V najstarejšem mestu v Sloveniji že potekajo intenzivne priprave na 60. jubilejno Kurentovanje, ki na podlagi svoje dolge in bogate tradicije sodi v sam vrh edinstvenih kulturno-doživljajskih spektaklov.

Tudi UNESCO prepoznal kurente

Kurentovanje ali tudi največji muzej na prostem bo uradno otvoritev doživel 2. februarja s kurentovim skokom, sicer pa bo potekal od 15. – 25. februarja. V tem času bodo potekali številni dogodki, ki bodo na različne načine obudili spomin na 27. februarja 1960, ko je Drago Hasl prvič organiziral Kurentovanje.

To je v preteklih letih doseglo izjemne odzive, največje priznanje pa je zagotovo umestitev kurentovih obhodov med UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

Staro mestno jedro bo obudila Kurentova tržnica

V prihajajočem Kurentovanju bo precejšnja pozornost namenjena prav obujanju starega mestnega jedra, ko je želja, da festivalski program ponudijo ptujski gostinci, ob tej priložnosti pa bo zaživela tudi Kurentova tržnica, kjer bo vsak dan potekal raznolik program, s čimer se bo sledilo nedavni promocijski kampanji #pridivmesto.

Kampanja je financirana v  okviru projekta Mesta sodelovanja II/City cooperation II (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija) s strani ZRS Bistra Ptuj, z njo pa želijo v partnerstvu z Zavodom za turizem Ptuj, obiskovalce mesta in lokalne prebivalce povabiti k obisku starega mestnega jedra ter jih seznaniti z dejavnostmi lokalnih ponudnikov. 

Ptujske ulice bodo polne kurentov 

V 11 polnih festivalskih dnevih se na ptujskih ulicah pričakuje več kot 7000 nastopajočih, več kot 100 000 obiskovalcev in več kot 180 dogodkov.

Med vrhunce zagotovo gre prišteti tradicionalno otvoritveno srečanje pustnih likov in mask, mednarodno in otroško povorko, dnevne prikaze pustnih likov in sredin dogodek, ko bodo v popoldanskem času na ptujskih ulicah številni kurenti in koranti. 

Na podlagi napovedanega dogajanja, barvitega nabora udeležencev in preteklih odzivov obiskovalcev, bo butična destinacija Ptuj svoje ulice brez najmanjših težav napolnila z veseljem, ljubeznijo in ponosom na kurenta in njegove kulture.

Soustvarjanje mesta za prihodnost 

Projekt City Cooperation II izvaja vodilni partner - The Oststeirische Städtekooperation s konzorcijskimi projektnimi partnerji Razvojnim centrom Murska Sobota, Znanstveno-raziskovalnim središčem Bistra Ptuj in PORA Razvojno agencijo Gornja Radgona. 

Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa že vzpostavljenega čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020, med 24 mesti iz držav Avstrije, Slovenije in Madžarske in je sofinanciran s strani EU v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Namen projekta je krepitev policentričnih mest v mreži čezmejne regije, ki je usmerjena k razvoju in trajnostni rasti. Mesta na podlagi projekta med seboj izmenjujejo izkušnje, znanja in odgovore na razvojne izzive, s katerimi se srečujejo. Plod projekta so različni ukrepi, ki bodo pripomogli k pestrejšemu in raznolikemu življenju v mestu, kot tudi sami ponudbi. 

Preberite še

Starejše novice