Slika je simbolična.
Soda bikarbona je poceni izdelek, ki ga imamo doma vsi in se večinoma uporablja pri peki piškotov, saj poskrbi, da je testo bolj rahlo in vzhaja. Vendar pa je bolj vsestranska, kot si morda mislimo, zato smo preverili, kje vse jo še lahko uporabimo.

Krepitev zdravja

Če vsak dan spijemo kozarec vode, v kateri smo raztopili žličko sode bikarbone, bo to imelo pozitivne učinke na naše zdravje.

Soda bikarbona zmanjša zakisanost telesa, saj lahko slednja povzroči resne bolezni. Poleg tega blaži zgago in spodbuja prebavo ter lajša okužbe sečil.

Osebna higiena

Sodo bikarbono lahko uporabimo tudi pri osebni higieni. Ščepec slednje zmešamo v vodi in mešanico, uporabimo kot deodorant. Lahko jo uporabljamo tudi pri ščetkanju zob, in sicer tako, da sodo bikarbono nanesemo na ščetko in zdrgnemo zobe.

Naredimo si lahko tudi piling za obraz in telo. Iz treh žlice sode bikarbone in eno žlico vode, naredimo pasto, ki jo moramo z nežnimi krožnimi vtreti v kožo.

Lahko jo uporabimo tudi pri pranju las, in sicer tako, da malo sode uporabimo skupaj z običajnim šamponom za lase, kar pomaga odstraniti ostanke, ki jih puščajo izdelki za oblikovanje las, posledično pa so lasje bolj voljni in čistejši.

Naredimo lahko tudi kopel, in sicer tako, da v vodo dodamo pol skodelice sode bikarbone, ki nevtralizira kisline na koži in izpira znoj, koža pa je mehka. Sodo bikarbono pa lahko uporabimo tudi za nego stopal.

To naredimo tako, da v topli vodi raztopimo tri žlice sode bikarbone, namočimo stopala in jih nato nežno zdrgnemo. S pomočjo sode bikarbone in vode lahko naredimo tudi piling, s katerim poskrbimo za hitrejše sušenje aken ali herpesa. Zmešati moramo tri čajne žličke sode z eno žličko vode.

Kuhanje

Splošno znano je, da lahko sodo bikarbono uporabimo pri peki, vendar pa jo lahko uporabimo tudi pri kuhanju. Če v vodo, v kateri kuhamo zelenjavo dodamo ščepec sode bikarbone, lahko čas kuhanja zmanjšamo za od 20 do 30 odstotkov.

Za polovico pa se bo skrajšal tudi čas kuhanja stročnic.

Kislost paradižnikove omake, domače marmelade ali kompota prav tako lahko omilimo z dodatkom enega ali dveh gramov sode bikarbone. Poleg kuhanja pa lahko sodo bikarbono uporabimo tudi za pranje sadja in zelenjave, saj odstrani umazanijo in pesticide.

Čiščenje in pranje

Soda bikarbona je učinkovita tudi pri čiščenju. Kad, ploščice in umivalnike lahko očistimo s sodo bikarbono tako, da na čisto, vlažno gobico potresemo nekaj sode in zdrgnemo. Nato temeljito speremo in obrišemo. Če so površine ali kuhinjski pripomočki zelo umazani, lahko naredimo tudi pasto s sodo bikarbono, grobo soljo in tekočim detergentom, pustimo delovati čez noč in zdrgnemo.

Na ta način lahko očistimo tudi pečico in mikrovalovno pečico. To naredimo tako, da na dno pečice potresemo sodo bikarbono, popršimo z vodo in pustimo delovati čez noč. Zjutraj zdrgnemo z gobico in speremo pečico. Če posodo pomivamo ročno, moramo vodi za pomivanje posode, poleg običajnega čistila dodati še dve zvrhani žlici sode bikarbone, da bomo lažje odstranili maščobo in ostanke hrane na posodah, loncih in ponvah.

S sodo bikarbono lahko tudi očistimo tudi madeže s sten. To naredimo tako, da na vlažno krpo nanesemo sodo bikarbono in nežno zdrgnemo.

Sodo bikarbono lahko dodamo tudi v pralni stroj namesto mehčalca, dobra je tudi pri odstranjevanju madežev in neprijetnih vonjav, ki se naberejo v oblačilih. Preprečila bo tudi nabiranje vodnega kamna v stroju.

Soda bikarbona je še posebej primerna za pranje otroških oblačil, saj nežna otroška koža potrebuje nežnejša čistila. Sodo bikarbono pa lahko uporabimo tudi pri čiščenju otroških igrač.

Očistimo pa lahko tudi odtoke, in sicer tako, da pol skodelice sode stresemo v odtok in jo prelijemo z mešanico vode in kisa. S sodo bikarbono lahko očistimo tudi preproge. To naredimo tako, da jo potresemo po preprogi in pustimo delovati čez noč. Nato preprogo očistimo in posesamo.

Dezinfekcija

Soda bikarbona nam lahko pomaga nevtralizirati vonjave in dezinficirati različne površine. Vonjave v hladilniku bomo nevtralizirali, če odprto posodico s sodo bikarbono postavimo v zadnji del hladilnika. Na podoben način lahko odpravimo tudi neprijetne vonjave iz košev.

To naredimo tako, da na dno koša za smeti potresemo sodo bikarbono in s tem preprečimo, da bi se iz koša širile neprijetne vonjave.

S pomočjo sode bikarbone lahko tudi iz športnih copat odstranimo neprijetne vonjave, in sicer tako, da vanje potresemo sodo bikarbono in pustimo delovati do naslednjega nošenja. 

Sončne opekline in piki insektov

Soda bikarbona nam lahko pomaga tudi, ko nas opeče sonce. Pripraviti si moramo mlačno kopel, ki ji dodamo skodelico sode bikarbone. Če imamo razdraženo in srbečo kožo, si moramo prav tako pripraviti kopel, le da naj bo voda nekoliko hladnejša, kot pri opeklinah ter dodamo skodelico sode bikarbone.

Po kopeli se moramo posušiti na zraku, zato da bo soda bikarbona dlje ostala na koži.

Sodo bikarbono pa lahko uporabimo tudi, če nas srbi pik insekta, in sicer tako, da iz treh žličk sode in ene žličke vode naredimo pasto, ki jo namažemo na pesto, kjer nas srbi in pustimo, da se posuši.

Komentarji (3)

Aero1 (ni preverjeno)

Soda bikarbona nema nič z dezinfekcijo, no.

tt (ni preverjeno)

Najbaukša je za odpravlanje zgage. Žličko sode v 1dcl vode, zmejšaš, spigeš pa dobesedno v momenti ti odpravi kislino. Kakše koli tablete proti zgagi se lejko skrijejo proti sodi.

. (ni preverjeno)

tt maš praf samo tou nesmiš sakši den.

In reply to by tt (ni preverjeno)

Starejše novice