Obiskali smo Kozje, osrednje naselje na Kozjanskem in eno najstarejših v vzhodnem delu Slovenije, ki se prvič omenja že leta 1016.

Kozje je naselje v istoimenski Občini Kozje. Nekdaj je bilo živahno sejemsko naselje, ki se je oblikovalo ob cesti Kunšperk – Pilštanj. 

Spada v savinjsko statistično regijo, od Kozjanskega parka pa je oddaljeno le nekaj minut vožnje od Kozjanskega parka.

Prav v srcu kozjanskega gričevja, v ozki dolini ob cesti Lesično - Podsreda je staro naselje Kozje, ki s svojo prečudovito naravo in bogato zgodovino, ogreje srce prav vsakemu obiskovalcu. 

»Z veseljem bi rekla, da je tukaj življenje prav lepo. Nič kaj nam ne manjka, živimo zelo povezani z naravo, s temi lepotami, ki so nam bile dane,« je dejala krajanka Mojca Valenčak.

Legenda o nastanku imena spominja na pravljico o Rdeči kapici

Na skalnatem Brediču nad Kozjem je nekdaj stal grad, v katerem naj bi živeli pohlepni grofje, ki so kakor iz orlovskega gnezda prežali in plenili po dolini. Bojda so tukaj veljali za najhujše roparje.

Mnogo hujše od grajskih roparjev, ki so živeli na temle griču, pa je bilo zlo, ki je bivalo v globoki jami ob Bistrem Grabnu. 
Strahoviti zmaj je bil v tistih davnih časih največja naloga Kozjanov.

Legenda pravi, da naj bi zmaj ustrahoval okoliške kmete, ki so mu morali vsako leto darovati eno izmed mladih krajank. A ker se je zmaj z leti staral in mu je že dodobra upešal vid. 

Nadaljevanje zgodbe nam je povedal domačin Mirko Kovačič.

»Pa so krajani to ugotovili in so mu podtaknili malo starejšo, videli so, da ni opazil. In naslednje leto spet tako, in tako daleč da tudi zelo stare ni opazil. Pa so tisti ta najbolj korajžni rekli, letos pa ga bomo prevarali. 

In so eno kozo zaklali, odrli kožo in noter nadevali živega apna. Zašili in nastavili zmaju. Zmaj je prišel, ni opazil nič, samo pohrustal in je bil zelo žejen. Šel je v potok bister, se napil vode, ker je živo apno začelo delati, ga je razneslo. 

In tako so se vaščani rešili hudobnega zmaja, rešila pa jih je dejansko koza in zato se Kozje imenuje po kozi,« je razložil.

Simbolika zmaja in koze se sicer pojavlja na vsakem koraku. Tudi na čisto novem ogromnem kipu, ki stoji sredi krožišča.

»Tako je, dejansko je to res naš kozozmaj, mi pravimo temu našemu liku, ki v svojem bistvu povezuje ravno kozo in zmaja, ki sta tako pomembna skozi vso zgodovino naših krajev in skozi vsa ustna izročila,« je pojasnila Valenčak.

Vse od takrat, ko je koza kraj osvobodila strahotne pošasti iz jame, tukaj velja za kralja med živalmi, in tako z njimi tudi ravnajo.

Glede na to, da smo prišli v Kozje, nas je seveda zanimalo, ali imajo vsi prebivalci doma koze.

»Koze? Ne, imam pa ovčke,« je povedal domačin Jože Fridl.

»Ja, pri nas jih imamo. Koze so zelo pridne, zelo rade čistijo, tako, da jih imamo pri nas s tem namenom, da nam čistijo grmovje, hrib. V glavnem tako, da imamo čisto,« je odgovorila krajanka Tadeja Petek.

Zanimalo pa nas je tudi, ali so Kozjani in Kozjanke, kot se imenujejo prebivalci Kozjega, po naravi tudi tako trmasti, kot so koze?

»Predvsem bi rekla, kot tale zmaj simbolizira s tem krožiščem za nami. Vztrajni, močni, modri ljudje, ki imamo dosti zgodovine za seboj, na katero smo ponosni,« je z nasmehom na obrazu dejal Valenčak.

»Mi smo malo bolj trmoglavi. Moramo biti. Smo na periferiji, moramo se boriti, ker smo iz centrov ven. Da preživiš, moraš ubirati drugačne poti. Poštene poti, vsekakor,« je ponosno povedal domačin Sandi Štus.

Kamorkoli obrnemo svoj pogled naletimo na nekaj, kar je vredno ogleda

Ena takšnih je tudi Kroflova domačija, za katero danes skrbi gospod Gabrijel Krofl, ki tukaj v Kozjem velja za pravo zakladnico znanja.

Tukaj na tem posestvu je živela Gabrijelova prababica, ki naj bi bila v tistem času pri nas edina izšolana kleparka oziroma špenglerka, kot tukaj pravijo. 

»Kaj so nekoč špenglerji, kleparji po slovensko, delali ... Delali so tudi žlebove, vendar v Kozjem, 20 do 30 hiš ... Ko si žlebe enkrat naredil, je bilo konec. V bistvu so kleparji tukaj delali bolj izdelke,« je razložil Gabrijel.

Tudi sicer ima obrt tukaj v Kozjem, če se malce pošalimo, veliko daljšo brado, kot je kozja bradica.

»Tako je. Glažutarstvo je dolga zgodovina tukaj v Kozjem, oziroma na Kozjanskem. Steklarna Rogaška je bila v Kozjem. Tudi moji starši so tam delali in potem so šli na svoje in to zgodbo še vedno peljemo,« je dejal Štus.

Kozjanom se v tistih zlatih časih, ko je tukaj še cvetela steklarska in tekstilna industrija, ni bilo treba prav daleč voziti na delo.

»Imeli smo zelo znano tovarno, znamko Mont. Te puhovke. Imeli smo steklarski obrat od Rogaške slatine. Kjer so se izdelovali razni pokali, najbolj pomembni izdelki. Recimo za papeža, ko je bil na obisku v Sloveniji, za Billa Clintona darilo, skoraj vsi pokali, ki so se v Planici podeljevali, so bili narejeni v Kozjem,« je razložil Kovačič.

Folklorno društvo Kozje ima dolgo tradicijo

Čeprav v kraju živi le dobrih 600 prebivalcev, pa ti zelo aktivno preživljajo svoj prosti čas.

»Dopoldan službe pa to moramo poiskati malo ven iz Kozjega, ko pa pridemo domov, je pa zelo aktivno. Mladi se ukvarjamo s športom, kulturo. Vsak najde nekaj zase, bi rekla,« je povedal Petek.

Izjemno ponosni so na tukajšnje folklorno društvo, ki deluje že polnih 42 let.

»V lanskem letu se nam je pridružilo  tudi nekaj zelo mladih, osnovnošolci zadnja trijada in tisti, ki so postali dijaki. Tako, da folklora v Kozjem bo,« je ponosno razložil Kovačič.

»Letos smo se preizkusili tudi na Slovenija ima talent, tako, da smo našo prepoznavnost po Sloveniji ponesli še malo širše,« je dodal Petek.

Življenje se je tudi na Kozjem, tako kot povsod, čez leta precej spremenilo, a nekaj, kot lahko vidimo, je tukaj ostalo povsem enako.

Še vedno tukaj živijo preprosti in delovni ljudje, ki ohranjajo spoštljiv odnos tako do narave kot tudi do živali. 

Komentarji (8)

Uživamo (ni preverjeno)

KOZE na DVEH NOGAH PRI NAS ŽIVIJO

nm (ni preverjeno)

Bravo gost (uživamo )

ja (ni preverjeno)

V Parlamentu svobode jih je kar veliko

Pasulj (ni preverjeno)

Tam so svinje.

In reply to by ja (ni preverjeno)

Antikristoši (ni preverjeno)

Nej, praf ma... koze, pa kozli so, z dvema roglama.

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

nm (ni preverjeno)

BRAVOOOOOOOOO gost z z vzdevkom (pasulj)

sokolec (ni preverjeno)

Ker te kraje obiskujem že 25 let, enkrat tedensko, kar ne morem verjeti kako so se razvili v tem času! Bravo!

KAJFA LUČKEŽ (ni preverjeno)

Tudi osli imajo pri nas svoj kraj. Reče se mu parlament...

Starejše novice