Slika je simbolična.
Med pet najpogostejših imen novorojenčkov v 2022 so se poleg Luka in Mie uvrstili še Nik, Filip, Mark, Jakob ter Ema, Zala, Hana in Julija.

Lani se je v Sloveniji rodilo 9051 dečkov in 8576 deklic, torej skupno 17.627 otrok. V primerjavi z letom 2021 jih je bilo za 1357 manj. 

V 101-letni zgodovini, odkar so na voljo podatki o številu živorojenih, se je leto 2022 uvrstilo na 5. mesto med leti z najmanj rojstvi. Najmanjša generacija je bila rojena v letu 2003, sledijo leta 2001, 2002 in 1999.  

Število rojstev upadlo za kar sedem odstotkov

Na 1000 prebivalcev se je rodilo 8,4 otroka, kar je najmanj doslej, poroča Statistični urad Republike Slovenije. »Na to vrednost sta vplivala majhno število rojstev in hkrati največje število prebivalcev, odkar spremljamo ta podatek,« so pojasnili.

Povprečne starosti mater ob rojstvu otroka se zadnja štiri leta niso spremenile – v povprečju so rodile pri starosti 31,1 leta; tiste, ki so lani rodile prvič, so imele 29,6 leta. Tako visokih vrednosti po drugi svetovni vojni še niso zabeležili.

Celotna stopnja rodnosti je za leto 2022 znašala 1,55.

Matere v povprečju stare od 26 do 32 let

Sorazmerno največ otrok so rodile matere, stare od 26 do 32 let. 47 odstotkov rojenih otrok je bila prvorojencev, 38 odstotkov pa drugorojencev.

7534 otrok se je rodilo v zakonski zvezi, 10.093 (57 odstotkov) otrok pa neporočenim materam. Povprečna starost poročenih mater (31,3 leta) je bila za 0,4 leta višja od povprečne starosti neporočenih mater (30,9 leta).

Naravni prirast je v Sloveniji negativen od 2017, saj vsako leto umre več prebivalcev, kot se jih rodi. Naravni prirast je bil prejšnje leto pozitiven samo v septembru. Na letni ravni je znašal –4865 prebivalcev oziroma –2,3 na 1000 prebivalcev.

Velik delež otrok rodile tuje državljanke

2704 oziroma 15 odstotkov otrok so lani rodile matere, ki so bile ob rojstvu otroka tuje državljanke. Največ – 46 odstotkov – je bilo državljank Bosne in Hercegovine; z 20 odstotki sledijo državljanke Kosova, z 11 odstotki pa državljanke držav drugih članic Evropske unije, med katerimi je bilo največ državljank Hrvaške.

Podatki še kažejo, da so tuje državljanke, ki so lani rodile v Sloveniji, v povprečju imele 29,4 leta, torej so bile dve leti mlajše od državljank Slovenije. Enaka razlika je bila tudi pri starosti ob rojstvu prvega otroka.

Komentarji (23)

Bralic (ni preverjeno)

Dokler država ne bo končno uvidela, da je stanovanjski problem tisti ki zavira "domačo rodnost", bomo še nekaj desetletij spremljali take novice. Upajmo da še v slovenskem jeziku. Dodaten argument: kako se naj par zavestno odloči za otroka, če živi npr. v garsonjeri za 600€/mesec?

repar (ni preverjeno)

ka tej bosanci ka pri nas delajo za drobiž pa vsi v vilaj živejo? tou so vse samo izgovori ka tij navajaš ka nej trbej otrok meti in je lepše okoli potovati in uživati brez otrok.

In reply to by Bralic (ni preverjeno)

Falko (ni preverjeno)

Tocno tak! Tao so nase zenske, pa picke od moskih razvajeni prevec gratali! Vse bi radi meli samo delo nebi nisce! Smo drzava prakticno brez beracov, vsi po 2 krat letno na morji, vse dopuste na smucanjih in drugace v tujini! Te tao delno odpade!

In reply to by repar (ni preverjeno)

lol lol (ni preverjeno)

Evo, tujci se pri nas razmnožujejo, slovenski pari pa majo rajši pse kak pa deco. Sami sejbe mo vničili, ne nucamo drugih...

Falko (ni preverjeno)

Pa tao ze vidis ene ka bi rajsi psa na sebe pustile!

In reply to by lol lol (ni preverjeno)

..... ..... (ni preverjeno)

Kar dosti je takih, ki imajo rajši "kosmate otroke".

In reply to by Falko (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Mobiteli, pa splet. Deca se zadovoljijo samo s tem, drugo ne rabijo in jih boli za vse, dokler deluje internet. Nega takšnih vrednot kot prej.
Vzgojiti otroka je kar zahtevno v tem času, če se temu posvetijo starši. Narod rajši uživa in troši život, zakaj bi si delali probleme.

.... ..... (ni preverjeno)

Seveda rajši uživajo. Nabavijo si psa, pa še
čakati nanj jim ni treba devet mesecev!

In reply to by . (ni preverjeno)

Resnica18 (ni preverjeno)

Problem je v tem da dan danes ni vec tiste zveze katera bi se oba imela rada… ali moški vara ali pa ženska..večinoma si ženska išče drugega ker seveda rabi svoje ne, potem pa pride do ločitev ipd. je več ločitev kot rojstev :)

Ravno_obratno (ni preverjeno)

Ja seveda...dandanes ne li vse narobe. Inda pa vse perfektno. Inda gda so si pa familije skup zgučale što de se s ken ženo. Pa gda so žena in pa deca bilij večijno časa biti pa so se najverjetneje fejst meli radi. Ločavali pa so se telko nej ker so bilij vsi fejst verni in je to bil smrtni greh.

In reply to by Resnica18 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

S psi se število rojstev ne veča!

. (ni preverjeno)

Kriza z stanovanjami , krediti, (plačami) bolj manj ,saj se da dobit fejst dobre službe tude če si stari ampak tudi pripomore malo fcuj kakse %.

Slom (ni preverjeno)

Tao vse tak kak je, vsak se proda za 200 e v avstrijo in ide ta delat ter ga celi dan nega! Seveda ka te jaz njemi nemo doma dejte gor delo! Pazo mo njemi babo, pazo! Do 3 krat na teden kresno, samo dejte njemi pa gor delo nemo, tao si naj sam dela!
Seveda pa kda de z njim dejte mela mo tudi dobro premislo ce mo jo dale pazo, obstaja dosta taksih, dela je na pretek!

. (ni preverjeno)

Res je takega dela na pretek! Delo čaka, delavcev pa ni!

In reply to by Slom (ni preverjeno)

48467 (ni preverjeno)

Slovenci res, ker so več po službah, v tujini in razmišljnaju kako več zaslužit in plačat vse davke, imajo pa zato uvoženi balkanci več otrok, in tako več koristijo zastonj vrtce, šolstvo, zdravstvo socialo itd.

KoronaNATEEG (ni preverjeno)

Cepivo je krivo saj je to 100% doživotna kastracija!

pa ja (ni preverjeno)

Prisrčno se zahvaljujem vsem volilcem Levice, SDja, Svobode, Bratuške in Šarca! Država napreduje, skorajda cveti, otrok vsako leto več, davki se nižajo, zdravniki dostopni za vsakogar, pokojnine rastejo, košarica skoraj zastonj! SAMO DA NI JANŠA daje REZULTAT. Uživajte v Yugosloveniji !

Slom (ni preverjeno)

Vi jansovi tak vec nemrete dece gor napraviti, ka ste tak stari, ka van vec ne stogi!

In reply to by pa ja (ni preverjeno)

n8 (ni preverjeno)

Niso krivi volilci in stranke, če nekaterim ni do otrok! Se je pa, od kar obstaja SDS, število družin s psi drastično povečalo. Res ste ubogi vsi janšisti, ki krivite za svojo seksualno neaktivnost Vlado, davke, pokojnine, pa še kaj! Sicer pa smo v Sloveniji v okviru YU uživali, predvsem v seksu! Država SLO, niti slučajno ni tako "rodovitna" kot je bila YU!

In reply to by pa ja (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Res, samo da ni Janša! Edino, kar ste pametnega napisali.

In reply to by pa ja (ni preverjeno)

Zolna (ni preverjeno)

Inflacija gor, rodnost dol.

.... ..... (ni preverjeno)

Rodnost gre dol, ker je v posteljah premalo gibov "gor in dol"!

In reply to by Zolna (ni preverjeno)

99 (ni preverjeno)

Od kod otroci!? Saj se mladi bolj posvečajo medmrežju, kot mednožju!

Starejše novice