Konjak, vražji jezik ali voodoo lilija. Rastlina z nenavadnimi imeni, a izredno koristna, pomagala naj bi celo pri hujšanju.

V zadnjem času so se zaradi vse toplejšega podnebja v naših krajih začele pojavljati tudi nekoliko bolj nenavadne rastline, ki sicer prvotno izvirajo iz oddaljenih krajev.

Posvojili smo predvsem tiste, ki so zanimive, hkrati pa še koristne in se jih lahko uporablja tudi v prehrani. 

Konjak ali vražji jezik

Med te zagotovo spada konjak, zanimiva rastlina, ki jo imenujemo tudi voodoo lilija oziroma vražji jezik

V azijskih državah je že dolgo poznana in je del prehrane, pri nas pa je večina ljudi še ne uporablja. Ampak temu ne bi smelo biti tako, gre namreč za rastlino, ki jo označujejo kot zares osupljivo.

Ima podolgovato zeleno-belo pegasto steblo, ki je precej podobno tudi drugim rastlinam tega rodu, na primer sobni rastlini kala. Na vrhu stebla je čudovit cvet vijolične do rdečkasto-vijolične barve okrogle strukture, ki je pravzaprav spremenjeni list.

Znotraj spremenjenega cveta pa najdemo tudi vir edinstvenega vonja te rastline, ki je marsikomu nenavaden oziroma celo smrdeč. Spominja na razpadajoče mrtve živali, ki pritegnejo muhe in druge žuželke, a ima izredno pomembno vlogo pri opraševanju.

Užitna le v predelanem stanju

Konjak velja za rastlino, ki ima številne koristne učinke. Je pa izrednega pomena, da se jo pravilno uporablja.

Užitna je le v predelanem stanju, sveže rastline pa se v prehrani ne sme uporabljati, saj je lahko v tem primeru celo strupena. 

Najbolj uporaben pri konjaku oziroma vražjem jeziku je koren rastline. Gre za škrobnat gomolj, ki raste pod zemljo, uporablja pa se za izdelavo bogatega vira topnih prehranskih vlaknin, znanih kot glukomanan.

Koristne lastnosti konjak glukomanana

Ravno ta glukomanan je najbolj koristna učinkovina, ki se nahaja v konjaku oziroma konjak moki.

Gre za bogate prehranske vlaknine, ki se topijo v vodi in imajo absorpcijsko sposobnost. To pomeni, da lahko nase vežejo tudi do 300-krat več vode od njihove lastne teže. 

Topne vlaknine pomagajo zniževati raven holesterola in glukoze v krvi ter pripomorejo k urejeni prebavi in delovanju črevesja. Pomagajo pri preprečevanju zaprtja ter odvajanju blata, poleg tega pa učinkovito prečistijo telo, saj nase vežejo žolčno kislino in odvečne maščobe. 

V predelih Azije se ga že dolga leta uporablja kot tradicionalno zdravilo, pri nas pa je postal znan kot osnovna sestavina za pripravo rezancev in drugih jedi.

V zahodnem svetu se uporablja kot prehranski dodatek in prehransko dopolnilo za zniževanje holesterola, izboljšanje presnove ogljikovih hidratov in pomoč pri odvajanju blata.

Učinkovito pomaga tudi pri hujšanju

Visoka vsebnost prehranskih vlaknin, ki se topijo hkrati povzroči daljšo sitost, zaradi česar se uživanje konjaka priporoča predvsem tistim, ki želijo zgubiti del telesne mase. 

Po zaužitju konjak glukomanana je naš želodec dlje časa 'zaposlen' s prebavljanjem, posledično smo bolj dolgo siti in ne občutimo lakote. Konjak lahko tako učinkovito pomaga tudi pri hujšanju.

Kako uporabljati konjak?

Kot že zgoraj omenjeno, se torej konjak v prehrani najpogosteje uporablja v obliki konjak moke.

To lahko uporabljamo na primer za razne zakuhe, omake, za zgoščevanje juh, za pripravo pudingov, sadnih želejev, prelivov za solate in podobno. 

V kolikor se odločimo, da bomo konjak uporabljali za hujšanje, pa je najbolje, da ga zaužijemo kar pol ure pred obrokom, in sicer tako, da v dva decilitra tekočine zmešamo približno eno čajno žličko konjak glukomanana in tekočino spijemo. 

Pripravek lahko zaužijemo večkrat dnevno, vendar nikoli naenkrat ne zaužijemo več kot štiri grame konjak moke.

Konjak moka se lahko kupi v številnih trgovinah, ki se ukvarjajo z zdravimi in ekološkimi izdelki, v trgovinah s prehranskimi dodatki pa najdemo tudi konjak oziroma glukomanan v obliki kapsul.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lovec (nepreverjen)

Ce hujsas,potem pomaga,samo z njo pa ni efekta. Tolko o tistih ki hujsate pa ne hujsate…hahaha

Starejše novice