Slika je simbolična.
Se odpravljate na dopust izven Evropske unije? Potem morate prebrati te nasvete.

Državljani držav članic Evropske unije smo navajeni, da z mobilnim telefonom v drugi državi skupnosti komuniciramo na praktično enak način in z enakimi stroški kot doma, izpostavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi, ko zakupljeno količino presežemo, finančni strošek ni tako visok. Še posebej, če cene primerjamo z državami izven Evropske unije, kjer so stroški uporabe mobilnega telefona še vedno naravnost oderuški, poudarjajo. 

S tem namenom so pripravili nekaj uporabnih nasvetov.

Pravočasno izključite prenos podatkov

Mobilne podatke je smotrno izklopiti že na letališču pred vkrcanjem v letalu oziroma vsaj nekaj deset kilometrov pred mejo, če potujete z vlakom, avtobusom ali avtomobilom.

Le tako se boste lahko izognili strošku v višini 61 evrov, kar je največ, kar lahko zaračuna operater za prenos podatkov med gostovanjem izven Evropske unije.

»Do tega stroška boste večinoma prišli zelo hitro, saj pomeni zgolj pet do sedem megabajtov prenesenih podatkov. Za primerjavo lahko povemo, da bi v Evropski uniji, če bi vam zaračunali količino podatkov izven politike poštene uporabe, za ta denar lahko prenesli 20 gigabajtov podatkov.

Kako ekscesne cene zaračunavajo nekateri operaterji v drugih državah, pove tudi podatek, da bi za en sam gigabajt podatkov lahko plačali tudi več kot 15 tisoč evrov,« je pojasnil Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije.

Telefonirajte prek podatkovnih omrežjih

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, da s podatkovnimi omrežji nimajo v mislih mobilnih omrežij, pač pa omrežja Wi-Fi, pri čemer pa se zaradi varnosti izogibajte odprtim javnim omrežjem.

Za telefoniranje uporabite znane aplikacije, kot sta, denimo WhatsApp ali Skype, pri svojem operaterju lahko tudi povprašate, ali omogoča storitev Voice over Wi-Fi, oziroma klice preko omrežij Wi-Fi, ki delujejo, kot da bi bili priključeni na domače mobilno omrežje.

Običajni klici, po mobilnem omrežju, vas bodo namreč stali nekaj evrov za vsako minuto, pri tem pa je treba vedeti, da v državah izven Evropske unije za dohodne klice plačate, nekje do dva evra na minuto.

To pomeni, da plačate tudi, ko vas kliče nekdo drug. 

SMS sporočila kot najdražji način komunikacije

Eno samo poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov, lahko pa tudi manj, če uporabljate, denimo, slovenske posebne znake (torej č, š, ž).

Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot eno kratko sporočilo, a bomo zanj v tem primeru plačali kot za štiri sporočila.

Daljša sporočila telefoni pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov. Če boste tega izključili, takšno sporočilo ne bo poslano.

Kaj je politika poštene uporabe?

Na reguliranem trgu v Evropski uniji in na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem velja, da je uporaba mobilnega telefona med gostovanjem načeloma enaka kot v domačem omrežju.

Za večino uporabnikov to pomeni, da ne plačujejo za klicanje ali pošiljanje sporočil, na voljo pa jim je določena količina podatkov, ki je odvisna od cene paketa. Gre za tako imenovano politiko poštene uporabe, ki bi morala zadostovati za občasno gostovanje v državah Evropske unije.

Operater mora uporabnika ob prehodu v drugo državo obvestiti o razpoložljivih količinah. Kršenje politike poštene uporabe se zgodi v primeru, ko uporabnik v štirih zaporednih mesecih več storitev opravi v tujem kot v domačem omrežju.

Operater v takšnem primeru lahko zaračuna poseben pribitek, katerega cena pa je v primerjavi z gostovanje v omrežjih izven Evropske unije pravzaprav smešno nizka.

Regulacija storitev mobilne telefonije (Evrotarifa) v Evropski uniji, ne velja v ladijskih in letalskih mobilnih omrežjih. Pred izplutjem oziroma poletom s tem namenom izključite prenos podatkov.

Premislite, katere od ponujenih opcij zares potrebujete

Operaterji za gostovanje v tujini ponujajo različne opcije z zakupljenimi količinami minut klicev, sporočil in/ali prenosa podatkov.

V Evropski uniji tovrstnih opcij praktično ne boste rabili, tudi prenos podatkov ni tako drag, da bi ga morali plačevati vnaprej, navsezadnje imate veliko količin že vključenih, izpostavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Za potovanja izven Evropske unije so nekatere opcije morda primerne, a vseeno svetujejo previdnost. Razmisliti je treba, ali boste res porabili vse v opcijo vključene količine, plačali boste namreč tudi za neporabljene.

Druga past se skriva v dejstvu, da so opcije običajno vezane na zgolj enega operaterja v državi, kar seveda nujno pomeni, da morate ob vstopu ročno izbrati njegovo omrežje. Med uporabo spremljajte preostale količine, saj boste po njihovi porabi morali plačati običajno ceno.

Nakup SIM kartice v tujini

Številne države gostujočim uporabnikom omogočajo nakup predplačniških kartic SIM, ki naj bi omogočale uporabo telefona brez neprijetnih stroškovnih presenečenj.

Takšna rešitev je lahko ugodna predvsem za prenos podatkov, medtem ko boste za klicanje s takšne kartice še vedno odšteli veliko denarja (morda celo več, kot bi ga ob uporabi svoje SIM kartice).

Pred nakupom se prepričajte o vključenih količinah in ostalih podrobnostih. Nekateri telefoni omogočajo uporabo dveh kartic SIM istočasno, v tem primeru dobro preverite nastavitve in izključite prenos podatkov pri svoji kartici.

Kdor možnosti dveh kartic SIM nima, na svojo telefonsko številko seveda ne bo dosegljiv, so še zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice