Slika je simbolična.
Ponovno je čas, ko bomo lahko priča osupljivem prizoru glasnih jat žerjavov, ki se bodo selili iz svojih severnih gnezdič proti jugu.

Vam je kdaj uspelo videti selitev spektakularne jate žerjavov, ki leti v značilni formaciji v obliki črke V nad Slovenijo? 

V kolikor je vaš odgovor ne, boste te dni imeli možnosti biti priča selitvi glasnih ptic selivk, ki se odpravljajo iz severovzhodne Evrope prek Madžarske in Slovenije v toplejšo severno Italijo ter delno celo naprej proti Franciji.

Ker pa premagovanje tako dolgih razdalj vseeno zahteva dozo počitka in prehrane, se trobeče ptice na svoji poti ustavljajo na različnih počivališčih.

Med eno izmed naljubših počivališč žerjavov v Sloveniji, naj bi spadalo tudi Cerkniško jezero, ki pticam ponuja mir, zavetje in najbolj zaželeno - hrano v izobilju.

Jesenska selitev že v polnem teku

Vsi ljubitelji žerjavov in opazovanja romanja ptic selivk boste te dni lahko tudi pri nas poslušali njihovo spektakularno hrupno oglašanje in jih opazovali med njihovo sezonsko selitvijo, a le v kolikor se boste kaj ozrli v nebo.

Od gosi, ki se tudi selijo na podoben način, žerjave ločimo po dolgih iztegnjenih nogah in letu na višji višini. Ne gre zanemariti niti dostojanstvene drže, ki žerjave dela veličastne tudi ko so na tleh.  

Vse željne bolj natančnega in poglobljenega opazovanja selitve ptic selivk, iz spletnega portala Stanje ptic sveta naprošajo, da svoja opažanja selivk sporočijo njihovemu članu Dejanu Bordjanu na [email protected]

V poročilo naj bi bil zajet datum, ura opazovanja, število žerjavov ter višina leta.

Komentarji (2)

Dillinka (ni preverjeno)

Jeeeee domobranci so se ga usrali in ga letijo v Argentino!!!

wiiwow (ni preverjeno)

tebi pa ta ena možganska celica, ki je ostala od opojnih substanc, res dela na polno

In reply to by Dillinka (ni preverjeno)

Starejše novice