Slika je simbolična.
Da bodo letos žar jedi še posebej okusne, smo pripravili nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri pripravi mesa.

Pikniki zagotovo spadajo med pomembnejša vikend opravila vsako pomlad in poletje, saj poleg prijetnega druženja prinašajo tudi raznovrstne jedi z žara, katerih ljubitelji smo praktično vsi.

Pa veste, kako najbolje pripraviti meso za peko na žaru?

Izberite kakovostno meso in ustrezne količine

Ključ do uspešnega in okusnega piknika so v prvi vrsti zagotovo kakovostne sestavine, torej kakovostno meso, dobra marinada in raznovrstni dodatki. Nato pa je dobro upoštevati še nekatere nasvete, ki bodo pomagali do kakovostne priprave jedi z žara.

In sicer še pred pripravo jedi je potrebno razmisliti o številu gostov in količini mesa, ki ga potrebujemo. Nek splošen normativ je, da se na osebo računa približno od 300 do 400 gramov surovega mesa

Potem pa je treba upoštevati tudi vrsto mesa, ki ga bomo pekli na žaru in prilagoditi čas peke.

Čas peke prilagodite glede na vrsto mesa

Če gre za meso brez kosti na primer približno 400 gramov piščanca ali približno 500 gramov piščančjih prsi zadošča, da pečemo meso zgolj nekaj minut na vsaki strani.

V primeru krač pa pečemo meso dlje časa, približno pol ure, najprej na indirektnem in zadnje minute na direktnem ognju, da dobi lepo hrustljavo skorjico. 

Pri rdečem mesu, ki ga običajno pečemo na visokih temperaturah, je zrezke iz rdečega mesa, kot je na primer biftek ali steak, najbolje pustiti v marinadi čez noč ali vsaj nekaj ur pred pečenjem. Na tak način zrezki niso gumijasti ali brez okusa. 

Podobno je tudi s svinjino, ki ima prav tako rada bolj vroč žar in dobro marinado.

Pri mletem mesu, na primer pleskavicah, nekateri kuharski mojstri priporočajo, da med peko v sredino položite kocke ledu. Tako bo v notranjosti mesa nižja temperatura, meso pa bo ostalo bolj sočno in se bo lepo zapeklo. 

V primeru klobas za žar pa upoštevajte to, da jih pečete na koncu. Pri tem pa pazite, da jih ne kuhate na prenizki temperaturi, saj bodo tako zmečkane in posivele.

To je deset pravil za pripravo najbolj okusnega mesa

Da bodo letos mesne jedi iz žara še posebej okusne in sočne, vaši gostje pa navdušeni, smo poleg zgornjih osnovnih nasvetov pripravili še deset pravil, ki jih je dobro upoštevati pri pripravi mesa za peko na žaru.

1. Za dober žar je potrebna dobra toplota, ne premočna, da je meso sočno. Za žerjavico, ki bo trajala dlje, uporabite trši in debelejši les. Ne puščajte žara brez nadzora.

2. Meso pred pečenjem pustimo stati v marinadi (najbolje v hladilniku), vendar pazimo na časovne omejitve mariniranja - rdeče meso in svinjina nekje od dve do 24 ur, perutnina od dve do 12 ur, ribe pa od 15 do 30 minut. Pred peko ga obvezno vzamemo iz hladilnika za vsaj uro ali dve, da se segreje na sobno temperaturo. V nasprotnem primeru lahko v sredini ostane surovo, zunaj pa prepečeno.

3. Rešetke žara ne mažite z oljem. Namesto tega raje rahlo premažite hrano, ki jo boste pekli na žaru. To bo preprečilo prijemanje hrane na žar.

4. Tanjši, kot so kosi mesa, hitreje se bo osrednji del skuhal. Optimalna debelina mesa je zato nekje dva centimetra.

5. Če pripravljate nabodala, so večinoma narejena iz bambusa, ki se zelo hitro zažge, zato jih pred peko namočite v vodi za vsaj 30 minut.

6. Mesa ne obračamo in ne pritiskamo nenehno z vilicami, da ostane sočno in ohrani najboljšo aromo.

7. Mesa na rešetki ne mažite z marinado. V njem je ostalo dovolj marinade že od časa do peke.

8. Ko je meso pečeno, ga odstavimo z ognja in damo v pokrito posodo za nekaj časa počivati. Tako bodo vsi sokovi prepojili meso.

9. Sladke mesne omake se zaradi visoke vsebnosti sladkorja hitro skuhajo, zato je bolje počakati in jih proti koncu kuhanja namazati po mesu.

10. Če je pečenje na žaru užitek, je čiščenje žara nujno. Žari z ostanki hrane so namreč odbijajoči, pa tudi zdravju škodljivi, sveže pečena hrana na njih pa dobi neprijeten okus. Zato žar očistite takoj, ko ga nehate uporabljati.

Sicer pa prijetno sezono piknikov in najbolj sočno žar meso!

Starejše novice