Slika je simbolična.
Kmetje bodo tako že pri nakupu deležni nižje cene.

Kmetje so doslej ob nakupu goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo plačali polno ceno in potem naslednje leto zahtevali vračilo trošarine.

V skladu z novelo zakona o trošarinah, ki jo je DZ sprejel oktobra, pa bodo z letom 2023 že takoj pri nakupu oproščeni dela dajatev.

Gorivo bodo tako plačevali po nižji ceni, hkrati pa bo novi sistem bolj pregleden in bolj enostaven, je oktobra v Državnem zboru povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu, Tilen Božič. Gre za enega od ukrepov vlade za blažitev posledic draginje.

Do cenejšega goriva upravičeni tudi čebelarji

Novela zakona natančno določa kriterije za upravičenost do nižje cene. Gorivo, ki bo obarvano, bodo lahko kupovali nosilci kmetijskih gospodarstev ali člani agrarne skupnosti, ki imajo v uporabi kmetijska in gozdna zemljišča in njihova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijsko zemljišče in gozd oziroma 150 litrov za gozd, poleg njih pa tudi čebelarji z najmanj 41 čebeljimi panji. Količina ne bo omejena.

Da so upravičeni do nakupa goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter vozil za prevoz čebeljih panjev po nižji ceni, bodo kmetje pri trgovcu dokazovali s posebno identifikacijsko oznako, ki jo bodo prejeli od Finančne uprave Republike Slovenije.

Ta bo normativno porabo goriva ugotovila po uradni dolžnosti vsako leto do 1. januarja ter tako tudi določila seznam oseb, ki za tekoče leto izpolnjujejo pogoje za nakup goriva za kmetijstvo.

Točilni agregati pod ključem

Iz Petrola so že sporočili, da bo gorivo na voljo na večjem številu njihovih prodajnih mest. Imelo bo oznako KOEL GK, zaradi omejitev pri prodaji in identifikacije kupcev, ki bodo do njega upravičeni, pa bodo točilni agregati pred uporabo zaklenjeni.

Stranka, ki bo želela kupiti gorivo KOEL GK, se bo tako morala najprej oglasiti pri prodajnem osebju in to ji bo na podlagi identifikacije dovolilo točenje goriva v rezervoar stroja ali v ustrezno embalažo, so pojasnili.

Komentarji (15)

čarni vrag (ni preverjeno)

Legalno do lejko točili kurilno olje. Če do motori spustili dušo, pa takša je pač boža vola.

. (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti si prizadeti do kraja kakšno kurilno olje pacient eden?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Realnoo,. (ni preverjeno)

to je bio dizel najčistejše gorivo na svetu
Zgori v kisik in v vodo
pomeni da ob gorenju
izgorevanju v bencinskem motorju pridobivamo dragoceni kisik
in vodo ki jo lahko koristno uporabimo

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Vijdin ka si nej edijni pacient eden bole pameten kak drujgi.

In reply to by . (ni preverjeno)

Penzlin (ni preverjeno)

Demokracija, dvojna merila,.....

ka, Debeli F.? (ni preverjeno)

Ka se pa ti spoznaš na disel, pa kurilno olje, pa ... Ti poznaš samo tisti bio-disel, ka ga od zarana do večera
tankaš v svojo prelüknjano žrelo. Te si pa šče bole divđi pa nouri, kak te je že stvourila narava.

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Samo privilegiji za kmete... Predobro jim ide sama nepovratna sredstva.... Ge odin delat naj mi država da subvencijo za avto pa bencin🥴

kmet 2 (ni preverjeno)

Samo kmet more kupiti stroje pa brigati za setev pa za žetev pa še vmes kaj. Ti ka hodiš v službo pa nemaš brige za nič. Samo prideš delaš ( če) pa ideš, za nikaj se ne nucaš brigati.

In reply to by Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Gfhgf (ni preverjeno)

Vedno pogresam drzavnega sekretarja iz kmetijskega ministrstva, kot da ne obstajajo, razen na placilni listi.

Brdajz (ni preverjeno)

Še vedno je moje prepričanje,da velikim kmeto ne gre slabo. Če ma sosednji kmet večji traktor si grem takoj na drug dan po večjega. To je njihova vizija.Pejnez kak blata

kmet 2 (ni preverjeno)

Kaj pa če kmet ne bi kaj pridelal, kaj bi imeli na policah v trgovini? Kaj bi jedli?

Blažič (ni preverjeno)

Dajte vse traktorje ki ste jih odvzeli zaradi kurilnega olja nazaj in denar ki so ga plačali kot kazen ljudje ne pametujte zdaj s to nesnago ki bo povzročila več škode kot haska traktorjem vse se bo začelo kvarit off kurilno olje traktorjem on kurilno olje za peči v hiši pa lp

Ograček (ni preverjeno)

Stare traktore so šli na kurilno. Ne ven pa kak de tou šlo z novejšeme traktore. Že zdaj so mele traktore probleme kere je z ten sranjon tanko.

In reply to by Blažič (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

to je tista poteza gda država več ne vej ka dela, vsen ker pridelujejo poljčine za bio diesel ukinoti vse subvencije, njive so za hrano nej za goriva

bonge (ni preverjeno)

Vsi velke pa male kmetke štere ste volile holouba, to van je zahvala. Zaj pa lipou kurilno tankajte v tej 100 000 € vrejdne traktore pa kombajne . Za trošarino se pa zbrište pod noson. 🤷‍♂️

Starejše novice