Slika je simbolična.
Jutri se začne preventivna akcija za večjo uporabo varnostnih pasov: varnostni pas varuje vas.

Med 11. in 24. marcem 2024 bo potekala nacionalna preventivna akcija, katere namen je ozaveščati o pomenu pripetosti med vožnjo. Uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno prometno nesrečo kar za polovico

Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino - tako pri voznikih kot pri sopotnikih. 

V Agenciji za varnost prometa in policiji ob tem opozarjajo, da nikakor ne smemo pozabiti na potnike na zadnjih sedežih, v večini so to seveda najmlajši.

Poostreni nadzori po celotni Sloveniji

V času akcije bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, sicer pa bodo aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali poostreno tudi ob rednem delu.

Aktivnosti policije bodo letos dodatno osredotočene na javne prevoze potnikov v avtobusih. Namen aktivnosti je doseči, da bi potniki dosledno uporabljali varnostne pasove.

Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

Veliko kršitev pri uporabi pasov pri najmlajših

V lanskem letu so policisti ugotovili 30.190 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2022 pa 40.868. 

Po začasnih podatkih je policija letos ugotovila 5.854 kršitev neuporabe varnostnih pasov. 

Poleg tega je bilo v letu 2023 ugotovljenih 4.034 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, leta 2022 je bilo teh kršitev 4.701, letos pa 722.

Projekt Pasavček letos že 20. leto

Da bi bili o pomembnosti uporabe varnostnega pasu poučeni že najmlajši, Agencija za varnost prometa izvaja projekt Pasavček, ki poteka že 20. leto in zadnja tri leta podira rekorde z vse več udeleženci. 

V letošnjem jubilejnem letu sodeluje 1.522 skupin in 28.462 otrok. 

S sloganom Red je vedno pas pripet projekt spodbuja dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo.

Izgovorov ni!

Agencija in policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. 

Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. 

Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do sedem kilometrov na uro.

Komentarji (2)

Jebiga (ni preverjeno)

Pa kaseranje na vjoko, glavno ka se kasera. Žalostno.

M.S. (ni preverjeno)

Rajši pijanoga Gorana Nemeta z Domanjševec 111 spravte s ceste dokec koga ne buje!!!
Vozi črni wolkwagen MS DF 991 pa je sakšni den pod gason!
1x je že osto brez izpita ampak njegov stric ka je na policiji njemi ga je po hitrem postopku nazaj zrikto!

Starejše novice