Slika je simbolična.
Strokovnjaki pred potovanjem posameznikom svetujejo pripravo potovalne lekarne.

V času dopustov se je v izogib neprijetnostim na poti, ki bi jih lahko zlahka preprečili, smiselno pripraviti na spremembe počutja, zdravja in morebitne manjše poškodbe na poti, so na današnji novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije poudarili strokovnjaki.

Pred potovanjem ljudem svetujejo pripravo potovalne lekarne.

Za kronične bolnike in daljša potovanja nujna potovalna lekarna

Kot je na današnji novinarski konferenci opozorila družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček so v počitniškem času najbolj krhki kronični bolniki.

Slednji morajo zato na počitnice vzeti zadostno količino potrebnih zdravil, ki naj jih posameznik shrani v ročno prtljago in ima vedno pri roki. Preden posameznik krene na potovanje, mora poskrbeti tudi za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno.

Družinska zdravnica je ob tem dodala, da je predvsem za daljša potovanja priporočljivo, da se ljudje o morebitnih ukrepih pozanimajo na pristojnih ustanovah. Predvsem pred obiskom bolj oddaljenih krajev priporoča obisk ambulante za potnike na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer jih bodo strokovnjaki opremili z ustreznimi zdravstvenimi napotki.

Poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem ter zadostno količino vode

V vročih poletnih dneh hitro pride tudi do dehidracije. Pogosti znaki so suha koža, suhe oči, suha usta, utrujenost, glavobol in zamegljen vid.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da se izogibamo fizičnim aktivnostim predvsem med 10. in 16. uro. Fizična aktivnost se tako priporoča v jutranjih in večernih urah, ali v senčnem okolju v popoldanskih urah.

Kopčavar Guček je ob tem opozorila še, da do dehidracije hitro pride zlasti pri mlajših otrocih, ki še nimajo popolno razvite strukture kože, hkrati pa ne znajo povedati, da so žejni.

Ogroženi pa so tudi starejši, ki imajo tanjšo kožo in izgubljen občutek za žejo. Potrebno je poskrbeti za vnos zadostne količine tekočine, torej od enega do dva litra na dan, pri čemer se izogibamo sladkanim pijačam. Ko posameznik krene na pot, mora imeti v avtomobilu pri sebi vedno steklenico vode.

Strokovnjaki opozarjajo tudi na ustrezno zaščito pred soncem, pri čemer pozivajo k dosledni uporabi sončnih krem in ustreznih oblači.

»Posameznik naj se kar se da izogiba soncu,« je poudarila Nena Kopčavar Guček. Ob tem pa izpostavila, da za zadostno dozo vitamina D zadošča že 20 minut na soncu, pri čemer je dovolj, da sončnim žarkom posameznik izpostavi obraz in roke.

Osebi, ki ima znake sončarice, kot so slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura, se pomaga tako, da jo najprej umaknemo s sonca v senco, ji damo piti mlačno ali hladno vodo in jim priskrbimo hladne obkladke. V primeru krčev in nezavesti pa je nujen tudi pregled pri zdravniku, še opozarja.

Pazite, da ne pride do potovalne slabosti ali virusnih okužb

Pediater Denis Baš je na novinarski konferenci opozoril predvsem na potovalno slabost, ki je pogosta predvsem pri otrocih. Slednji naj se pred krajšo potjo izogibajo večjim obrokom in vzamejo ustrezna zdravila proti slabosti.

»V hujšem primeru se lahko v lekarni brez recepta kupijo tablete z antihistaminikom,« je dejal.

Opozoril je še, da v poletnem času nismo varni pred virusnimi okužbami. Pogosta so vnetja črevesja, prehladi, pri otrocih pa predvsem vnetje zunanjega sluhovoda.

»Če ima otrok znake virusne okužbe, naj ga starši ne odpeljejo takoj k zdravniku, saj mu slednji lahko hitro prepiše antibiotik, ki pa pogosto ni tako nujen,« je še dodal.

Za lajšanje blažjih bolečin in zniževanje vročine Baš zato priporoča, da posameznik na počitnice vzame zdravilo paracetamol, ki se ga v lekarni dobi brez recepta.

Pozornost namenite tudi pikom in opeklinam

V primeru pikov ožigalkarjev naj posameznik mesto pika izpere z morsko vodo in ga namaže s hladilnim mazilom.

Bodice ježkov naj odstrani previdno, če ne gredo vse ven in se po nekaj dneh ne izločijo same, Baš svetuje obisk zdravnika.

V Lekarniški zbornici Slovenije pred odhodom na potovanje svetujejo pripravo potovalne lekarne, ki naj vsebuje predvsem ustrezna zdravila, prilagojena posamezniku glede na njegovo starost, zdravstveno stanje čas in kraj potovanja.

Podpredsednica zbornice Romana Rakovec ob tem svetuje, da potovalno lekarno posameznik pripravi v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi. Zdravila naj hrani v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo, poskrbeti pa mora tudi, da bodo imela ustrezen rok uporabe.

Komentarji (1)

čarni vrag (ni preverjeno)

»Če ima otrok znake virusne okužbe, naj ga starši ne odpeljejo takoj k zdravniku, saj mu slednji lahko hitro prepiše antibiotik, ki pa pogosto ni tako nujen,« je še dodal.

Če dobro razumem doktorja Baša, morajo starši vedeti več kot zdravnik. Pravzaprav morajo zaščititi otroka pred zastopniki farmacevtske industrije v belih plaščih, ki očitno radi predpisujeju nepotrebna zdravila v korist lastnega žepa.

Starejše novice