Slika je simbolična.
V Sloveniji potrdili prvi primer okužbe otroka z akutnim hepatitisom.

V izjavi za medije je minister Janez Poklukar povedal da smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe otroka z akutnim hepatitisom, katerega vzrok je še vedno nejasen.

Vse skupaj se je začelo 31. marca na Škotskem, kjer so potrdili pet primerov hudega poteka hepatitisa nepojasnjenega vzroka. Otroci so bili stari od tri do pet let. 

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da so hepatitis do zdaj potrdili pri najmanj 169 otrocih iz 12 zahodnih držav. Sedemnajst otrok je potrebovalo presaditev jeter, eden pa je umrl. Skrivnostni hepatitis so potrdili pri otrocih, starih od enega meseca do 16 let. 

Otrok že v domači oskrbi, šlo je za blažji potek

Otrok, ki je starejši od deset let, je že v domači oskrbi, saj je šlo za blažji potek bolezni, imel pa je prebavne težave. Hospitaliziran je bil dva dni, je povedal.

»Hepatitis oziroma vnetje jeter se poskuša velikokrat povezati z virusi. Gre za utečeno diagnostiko, ki jo izvajamo vsak dan. Pri tem primeru se pojavlja posebna vrsta adenovirusa, ki povzroči tudi drisko,« je razložil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. A pri bolniku v Sloveniji okužbe z adenovirusom niso potrdili, je pa imel okužbo z respiratornim virusom.

»Trenutno čakamo informacije iz centrov, ki preiskujejo vzroke za nastanek akutnega hepatitisa neznanega vzroka,« je povedala pediatrinja Tanja Mrvič.

Strokovni direktor Pediatrične klinike Miroslav Petrovec je poudaril, da če bo kdo dobil izvid, da je okužen z adenovirusom, to še ne pomeni, da ima akutni hepatitis neznanega vzroka.

V zadnjem mesecu se je v številnih državah po svetu začel pojavljati akutni hepatitis neznanega izvora, ki prizadene otroke. Hepatitis zdravnikom povzroča veliko preglavic, saj je neobičajen, vzrokov za nastanek pa ne poznajo, zato sumijo, da gre za nov virus.

Kateri so simptomi?

»Starše naprošam, da so na simptome pozorni, vendar ohranijo mirnost, saj gre za izredno redek virus. Med simptome spadajo zlatenica, temen urin ter bledo blato. Hkrati jih pozivam, da upoštevajo temeljne higienske ukrepe za preprečevanje prenosa okužb dihal,« je povedal Poklukar.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
huehue (nepreverjen)

hitro po 3 doze cepiva v čelo ka preprečimo še eno plandemijo! zaprti vse v klet!

Fkfjfjfhj (nepreverjen)

S cepivom ne preprečimo nič temveč zbolimo in se okužimo in to se zdaj dogaja z otroci.

In reply to by huehue (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ge pa piše , ka so ta deca bila ceplena, vejpa tak malij so sploj nej cepili. Neven zakoj morete sigdar iskati samo slabo. Vejmo smo pa zdaj gratali svobodni, bar dosta bole , kak smo bili.

In reply to by Fkfjfjfhj (nepreverjen)

Absurd (nepreverjen)

Ge tij živeš ? Svobodni smo gratali zaradi cepljenja, svašta hahaha farma marketing

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Starejše novice