Slika je simbolična.
Možne so izdatne padavine in poplave večjih razsežnosti. Verjetni so tudi zemeljski plazovi.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je prvotno za vso državo izdala oranžno opozorilo, tega pa je zdaj za severno polovico države spremenila v tistega najvišje stopnje, to je rdečega.

Medtem ko je bilo dopoldne v krajih na vzhodu Slovenije še deloma jasno, pa se je od zahoda že začelo oblačiti – vremenoslovci napovedujejo padavine z nevihtami. Te naj bi zahod države doletele že popoldne, popoldne pa naj bi se razbesnele tudi drugod.

 

Prodor hladnega atlantskega zraka

Kot je pojasnil meteorolog Brane Gregorič  iz agencije za okolje, smo vremenskemu pojavu, ki je sicer značilen za zimsko polovico leta, avgusta priča že drugič. Gre za prodor hladnega atlantskega zraka v zahodno Sredozemlje, kreiranje ciklona nad Sredozemljem, ki vpliva na Slovenijo.

 

Nemogoče je vedeti

Padavine naj bi zapadle v razmeroma kratkem času, kar lahko povzroči hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek.

Pri oceni možne količine padavin tekom ponedeljka je po različnih scenarijih po Gregorčičevih besedah precej velik razpon, v najbolj pesimističnih napovedih so lahko te akumulacije tudi med 100 in 150 milimetri krajevno, po kakšnih drugih pa seveda manjše. »Nemogoče je vnaprej vedeti, kateri scenarij se bo dejansko uresničil,« je dejal.
 

Že dopoldne rdeče opozorilo

Skratka, za Gorenjsko in Osrednjo Slovenijo je zemljevid obarvan rdeče že za dopoldne, za Štajersko, Koroško in Prekmurje pa popoldne. Kar pomeni, da so možne izdatne padavine in poplave večjih razsežnosti. Verjetni so tudi zemeljski plazovi.

Ostali deli Slovenije ostajajo v oranžnem.

Komentarji (4)

Opazovalka (ni preverjeno)

Dosadni ste s tem strasenjem 😡

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tak kak tij z tvojimi butastimi komentarami.

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

ZTR_ (ni preverjeno)

Dež de šao ... razlog za paniko!

pomoje (ni preverjeno)

naslednjih 24 ur bo ključnih

Starejše novice