Slika je simbolična (foto: Bobo).
Prodaja večinskega deleža enega največjih slovenskih živilskopredelovalnih podjetij Celjske mesnine hrvaški skupini Braća Pivac je pod vprašajem. V zgodbo se je namreč vpletlo specializirano državno tožilstvo, poroča spletni portal Necenzurirano.

Novica, da Izidor Krivec in Danilo Dujović prodajata večinski delež Celjskih mesnin, je odjeknila pred mesecem dni, kmalu nato pa se je zapletlo. 

Celjsko okrožno sodišče je namreč le nekaj dni po podpisu dogovora s Hrvati na zahtevo tožilstva vpisalo plombo, s katero je Krivcu prepovedalo, da proda ali zastavi 60-odstotni delež Celjskih mesnin, piše Necenzurirano.

Omenjeni delež je uradno v lasti avstrijskega podjetja CM Invest, ki sta ga vrsto let obvladovala Krivec in Dujović. 

Prav prek tega podjetja, v katerem je Dujović svoj 40-odstotni lastniški delež že prodal Braći Pivac, je hrvaška skupina želela izpeljati prevzem Celjskih mesnin.

Zakaj je tožilstvo odločilo za blokado? Tu vstopi Mirko Tuš

Iz dokumentacije, ki so jo pridobili na portalu, je razvidno, da se je tožilstvo za blokado lastništva Celjskih mesnin odločilo zaradi kazenske zadeve, v kateri je prvi osumljenec Mirko Tuš, ustanovitelj in dolgoletni direktor trgovske verige Engrotuš. 

Temu naj bi Dujović pomagal pri 30 milijonov evrov vrednem oškodovanju Engrotuša. 

Prav toliko koristi naj bi z istimi spornimi posli ustvarile Celjske mesnine in povezana podjetja. Dujović je tako osumljen kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Izidor Krivec iz Celjskih mesnin (foto: Bobo).

Brez uradnih informacij

Posli segajo v leto 2010, ko sta Krivec in Dujović iskala najkrajšo pot do vračila posojil, najetih za financiranje prevzema Celjskih mesnin.

V istem obdobju je Tušev poslovni imperij zaradi prezadolženosti in neuspešnih dogovorov z bankami drsel v insolventnost.

Uradnih informacij o dogajanju okrog Celjskih mesnin ni mogoče dobiti - Krivec izjav ne daje, Dujovićev odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa blokade lastništva prav tako ni želel komentirati, še piše Necenzurirano.

Celjske mesnine (foto: Bobo).

Preiskujejo tudi prostore podjetja Braća Pivac

Sicer pa je hrvaška policija po nalogu urada evropskega javnega tožilca zaradi suma več milijonov evrov vredne subvencijske prevare poleg poslovnih prostorov Mesne industrije Vajda minuli teden začela preiskovati tudi prostore podjetja Braća Pivac. 

Več hrvaških državljanov utemeljeno sumijo subvencijskih goljufij v vrednosti več milijonov evrov in ponarejanja listin na škodo proračuna Evropske unije.

Komentarji (3)

. (ni preverjeno)

Kakšno sodstvo imamo v slo veniji, nede nič iz tega. Pomali več nedo slovenci kot narod, ker nede več slovenske lastnine za prodati.

Niko i ništa (ni preverjeno)

Sem gay in mi Babe smrdijo

- (ni preverjeno)

Meni tudi
In tudi jaz sem gay

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Starejše novice