Vlada je sprejela odločitev, da bo občinam na zunanji schengenski meji povrnila del stroškov, ki so nastali zaradi povečanega nadzora meje, ki je posledica povečanega števila nedovoljenih prehodov.

Za povračilo stroškov bo vlada občinam namenila 2,8 milijona evrov

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, so župani obmejnih občin vlado večkrat opozorili, da prihaja povečane rabe infrastrukture v občinah, posledično pa do višjih izdatkov. Razlog je povečana prisotnost policije in vojske v občinah.

Na današnji seji je vlada zato sprejela, da bo tem občinam zagotovila sredstva za kritje dela stroškov: »In s tem zagotovila boljšo kakovost življenja in ohranjanje poseljenosti v teh občinah.« Občine morajo račune za povrnitev stroškov predložiti do konca novembra.

Gre za 32 občin: Kostel, Osilnica, Razkrižje, Središče ob Dravi, Ilirska Bistrica, Črnomelj, Žetale, Loški potok, Metlika, Zavrč, Podlehnik, Cirkulane, Hrpelje-Kozina, Šentjernej, Brežice, Kočevje, Rogatec, Loška dolina, Koper, Kostanjevica na Krki, Podčetrtek, Ormož, Novo mesto, Bistrica ob Sotli, Piran, Rogaška Slatina, Ljutomer, Lendava, Videm, Krško, Črenšovci in Gorišnica.

Kaj sodi med upravičene stroške?

Gre za stroške, ki so nastali v letošnjem letu, zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje.

Upravičeni so tudi stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave, tehničnih sredstev in drugi stroški, katerih namen je večja varnost občanov.

Po kakšnem ključu bodo denar razdelili med občine?

Višino sredstev, ki jih bo prejela posamezna občina, bodo izračunali na podlagi dveh faktorjev:

  • dolžine državne meje z Republiko Hrvaško, ki jo ima posamezna občina, kar predstavlja 60 odstotkov zneska in
  • faktorja obremenitve občine, kar predstavlja 40 odstotkov zneska.

Gre za enkratno povračilo stroškov

Iz vlade so sporočili, da gre za enkratno povračilo stroškov in predvidevajo, da v prihodnje reševanje te problematike ne bo več potrebno: »Saj bo vlada naredila vse, da bo v največji možni meri omejila dostop migrantov, ki nezakonito prehajajo mejo, na ozemlje Republike Slovenije.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice