*Fotografija je simbolična
Začenja se preventivna akcija Slovenija piha 0,0, ki bo potekala ves december. Na Agenciji za varnost prometa izpostavljajo, da so alkoholizirani vozniki letos povzročili 1326 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 30 oseb, kar je 50 odstotkov več kot lani.

Organizatorji akcije so ministrstvo za zdravje, Javna agencij RS za varnost prometa, AMZS, Zavod Varna pot in drugi, ki želijo s skupno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe alkohola, pa tudi drog in drugih psihoaktivnih snovi, ki imajo v prometu usodne posledice. Opozarjajo, da se prav v prazničnem času zgodi posebej veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki.

Agencija za varnost prometa v decembru pripravlja več preventivnih dogodkov, občinam so pa zagotovili 3000 alkotestov za enkratno uporabo, ki jih bodo razdeljevali obiskovalcem v okviru terenskih akcij po gostinskih lokalih in restavracijah. Osrednja dogodka bosta potekala v soboto na Prešernovem trgu v Ljubljani ter 13. decembra na Trgu svobode v Mariboru, poroča STA.

V Pomurju največ prometnih nesreč zaradi alkohola

Alkoholizirani udeleženci so na slovenskih cestah letos do vključno 20. novembra povzročili 1326 prometnih nesreč, kar je 2,3 odstotka več kot leto prej. Zaradi pijanih voznikov je letos umrlo že 30 oseb, kar je 50 odstotkov več kot lani, poškodovanih pa jih je bilo 659, lani pa malenkost več, 700 oseb. Od tega jih je bilo huje poškodovanih 119 oseb, lani 139, in 540 lažje poškodovanih, lani 561. 

Največ prometnih nesreč zaradi alkohola se je po ugotovitvah agencije zgodilo v obalno-kraški in pomurski statistični regiji. Največ oseb pa je v prometnih nesrečah, povezanih z alkoholom, umrlo v koroški, goriški in zasavski statistični regiji. 

Ob alkoholu je bil vzrok smrtnih prometnih nesreč večinoma neprilagojena hitrost. Takšnih prometnih nesreč je bilo letos 14 in so terjale življenje 18 osebam, lani je bilo takih nesreč za 60 odstotkov manj.  Agencija med vzroki prometnih nesreč izpostavlja še nepravilno stran oziroma smer vožnje ter nepravilnost pešca.

Zaradi vožnje pod vplivom drog je letos umrlo osem oseb. Povzročitelji pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi so letos povzročili 67 prometnih nesreč (lani 81). Hudo telesno poškodovanih je bilo 23 udeležencev (enako kot lani), lažje telesno poškodovanih pa 45 udeležencev (lani 50), še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mura14 (nepreverjen)

Naj se raje za svoje psihofizicno stanje brigajo

Starejše novice