa Rupar na pune, nema milosti, za vse nezaposlive nevladnike, taksistove žene ipd. je denar, za upokojence pa neki drobiž, pa to čez pou leta......mrš goloub

.... ..... (nepreverjen)

Živel Rupar! Lepo ti uspeva naivne upokojence motati okoli prsta! Naj se čuje harmonika, ples naj velja! To je pa tudi vse, če verjamete ali ne.

In reply to by več (nepreverjen)

fuj (nepreverjen)

in zdaj še povečanje penzij za borih 1,8 % .....Gre seveda za hudo žalitev in je pljunek v obraz upokojencem

3a (nepreverjen)

Koliko EUR pa je že Rupar izpljunil upokojencem!?

In reply to by fuj (nepreverjen)

allo (nepreverjen)

či je Rupar po tvoje v vladi?

In reply to by 3a (nepreverjen)

3753 (nepreverjen)

Mar ni javno obljubil? Kaj imajo njegove obljube in zavajanja skupnega z vlado? Njegovi "verniki" vendar čakajo kar jim obljublja na shodih. Ali pa se le norčuje iz lahkovernih upokojencev? Kje je torej denar in od kod ga bo vzel? Če vi morda veste, povejte to ljudem!

In reply to by allo (nepreverjen)

649 (nepreverjen)

vzel ga bo nevladnim organizacijam in migrantom
in vsi upokojenci bi bili siti in na toplem pozimi

In reply to by 3753 (nepreverjen)

649 (nepreverjen)

Vzel ga bo RKC, vse, kar jim je dal bivši "vladar" Janez!

In reply to by 649 (nepreverjen)

3a (nepreverjen)

Seveda ni v vladi, je pa podtaknjenec SDS. Nerazumljivo je, čigav denar obljublja upokojencem?

In reply to by allo (nepreverjen)

69 (nepreverjen)

On ne pljuva EUR, temveč le sedanjo Vlado!

In reply to by 3a (nepreverjen)

takoj (nepreverjen)

Golobček stou miloščino si me pa razkuro, zdaj pa rejsen rabimo Rupara

3753 (nepreverjen)

Ja, Rupar je še edini rešitelj in upanje! Bilo bi pa zanimivo vedeti, kje ima skrit "koš" s katerega bo dajal upokojencem obljubljeni denar? Dajmo se presenetiti! V zaporu se človek marsi česa nauči.

In reply to by takoj (nepreverjen)

38 (nepreverjen)

Golob je vsaj nekaj dal! JJ, je pa samo "golobček spuščal"! Kdor ni z malim zadovoljen, večjega vreden ni!

In reply to by takoj (nepreverjen)

eno stavno (nepreverjen)

Preračunajmo: pri 100-milijonskem “darilu” upokojencem (ki ga bodo deležni komaj novembra, ko te vlade najbrž ne bo več) bi vsak upokojenec dobil povprečno 16 evrov. Ki jih lahko nato zapravi za električno energijo, ki je zaradi mafijske sprege trgovcev s fotovoltaičnimi paneli, povezanimi s predsednikom vlade in uradno politiko, 50-odstotkov dražja, kot pa je bila pred enim letom.......tako torej

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice