Slika je simbolična.
V kratkem izplačilo pomoči živinorejcem in čebelarjem.

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja bo v prihodnjih dneh izplačala pomoč živinorejcem, ki so utrpeli izpad krme zaradi letošnje suše.

Skupni znesek pomoči znaša 4,2 milijona evrov. Čebelarji pa lahko predvidoma v sredo pričakujejo izplačilo skupaj nekaj več kot 1,6 milijonov evrov pomoči zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala.

Zaradi suše letos poleti so morali kmetje manjkajočo krmo dokupiti, pri čemer so se odkupne cene krme zvišale za okoli 30 odstotkov. Oceno neposredne škode v kmetijstvu zaradi suše je državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah ocenila na 89,8 milijona evrov.

Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 100 evrov na upravičenca

Da bi omejila gospodarsko škodo in zagotovila stabilne razmere na kmetijah, ki se ukvarjajo z živinorejo, je tako vlada konec novembra sprejela odlok o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022.

Namen je predvsem, da zaradi visokih cen krme in pomanjkanja krme ne bi prišlo do zmanjšanja osnovne črede oziroma staleža živali, je takrat pojasnila kmetijska ministrica, Irena Šinko. Hkrati je vlada zaradi zvišanja stroškov pridelave medu, med drugim zaradi višjih cen energentov, sklenila priskočiti na pomoč tudi čebelarjem.

Informativne odločbe o pomoči zaradi izpada krme je agencija upravičencem odposlala ta teden. Gre za 9615 odločb v skupni vrednosti 4,38 milijona evrov, so sporočili iz agencije. Upravičenci lahko sredstva na svojih računih pričakujejo v naslednjih dneh. Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 100 evrov na upravičenca.

V sredo je agencija odposlala še 6402 informativnih odločb o finančni pomoči čebelarjem v skupni vrednosti izplačil nekaj več kot 1,6 milijona evrov. Ti lahko izplačila pričakujejo predvidoma v sredo. Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 40 evrov na upravičenca.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Kark Marx (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Živinoreja uničuje okolje.

43535435zrtzu (ni preverjeno)

V tvojoj zaostali retardirani glavi!

In reply to by Kark Marx (ni preverjeno)

MJDC (ni preverjeno)

Bedak, goni se nekan s svojo vegansko pa okoljevarstveno ideologijo.

In reply to by Kark Marx (ni preverjeno)

Hi,hi,hi, (ni preverjeno)

Fala Bogu, ka spet dobimo sredstva, ka moji pujceki že na škrge dihajo.

Starejše novice