Tukaj so nekoč pred nami bili in tukaj smo sedaj mi in tudi za nami bodo, je skupno sporočilo obnovljenega trga pred stolnico sv. Nikolaja.

To nedeljo bo potekal blagoslov trga pred stolnico sv. Nikolaja in blagoslov kipa sv. Nikolaja. Trg je zasnovan minimalistično, deli se na osrednji in obodni del, ki prehaja v zeleno zaledje. 

Prenovljen trg razdeljen na dva dela

Sicer pa so bila izvedena dela načrtovane prve faze, ki obsega površino v skupni velikosti 1.373 kvadratnih metov. Trg je zasnovan minimalistično, upoštevajoč danosti in semantiko prostora. 

Deli se na osrednji in obodni del, ki prehaja v zeleno zaledje.

Osrednji del razdeljen na tri polja

Osrednji del ponazarja široko, odprto prekmursko ravnico, ki je razdeljena na tri enaka polja - njive, ki simbolno pomenijo Troedinega Boga: Oče, Sin in Sveti Duh. 

Na poljih se enakomerno med betonskim tlakom v določenem ritmu, z zamikom ponavljajo črte pasov iz kamna, kar se v tlorisu manifestira kot dinamični element rahlo vzvalovanega žita, gibanja v enosti. 

Sredinsko polje, ki se subtilno razlikuje od stranskih polj z rahlo širšimi pasovi kamna, v osi vodi od prenovljenega stopnišča pri glavnem vhodu v stolno cerkev sv. Nikolaja do glavnih dostopnih stopnic ob Gregorčičevi ulici, ob katerih bosta simetrično stala kipa v bronu, posvečena Sv. Cirilu in Sv. Metodu in ki vabita tistega, ki išče, naj vstopi v sveti hram. 

Levo polje ob levi poti se sublimira skozi »pasiko« sedmih dreves, ki simbolizirajo sedem zakramentov in obiskovalca povabi, da se ustavi in posedi v njihovi senci.

Desno polje se povezuje preko desne obodne poti z zelenico v zaledju, kjer je oblikovana manjša gomila, v spomin na tiste, katerih ostanki so bili najdeni med arheološkimi raziskavami na trgu.

Prodniki iz reke Mure

Na delu zelenice je na izbrušenih prodnikih iz reke Mure prostor namenjen za postavitev sakralnega znamenja v spomin na vse tiste, ki so bili tukaj pokopani in vse, ki so zaslužni za priključitev Prekmurja k matični domovini. 

Obodni del, ki ima predvsem funkcijo dostopnih poti, se kot sklenjen okvir prepleta z zelenim zaledjem ter simbolno predstavlja temelj, pot, povezanost, enotnost v veri celotne cerkvene skupnosti. Od osrednjega dela, ki je obdelan kot brušeni beton, se razlikuje po teksturi materiala, v katerem je prani rečni prodec. 

Zunanja veroučna učilnica in prostor druženja

Ob Gregorčičevi ulici, med glavnimi in stranskimi stopnicami ter dostopni klančini, ki omogoča dostop na trg tudi gibalno oviranim ljudem, so postavljena velika korita, ki razmejujejo cestni prostor in trg. V koritih je izbrano rastlinje, ki se bo po barvi cvetov skladalo z barvami cerkvene zastave.

Ob ograji pri veroučnih učilnicah, se pod konstrukcijo brajde nahaja zunanja veroučna učilnica in prostor druženja, kjer so nameščene klopi in vodnjak - pitnik. Ob zaključku poti iz smeri župnišča in desni dostopni poti sta v tlaku postavljena dva pravokotna pasova iz kamna, ki simbolizirata križ. 

Na presečišču teh pasov je vstavljen simbol Sv. Nikolaja, v obliki stiliziranega grba škofovske mitre znotraj katere so tri krogle, sta izgled trga opisala arhitekta Simona in Blaž Jereb.

Komentarji (6)

angelgabriel (ni preverjeno)

Zaj mo tak BOGA molo ka to iskre letele !

tax (ni preverjeno)

Zelo lepo. Spoštovanje.

micikaaa (ni preverjeno)

Mir Ljudem na Zemlji...

čarni vrag (ni preverjeno)

Vidim, ka so ustvarili kamnito puščavo. Prej si lejko vsaj v senci stal, če je bila cerkev puna. Ne vem zakoj vsepovsedi v Soboti sekajo drejve kak zbešnjeni.

Alchemist (ni preverjeno)

Je se isto pitan carni vrag. Samo ci dobro vidin je tu naprej zemla notri, v tej koritaj pri stubaj. Taka vupan ka nekso zelenje bau, pa de vcasi bokse vo vidlo, ka nede samo beton dzungla.

Pravoslavci (ni preverjeno)

Takoj se vidi da su pravoslavci ...

In reply to by Alchemist (ni preverjeno)

Starejše novice