V kubičnem metru aluminija je shranjeno več energije kot v enaki količini kurilnega olja. Slovenski znanstveniki so ob tem začeli raziskovati, kako bi lahko to surovino uporabili tudi v namene ogrevanja.

Kurilna sezona je že v polnem teku, slovenski znanstveniki odkrivajo nove načine zagotavljanja toplote, ki bili okolju bolj prijazni.

Kljub temu da je čedalje večja uporaba obnovljivih virov energije, se v zimskih mesecih pojavi težava, saj je takrat manj sonca, hkrati pa je zaradi ogrevanja povečana poraba energije. 

Mednarodna ekipa raziskovalcev, del katere so tudi slovenski znanstveniki iz Kemijskega inštituta, se pri tem osredotočajo na aluminij, ob uporabi katerega naj ne bi bilo negativnih vplivov na okolje. 

Zakaj aluminij?

Aluminij kot izbira za ogrevanje naj bi od dosedanjih uporabljenih energentov bila ustreznejša alternativa, saj je v kubičnem metru te surovine shranjeno veliko več energije.

Ivan Jerman z Kemijskega inštituta je pojasnil odličen potencial neizkoriščenega materiala: »V teoriji lahko v enem kubičnem metru (blok) shranimo 23,6 megavatnih ur energije, v primeru, da so to granule nekje 15 megavatnih ur na kubični meter

S tem se uvršča med materiale z izredno visoko volumetrično energetsko gostoto 

Ob tem je dodal, da takšno shranjevanje ne povzroča izgub, prav tako ni samopraznjenja in vplivov na okolje, saj vir ne vsebuje ogljika. 

Proizvodnja aluminija je iz okoljskega vidika izjemno energetsko potrana, v kolikor bi aluminij uporabljali tudi za ogrevanje, pa bi s tem odpravili tudi to težavo, meni. 

Kako bi bilo videti ogrevanje z aluminijem? 

Že s preprosto reakcijo bi lahko iz aluminija pridobivali toploto in elektriko. 

Aluminij ob visokih temperaturah, ki presegajo 200 stopinj Celzija in povišanem tlaku reagira z vodo. Pri tem nastaneta nastaneta vodik in toplota, prav tako pridobimo tudi aluminijev oksid, ki se ga lahko z zeleno energijo ponovno reciklira na industrijskih napravah. 

»Toplota, ki se sprošča pri reakciji v reaktorju, bo preko toplotnega izmenjevalca ogrevala tako kot sedaj vodo v centralnem sistemu, ta pa prostore in sanitarno vodo. Vodik, ki nastaja pri reakciji, se bo lahko uporabljal za proizvodnjo električne energije,« je o preprosti reakciji, ki bi nam olajšala problematiko ogrevanja pojasnil Jerman. 

Povprečni družini bi za celotno sezono zadostovalo že 300 kilogramov

Jerman pojasnjuje, da bi za celotno kurilno sezono povprečna družina potrebovala od 300 do 500 kilogramov aluminijevega granulata.

Seveda je to zgolj okvirna ocena, ki je poleg velikosti gospodinjstva odvisna tudi od izolacije in dejavnike. 

Kdaj se bomo poslovili od kurilnega olja in ostalih energentov?

S Kemijskega inštituta so za Sobotainfo odgovorili še, da je zaenkrat še težko napovedati, kdaj lahko pričakujemo ogrevanje z aluminijem, ki je odvisno predvsem od proizvodnje reaktorjev.

Na proizvodnjo reaktorjev vpliva več dejavnikov: razvoj trga, količina poceni zelene energije preko poletja v prihodnosti in razvoj distribucijske mreže, ki bi omogočila ta način ogrevanja. 

Komentarji (14)

423442rdfdsrew (ni preverjeno)

ZNANSTVENIKI NAVADNI LAŽNICI SE JE IZKAZALO ZADNJIVI DVE LETI GNOJI PODKUPLENI LAŽNIVI!

Počitnice.. (ni preverjeno)

Ka pa če bi tej znanstveniki probali raziskovati Sotinske skale, tüdi one bodo davale toploto od sebe, samo prej je morejo segreti.....

In reply to by 423442rdfdsrew (ni preverjeno)

uporabnik19 (ni preverjeno)

Itak. Greli se bomo z aluminijem, ki ga primanjkuje v vsej industriji in dosega rekordne cene. Genialci eni.

Opazovalka (ni preverjeno)

Blodnje? Itak 😝😝😝

Amigo (ni preverjeno)

Lahko bi se s plastiko, da bi se vsaj reciklirala!🤣

Gees (ni preverjeno)

vsakome kelko telko inteligentnemu znanstveniku je jasno da je bodocnost v fuziji ter vodiku, steroga v vesolju ne fali, tile geniji pa trosijo pejneze na aluminiju, vceraj so v talumi povedali da pocasi ugasajo proizvodnjo aluminija, vi pa na velko trosite prvoaprilske !

helmut (ni preverjeno)

"bodocnost v fuziji ter vodiku, steroga v vesolju ne fali" .... dragi moj zaenkrat še nišče neje napravo fuzije z kero bi pridobili več energije kak bi vložili v njo in nišče ne ve kda bomo tak daleč mogočen za 10 let mogoče za 100 let, glede vodika pa ja je resno najbolj pogosti element v vesolji problem pa je ka ne obstaja kak samostojni element je vedno vezani v neko molekulo in ka ga pridobimo moremo vložiti energijo in vedno dobimo iz vodika nazadnje menje energije kak smo pa vložili v pridobivanje.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Bodocnost…. Zato pa na velko delajo na tem! Ali pa mogoce milijarde za tisti reaktor v franciji pa poskusne po svetu ta mecejo za veselje kak nasi geniji kurijo aluminij?

In reply to by helmut (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če bi imeli sončne in avtomobile brez davka kot drugi v eu bi tudi bilo lažje.

Ograček (ni preverjeno)

Kakše noroste vi tou pišete? Pa ka se van je čista zmejšalo? Ja, z zlatime palicame mo korele. Tu se resno več ne vej što je tu čorave. Mi bralce smo pa še bole nore,ka tou čitamo pa klikamo.

0099 (ni preverjeno)

Kez že eno leto kurim z drekom malo so se v začetki sosidi bunili ka nim je po kisilon smrdelo zaj so se pa že navadili pa me skoraj nika ne košta edino malo dela ka vsakšne den da se poseremo moren drek na küp nesti pa zmejs ga premečem ka se bole siši če kuriš z drvami tudi imaš delo pa še kupiti moreš če nemaš svoje šume.

. (ni preverjeno)

Minij pa nam bojo brazilci nanosili, da nebomo rabili trošiti ogromno letrike za pridelavo. Pa Tesle lahko razrežemo in stisnemo v kocke.

realnooo (ni preverjeno)

teh teorij je malo morje, do realizacije pa nikoli ne pride.

Olaamigo (ni preverjeno)

Prodam bučno olje

Starejše novice