FOTO: BOBO
Višina trošarin za energente bo regulirana še nadaljnje tri mesece, je danes odločila vlada.

Vlada je na današnji seji sprejela program stabilnosti in nacionalni reformni program za leto 2022.

Podaljšala je trenutno veljavno uredbo o trošarinah za energente in veljavnost uredbe o določitvi zneska trošarine za električno energijo.

Višina trošarin ostaja nespremenjena

Vlada je izdala spremembe uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, skladno s katerimi se ohranjajo trenutne višine trošarin še nadaljnje tri mesece, in sicer od 1. maja do 31. julija 2022. 

»Tako poskušamo tudi na področju davčne politike reševati stiske prebivalstva in gospodarstva zaradi visokih cen nafte,« so sporočili. 

Trenutno veljavne trošarine, ki jih ohranjajo do 31. julija, znašajo:

  • za bencine 0,359 evra za liter;
  • za plinsko olje za pogon 0,330 evra za liter;
  • za plinsko olje za gorivo za ogrevanje 0,07875 evra za liter;
  • za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje 0,855 evra za megavatno uro.

Program stabilnosti predvideva zniževanje javnega dolga do leta 2025 na 68 odstotkov

Vlada je sprejela Program stabilnosti 2022, ki v luči državnozborskih volitev in izrednih makroekonomskih negotovosti zaradi humanitarnih in ekonomskih posledic vojne v Ukrajini ter vzpostavitve gospodarskih ravnotežij po obdobju epidemije vključuje zgolj scenarij nespremenjenih oziroma spontanih politik. 

»Ob nespremenjeni politiki se bo primanjkljaj sektorja država postopno zniževal do leta 2025, ko bi znašal 1,7 odstotka BDP. V letu 2022 naj bi znašal 4,1 odstotka, v letu 2023 pa naj bi bil že pod tremi odstotki,« je povedal minister za finance Andrej Šircelj. 

Proračunski primanjkljaj bo po oceni v letu 2023 nižji od tri odstotke BDP-ja. Javni dolg se v celotnem obdobju v deležu BDP znižuje in bo v letu 2025 na ravni 68 odstotka BDP.

Vlada sprejela Nacionalni reformni program 2022

Nacionalni reformni program je del dokumentov evropskega semestra, ki ga države članice Evropske unije pripravljajo vsako leto. Letošnji dokument zaradi predvolilnega obdobja v Sloveniji vsebuje pregled ključnih ukrepov, reform in načrtov investicij, ki so bili sprejeti v zadnjem obdobju.

»Slovenija je med državami članicami Evropske unije edina, ki je naslovila vsa specifična priporočila Sloveniji v okviru evropskega semestra v svojem načrtu za okrevanje in odpornost. Reforme in ostali ukrepi ter načrtovane investicije bodo tako naslovile ključne izzive ter prispevale k trdni in stabilni gospodarski rasti,« so še sporočili iz vlade. 

Komentarji (10)

izidorremi (ni preverjeno)

Mi bomo še naprej tankali na mađarskem seveda kjer je najcenej sem prišparal 200eu na mesec naši nas samo nategujejo ampak mene več ne bodo! Amen.

Pfuj celavi jansa (ni preverjeno)

Tako je tudi jaz tankam na madzarskem...golazen nasa sama napizdancija

Ograček (ni preverjeno)

Ka pa bou,da prevzame vlado primorski ptič z rodovnikom? Te mo se pa tak vsi selile iz Slovenije.

Pfuj celavi jansa (ni preverjeno)

Idi janse ropcek odnese,alicpa idi nazaj v brlog kam spadas

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Kanžorček (ni preverjeno)

Ide k Orbane. Ta tudi spadaš!

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

ABC reset (ni preverjeno)

To je zahvala tvojega firerja preden odidejo poleti z vlade. Ampak na koncu tudi njegovi spadnete v isti koš. Nema veze, ce si ga obkrožo, plačas isto!! Zahvali se mu!
Se posebej, ker je njegova vlada uredila, da si sami cene postavljajo, češ, ka bo dobro za ljudi. Pa kak njemi eni se glih vrvlete...

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Čim bo novi firer prevzel oblast, bo deloval po socialističnem načelu? Torej, da država kontrolira cene ne glede na trg? Si pa res padel z Lune!

In reply to by ABC reset (ni preverjeno)

Gusztaf (ni preverjeno)

Trotl novinarski. Vlada je samo omejila trošarine, ne pa najvišje cene goriva. Cena goriva bo, naslednji mesec v vsakem primeru, šla kar precej gor.

Mjkox (ni preverjeno)

Vis ka tej nasi novinare vse znajo, pa na konce nika nevejo

In reply to by Gusztaf (ni preverjeno)

Mjkox (ni preverjeno)

Ka zavajate "novinari".. vlada je omejila trosarine nej pa cene goriva,elektrike,.. ci nedo omejili cene goriva, de cejna kar fajn skocila gor... pa de guzva v lentije na crpalke oz.ze v Rediči...

Starejše novice