Zaradi epidemije koronavirusa se je tudi versko življenje povsem spremenilo.

V skladu z epidemijo in izrednimi razmerami so tudi v Slovenski škofovski konferenci že 12. marca sprejeli navodila za preprečevanje širjenja koronavirusa. Tako so vsi verski obredi, birme in verouki do preklica odpovedani, duhovniki pa lahko mašujejo le v zaprtih cerkvah in kapelah. Nič drugače ne bo niti z največjim krščanskim praznikom, ki je tik pred vrati, z Veliko nočjo.

Na Veliko noč kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od smrtih, gre za premakljiv praznik, ki bo letos v nedeljo, 12. aprila. V okviru velikonočnih praznikov spadajo Cvetna nedelja, Veliki četrtek, Veliki petek, Velika sobota, Velikonočno ponedeljek in Bela nedelja. 

Žegnjanje preko televizije

Tako bodo letošnji velikonočno prazniki potekali preko televizije, radia in spleta. Tradicionalni žegen oziroma blagoslov velikonočnih jedil na Veliko soboto bo potekal izključno v televizijskem prenosu iz mariborske stolnice, župniki in duhovniki pa bodo blagoslov jedil opravljali iz zaprtih cerkva za celotno škofijo. 

Na podoben način bodo potekale tudi velikonočne maše, v zaprtih župnijskih cerkvah brez udeležbe vernikov. Tam, kjer je to mogoče, pa bodo duhovniki poskrbeli za spletni prenos maše iz svoje cerkve. 

Glede darov pa škofje vabijo, da verniki po svojih zmožnostih darujejo svete maše in podprejo svoje duhovnike s prostovoljnimi darovi, ki jih lahko nakažejo na bančni račun župnije ali osebno izročijo po prenehanju epidemije.

Na navedeni povezavi si lahko pogledate seznam, kje bo možno spremljati svete maše preko spleta, radia in televizije.

Soboški škof je že 'online'

Za zagotovitev duhovne oskrbe vernikov se sicer nekateri škofje odločajo za precej moderen pristop, soboški škof Peter Štumpf je tako že dve nedelji zapored blagoslavljal celotno Škofijo Murska Sobota kar med vožnjo v neposrednem prenosu preko družbenega omrežja Facebook.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
🍄 (nepreverjen)

Darovati? Se vedno nimajo dovolj? Pa nositi jim hrano na župnisčè, pa počistiti jim kuhinjo, pa skuhati pojedine vsak dan. Za kaj že.rabijo denar?

Katoliski zakramenti (nepreverjen)

Prav Katolicanstvo je tisto ki bi z katoliskimi zakramenti ( predvsem maziljenje bolnih ) lahko zelo pomagalo.

In reply to by 🍄 (nepreverjen)

sema (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam. V Prekmurju so popi razvajene

In reply to by 🍄 (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

se pravi.................. ka se tudi v šole ne bo šlo.............vsaj ta do konca vuzna (sredine aprila)...ugibam!

Popoln odpustek (nepreverjen)

Večina duhovnikov ; jutri ob 18.00 papez podeli popoln odpustek, daaajte izkoristote to priloznost, ze danes stojte v vrsti , ker rabite bolj kot mi navadni smrtniki. Se v teh izrednih razmerah mislite samo na denar!

In reply to by butalec (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Če že, se bo šlo v šole najprej v začetku maja. Mogoče v ponedeljek 4. maja. Seveda, če bodo razmere to dopuščale. Zelo težko pa je karkoli naprej napovedat.

In reply to by butalec (nepreverjen)

karl marx (nepreverjen)

Fala bougi, ka bar toga cirkusa nede trebelo cuj glejdati.

Viktor (nepreverjen)

Vam nekaterim predstavljajo več zgodovinske zablode marxistične ideologije.

.. .. (nepreverjen)

Spoštovani.
Nam, kerim velika noč nekaj pomeni,bomo že tako uredili da bo tako kot mora biti, keri ste pa nasprotniki verskega življenja se pa nehajte norčevati iz verujočih in nas pustite pri miru ker to vam nič ne pomaga, nič niste boljši, nič močnejši, nič bogatejši od verujočih.
Pa vas ne mislim žaliti še molil bom za vas in upam da bo pomagalo.
Lepe Blagoslovljene velikonočne praznike vsem skupaj.

Motnja (nepreverjen)

Povej kdo se je delal norca konkretno iz.obredov? Nihce. Podali smo so svoje mnenje o denarju.

In reply to by .. .. (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Zanijma me, če trbej košarice s šunkof, bilicami pa hrenon postavtii pred televizore, te pa v trenutki, da de škof začno škropiti blagoslov, coto s šterof de hrana doj pokrita, odkriti ?! Ali pa svejti duh leko prijde v šunko tüj skouz coto ?!

In reply to by .. .. (nepreverjen)

Touch the screen (nepreverjen)

Instant krscanstvo... prek televizije do prej zegnjali. Ka mamo ze 4D televizije ka de iz njih sprickalo? Kak na lejci se znajo prilagoditi gda je sila. Vacik so pa zacugnjeni do amena.

kunta kinte (nepreverjen)

da ne bi bi slučajno kakšen komunajzer žegen jedel

Karl Marx (nepreverjen)

jaz pa bom žrl žegn ko svija

kunta kinte (nepreverjen)

Karl Marx saj tudi si svinja

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice