Slika je simbolična.
Kdo prejme koliko od enega litra goriva? Na Petrolu pojasnjujejo, da jim ostane le pet odstotkov prodajne cene.

Zadnje tedne je bilo veliko govora o spremembi marž, upoštevanju stroškov dodajanja biogoriv ter podaljšanju obdobja določanja cen z dveh tednov na štiri tedne.

Vlada se je naposled odločila, da ne ustreže trgovcem in marže pusti na ravni, ki je po pričevanju trgovcev prenizka za rentabilno delovanje, na drugi strani pa je opustila idejo določanja cene na vsake štiri tedne.

Marže na naftne derivate v Sloveniji najnižje v celotni Evropski uniji

Če ste v zadnjem mesecu točili gorivo na Petrolu, ste najverjetneje opazili grafike, ki prikazujejo, kolikšen del prodajne cene litra goriva ostane Petrolu in koliko gre državi.

Kot so zapisali, Petrol v Sloveniji trenutno prejme le pet odstotkov od cene, ki jo stranka plača za liter bencina. To je 20 odstotkov manj kot v letu 2023, ko je država dodatno znižala marže. 

V Petrolu pravijo, da so bile marže že pred tem »nezadostne in niso odražale realnih tržnih razmer.« 

Dodajajo, da marže na naftne derivate v Sloveniji veljajo za najnižje v celotni Evropski uniji, kar skupini Petrol povzroča resne izzive pri vzdržnem poslovanju.  

Kako je sestavljena cena goriva in kdo dobi koliko? 

V Petrolu so primerjali ceno enega litra bencina, ki so jo stranke plačale 15. maja 2024 in ceno, ki so jo plačale 1. januarja 2023 in preverili, komu gre koliko.   

Kot so zapisali, 52 odstotkov plačanega zneska v obliki dajatev prejme država. To pomeni, da Republika Slovenija od enega litra bencina trenutno dobi 0,805 evra, kar 33 odstotkov več kot v 2023.  

Preostalih 43 odstotkov predstavlja nabavno vrednost oziroma ceno, po kateri Petrol kot trgovec kupuje bencin na trgu. 

V Petrolu, kot navajajo, od prodaje litra goriva prejmejo zgolj pet odstotkov, kar je 0,079 evra, oziroma 20 odstotkov manj kot lani.  

»Vseeno pa mora ta znesek pokriti vse plače zaposlenih, stroške logistike, vzdrževanje bencinskih servisov, družbeno odgovorne aktivnosti in investicije v projekte, ki v regiji pomagajo k zelenemu prehodu,« so zapisali. 

Pozivajo k spremembi regulacije  

»V Sloveniji se soočamo z regulacijo cen, ki marže na nekatere naftne derivate postavlja na nesprejemljivo nizko raven, ki je obenem daleč najnižja v Evropski uniji,« je situacijo komentiral Sašo Berger, predsednik uprave Petrola.  

Kot pravi, tako določena regulirana marža ne zadošča za pokrivanje stroškov rednega poslovanja z gorivi in derivati in posledično ogroža prilagajanje zahtevam evropskega programa Green Deal.

Starejše novice