Slika je simbolična.
V Sloveniji vedno več komarjev, uporaba insekticidov pa še vedno ni dovoljena.

Komarji, nadležni insekti, z ugrizom na koži pustijo rdečino, ki največkrat neznosno srbi. Počasi se bližamo poletju, komarjev pa je zaradi deževnega meseca maja že sedaj ogromno.

V Sloveniji uporaba biocidnih sredstev za uničenje komarjev prepovedana

Kot pojasnjujejo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število.

»Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oziroma na prostem, v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme,« pojasnjujejo.

Ob tem dodajajo, da je uporaba insekticidov v zunanjem okolju strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji, tega pa v Sloveniji do sedaj ni bilo.

Kljub temu da so se v Sloveniji posamezni primeri obolelih z virusom Zahodnega Nila že pojavili, pa to še ne predstavlja izbruha, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Zakaj se predpisi ne spremenijo, ko je komarjev preveč?

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, se bodo insekticidi v zunanjem okolju uporabljali, če bo prišlo do izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji.

»Uporaba insekticidov, dokler so komarji le nadležni in se zaradi njih ne pojavi izbruh bolezni pri ljudeh ali živalih, pa strokovno ni upravičena. V primeru izredne situacije, kot je izbruh bolezni, pa ima država zakonsko možnost za hiter nadzor nad komarji z namenom zamejitve bolezni,« so pojasnili.

Kako se lahko sami zaščitimo pred piki komarjev?

Število komarjev in pikov lahko zmanjšamo s preventivnimi ukrepi: 

  • Odstranjujmo stoječo vodo iz svojega okolja in s tem zmanjšujmo možnosti za razmnoževanje komarjev.
  • Nosimo svetla oblačila in z njimi pokrijmo čim večji del telesa, zlasti v času največje aktivnosti komarjev, večinoma zjutraj in pozno popoldan/zvečer.
  • Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem (repelente) in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo.
  • Izogibajmo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja.
  • Preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem.

Kaj je najhujša možna posledica pika komarja v Sloveniji?

Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ob virusu Zahodnega Nila, v Sloveniji drugih virusov, ki jih prenašajo komarji, za zdaj ni.

»Najhujša, a redka posledica okužbe z virusom Zahodnega Nila je bolezen, ki vključuje prizadetost osrednjega živčnega sistema,« so navedli.

V zadnjih letih se je v Sloveniji razširil tudi tujerodni tigrasti komar, ki omenjenega virusa ne prenaša, lahko pa prenaša nekatere druge tropske bolezni.

Komentarji (15)

LZN (ni preverjeno)

Glupa zakonodaja EU

Ok (ni preverjeno)

Kaksi eu vogri sprickajo po cejle drzavi ednok na mesec pa majo mer

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Kilodreka (ni preverjeno)

Jah kak pa te :) naj si domo pelajo te komare 🤣

Đoko (ni preverjeno)

Lejko vij meni naraje ližete dupe ges san so pošpeicko pa man mer..

.... (ni preverjeno)

Edino kmeti imajo dovoljenje za škropljenje žit in zelenjave s gmo-pesticidi,katero potem želijo nam prodati da si kupijo razne Porscheje,audijev,mercedese...Narobe svet!
V Rusiji take kmete ki sejejo po gmo sranjih jih Putin tretira isto kot teroriste, pri nas pa en zabiti Jeb.kmet imajo dovoljenje za vse te kemične pesticide s katerimi zastrupljajo ljudi in okolje!

Ok (ni preverjeno)

Od kda pa eu gmo pusti? Malo si kaj presti kak pa norije pises…

In reply to by .... (ni preverjeno)

Kuli (ni preverjeno)

Tak je tau, kda majo klimateroristi, okoljski fanatiki in razni prebujenci pravoglasje.

Kuli (ni preverjeno)

Samo še čakan, kda de prepovedano büjti sumiča.

sandi 1 (ni preverjeno)

kuli ... maš prav to bo v kratkem, ka neboš smeu bujti sumiča in muho.

Komar_nadležni (ni preverjeno)

Naj prijdejo tej strokovnjaki k mene keri kole den, med 18:30 in 20:00, ka do vidle ka je zgolj nadležno ali pa nevzdržno, ka nemreš niti vne bite...

Tožilec (ni preverjeno)

Mica in Franc sta to imela dogovorjeno ka se go. Samanta varni hiši kavsa njena hči pa je tuj en velik zaklat in centri za socialno delo Keri že z njo lepo sedelujejo STE ZDAJ SRECNI MI MO ŽIVELI NAPREj... Jerica lepo pozdravljena svojimi socialno ekipo zdaj sestekuj in si razmišljam za svojoga G Franca Keri njeno mednožje že pozna takšni so pač sosedje z zgornjimi pri Kuzmi...

Virgal (ni preverjeno)

upam, da kdo izmed teh odločevalcev dobi hudo bolezen, pol bodo itak spremenili zakon. idioti

šprickaš (ni preverjeno)

Ne razmin... kak glupi moreš biti ka zagovarjaš ka de te nešče zastrupljo s škropivi in celou prosiš za tou. Ka mislite ka tej insekticidi nemajo nikšoga vpliva na človeka in ostala živa bitja? Že navaden Pips za muhe in komarce škodi človeki v večjih količinah, če glih gor piše ka je kao bio. Nej zadosta ka škropiva šprickate na hrano po vrtovih pa ka nan vse žive kemikalije v ostalo hrano mešajo? Očitno se van je od teh škropiv pa cepiv enin že čistak odpelalo. Tak ste kak đankiji ka prosite za novo dozo strupa...

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Jih pošpricam pa se lahko vsi inštituti pa Bruselj na glavo postavijo.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Viktor O. (ni preverjeno)

Narod je blesav.

Starejše novice