Slika je simbolična.
Največ električnih avtomobilov, in sicer 15,5 na tisoč prebivalcev, so lani imeli v občini Log - Dragomer. Sledijo Komenda (6,17), Trzin (6,15) in Ljubljana s 5,3 električnega avtomobila na tisoč prebivalcev.

V 33 občinah imajo več kot tri takšna vozila na tisoč prebivalcev. V osmih občinah pa ni registriran niti en električni avtomobil.

Ko gre za avtomobile na električni pogon, imamo v Sloveniji le dve takšni vozili na tisoč prebivalcev ob sicer več kot 570 osebnih avtomobilih na tisoč prebivalcev.

Med občinami z zelo malo električnimi avtomobili jih je veliko iz sicer nadpovprečno razvite goriške regije. Tako je med mestnimi občinami najmanj električno mobilna prav Nova Gorica z 1,32 električnega avtomobila na tisoč prebivalcev.

Še manj pa imajo teh vozil v Ajdovščini, Idriji in posoških občinah, je zapisano na spletnih straneh Zlatega kamna.

Največ električnih avtomobilov v občinah iz okolice Ljubljane in Slovenske Istre

Največji delež registriranih vozil na električni ali hibridni pogon imajo v Trzinu, in sicer več kot pet odstotkov.

Sledita občini Log - Dragomer in Ljubljana s 3,8-odstotnim deležem. V 21 občinah je delež teh vozil večji od dveh odstotkov.

Gre predvsem za občine iz okolice Ljubljane in Slovenske Istre, za slovenske razmere zelen vozni park pa imajo tudi v Radencih, na Ptuju in v Murski Soboti.

Razporeditev vozil z električnim ali hibridnim pogonom je po slovenskih občinah precej neenakomerna. Nadpovprečen delež teh vozil imajo le v 44 občinah, medtem ko se v veliki večini preostalih še naprej skoraj v celoti vozijo na nafto. Prav na repu seznama je Solčava, kjer je le 0,3 odstotka vozil na električni ali hibridni pogon.

Po podatkih statističnega urada je bilo med regijami 1. januarja letos največ osebnih vozil na električni pogon na tisoč prebivalcev v osrednjeslovenski, in sicer štiri, v devetih regijah pa so imeli po dva takšna avtomobila na tisoč prebivalcev.
 

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Jahh (ni preverjeno)

Električni avtoji so nej zeleni. Še posebej nej gda je 30% proizvedene elektrike v Sloveniji iz premoga.

Gost555 (ni preverjeno)

Tocno tak, pa tude kama do s tejme baterijame, gda de dotrajana.to se nisce ne pijta, pa tude elektriko do zdignole, sploj pa ce de dosta elektro avtojof….to je ena velka modrija, isto kak slamice za pite. Zaj jih delajo s papira, papir se pa prideluje iz dreves. Po drujgoj strani pa trobijo kak se gordovi krcijo,…

In reply to by Jahh (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

Koga briga ce so zeleni ali nej. 99% lidi se ob nakupu tau ne pijta!
POMEMBNO JE CE SE SPLACA OZ. CE KAJ PRISPARAS NAPRAN AVTOJOM... Z NOTRAJNIM IZGOREVANJEM.

In reply to by Gost555 (ni preverjeno)

xxxxx (ni preverjeno)

"...katere občine so med bolj zelenimi"
Takšen glupi naslov lahko napiše samo opranoglavi.
Kaj pa ima avtomobil z zelenjem?

100-100 (ni preverjeno)

Lejko se še tak od faušije sekerate, tüj vi te ednouk tüdi meli električni auto. Pa nej samo električni auto, tüj toplotno, sončno elektrarno, električni bicilin, mogoče do se nešterni že po lüfti vozili. Ta pred 25 lejti je malo što meu mobitel, računalnik, zdaj ga pama fsaki. Samo edni pač nemrete iz sfoje zaostalosti pa tupite nekaj brez veze.

realnooo (ni preverjeno)

NORMALEN MALI BENCINEC 13.000eur , NORMALEN MALI ELEKTRICNI 30.000 (sub. upostevana).
Vecina si nemre privausciti taksni avto...in nej nejso zaostali!!

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

El. avto nemo kujpo nigdar ka se ne splača, telko ga v štarti preplačaš ka nega računice. Či letno prevoziš do 10000 se sploj ne izide. Pa punjenje je problem, se na primimer prpelan V budimpešto na letališče, ge pač kama letin,da prijden nazaj ga moren puniti par ur ni varijante.

100-100 (ni preverjeno)

Seveda ga boš, samo ešče pitanje časa je gda ga boš. Zdaj pač nemaš pejnez za njega, samo te tai bencinari dizelaši po takšij okoljskij standardaj 7 nedo nikaj falejši od električnij. Plus toga do pa fsi ešče priključni hibridi. Tak ka, ešče malo, malo, največ 10 lejt. Pravzapraf je pa pitanje pri tej svetskij norijaj što de se sploj vozo, oziroma , či de se sploj što.

In reply to by . (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Elektricni avtomobili so nateg. Dizli imajo nizjo porabo. Sem racunala koliko kw elektrike moram dati v avto, ce zelim prevoziti 1300km (koliko jih naredim s polnim tankom dizla) in me elektrika pride vec. S tem, da nisem upostevala svojega dragocenega casa za cakanje ko se avto fila.
Voznja z elektricnim avtom je prijetna, a hkrati neprijetna ce clovek gleda stanje baterije. Vklopis gretje, luci, radio, veckrat pospesis in domet polne baterije pade na pol.
Avtomobilska industrija bo morala narediti taksne motorje z notranjim izgorevanjem, ki bodo manj onesnezevali, ni druge poti.

nmn (ni preverjeno)

Lifetime emissions
The researchers say average “lifetime“ emissions from electric cars are up to 70% lower than petrol cars in countries like Sweden and France (where most electricity comes from renewables and nuclear), and around 30% lower in the UK.

They say the picture for electric cars will become steadily more favourable as nations shift to clean electricity.

The study projects that in 2050 every second car on the streets of the world could be electric. This would reduce global CO2 emissions by up to 1.5 gigatonnes per year, which is equivalent to the total current CO2 emissions of Russia.

nmn (ni preverjeno)

Drivers charging at home on electric vehicle (EV) tariff save just over 56 percent compared to petrol or diesel per-mile costs. They are nearly a quarter cheaper (24 percent) for those who charge at home on a standard energy tariff.

Starejše novice