Raziskovalci so na vzorcih odpadnih vod slovenskih šol določali vsebnost drog in zdravil, ki se zlorabljajo. Rezultati so pokazali, da so najbolj razširjene droge nikotin, alkohol in marihuana Našli so tudi ostanke morfina in kokaina.

Raziskovalci skupine za organsko analizo odseka za znanosti o okolju Instituta Jožef Stefan so na vzorcih odpadnih vod slovenskih osnovnih in srednjih šol ter visokošolskih izobraževalnih institucij določali presnovne produkte dovoljenih drog nikotina oziroma tobaka in alkohola, zdravil, ki se zlorabljajo (morfina, kodeina in metadona) ter prepovedanih drog, kot so marihuana, kokain, amfetamini, metamfetamini, ekstazij in heroin.

V raziskavo so vključili 44 izobraževalnih institucij, ki ponujajo različno stopnjo izobraževanja. Preučevane izobraževalne ustanove so izbrali tako v urbanih kot neurbanih območjih v sedmih slovenskih občinah iz šestih statističnih regij. Rezultate o razširjenosti drog pa so primerjali glede na stopnjo izobraževanja, geografsko lego in urbanizacijo.

Raziskava je pokazala, da so v splošnem nikotin, alkohol in marihuana najbolj razširjene droge, pri čemer je bila razširjenost alkohola in marihuane kljub različni dostopnosti, primerljiva. Med zdravili, ki se zlorabljajo, so raziskovalci določili biomarkerje morfina in kodeina, biomarkerji metadona pa so bili pod mejo detekcije. Med stimulansi pa je bil najbolj razširjen kokain.

Droge niso nujno zaužite v šolah

Kot še ugotavljajo raziskovalci, so bile v vzorcih glede na nivo izobraževanja prisotne različne vrste drog. Med njimi je izstopala visoka pogostost pojavljanja morfina v visokošolskih izobraževalnih institucijah. Za slednje je bila specifična tudi pojavnost amfetamina.

Nikotin, alkohol, marihuana in kokain so bili prisotni v vzorcih odpadnih voda v izobraževalnih institucijah vseh sedmih občin, medtem ko je bil v skoraj vsaki občini določen biomarker vsaj enega zdravila, ki se zlorablja. Biomarkerji vseh tarčnih drog z izjemo metadona in heroina so bili določeni le v Ljubljani, kaže raziskava.

Prav tako je raziskava pokazala korelacijo med dostopnostjo oziroma uporabo kokaina ter urbanizacijo, pri čemer so souporabo alkohola in kokaina določili le v vzorcih urbanih območij.

Kot so pojasnili na Institutu Jožef Stefan, rezultati kažejo na prisotnost drog, ki niso bile nujno zaužite v izobraževalnih institucijah, saj presnovni produkti drog potrebujejo več časa, da se izločijo v urin. Poleg tega šolsko okolje zajema poleg šolarjev, dijakov in študentov tudi učiteljski zbor, podporno osebje in obiskovalce, ki lahko tudi prispevajo k pojavnosti določenih biomarkerjev v odpadnih vodah, so še opozorili.

Komentarji (14)

kuntakinte (ni preverjeno)

...se pravi ka so učiteli...pa profesori redni drogeraši... nej čüdno ka se z našov decov dogaja ... .... ...

tanja flaškon (ni preverjeno)

Moj do jebač Dejan svinskoglavi se je cepil sedaj se mu pa ne digne več

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Moj do jebač Dejan svinskoglavi se je cepil sedaj se mu pa ne digne več

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Moj do jebač Dejan svinskoglavi se je cepil sedaj se mu pa ne digne več

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Yony (ni preverjeno)

In potem se starši bojijo cepiti svoje pridne, vzorno vzgojena otroke. Da o maskah ne govorimo.

Čudo (ni preverjeno)

Moj otrok pa že nede maske noso, ka te nede mogo amfetaminof jesti!

tanja flaškon (ni preverjeno)

Tako je

In reply to by Čudo (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Nej čudo, ka je znanje izpod vsake kritike. Mi smo se v tej lejtaj drogirali samo tu pa tan z alkoholom, Ta te druge droge smo niti nej znali ka obstajajo. Sodoma in Gomora.

tuncika

Že dolgo gučim, ka so učitelji najbolj pokvarjena in najbolj plačana kasta v SLO in oni naj bi vzgajali naše otroke, naše. To je žal ideologija globoke države, ki želi uničiti belo družino.

kakorkoli (ni preverjeno)

Mimogrede, učitelji ne vzgajajo vaših otrok, vzgajate jih vi in tudi vi bi naj bili nekakšen vzgled otroku. Učitelji jim predavajo učno snov, ker učiti bi se morali tudi sami. Pri tem pa bi jim naj pomagali starši, ki si za svojega otroka radevolje poleg vseh tegob vzamejo čas!

In reply to by tuncika

Don Mentony (ni preverjeno)

Z vsiljevanjem multikulti in LGBT v šolah, šola tudi NAČRTNO vzgaja otroke .

In reply to by kakorkoli (ni preverjeno)

kakorkoli (ni preverjeno)

Moti te, da se otroke uči strpnost in sprejemanje drugačnosti? žalostno.

In reply to by Don Mentony (ni preverjeno)

ffran

Na mladih svet stoji, nekdaj je šola vzgajala in učila, danes . . . ?!

In reply to by tuncika

ffran

Na mladih svet stoji, nekdaj je šola vzgajala in učila, danes . . . ?!

In reply to by tuncika

Starejše novice