Slika je simbolična.
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili pregled ponudbe posebnih računov različnih bank.

Večina bank in hranilnic ponuja posebne otroške, dijaške in študentske račune, katerih vodenje je praviloma brezplačno. Doplačila so potrebna le pri uporabi specifičnih storitev, kot so plačilo položnic, dvigi na bankomatih, ki niso last naše banke, in podobno.

Čeprav lahko mladi odprejo račun tudi iz redne (in plačljive) ponudbe, se je ob različnem repertoarju vseeno dobro malo razgledati naokrog.

Ali mladi res potrebujejo svoj račun?

Marsikateri starš se znajde v zagati, ko pride do teme, povezane z denarjem. Kako otroka učiti odgovornega ravnanja z denarjem? Prav gotovo je eden od načinov, katerega zagovarja marsikdo, aktivna uporaba denarja, in to že precej zgodaj. Na tak način bi otrok pridobil čim več izkušenj za samostojno ravnanje z denarjem in občutek za varčevanje.

Kdaj je primeren čas za odprtje računa?

Prav gotovo takrat, ko usvoji koncept denarja in odgovornega ravnanja z njim. Namen prvega računa je tudi učenje o ravnanju s sodobnimi plačilnimi sredstvi, predvsem pa privzgajanje veščine varčevanja in s tem odgovornosti.

Priročno, a ne nujno, je, če ima otrok odprt račun pri isti banki kot starši, vsekakor si pa lahko kasneje sam izbere banko. Ni odveč zavedanje, da je račun nujen pri vstopu v srednjo šolo, če je otrok prejemnik štipendije ali pa dovolj star za prva dela preko študentskega servisa.

V študentskih letih je račun že kar eden nujnih delov opreme za vstop v svet odraslih. 

Ponudbo bančnih računov, ki jo je pripravila Zveza potrošnikov Slovenije, lahko preverite tudi tukaj.

Z razširitvijo vam spletni primerjalnik omogoča več možnosti. Izbirate lahko med različnimi polji; za osnovnošolce tako izberite možnost Otroci, za študente pa Mladi, medtem ko se dijakom svetuje izbira obeh polj, ker banke ponudbo starostno razvrščajo različno.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

link je na anketo ne nasedajte

Holobar (nepreverjen)

Jes svoji denci ne dan računa, ka do še tau notri šteli. Zdaj moja deca majo vse šenki vrtec, šola, z ženo na sociali. Nejsan manjak ali ka bi odo za minimalca delat ka mi država pau poberej, če pa lejko šošmarin pa zaslužin 2 plači coj.

Ghkkk (nepreverjen)

Banke so vir vsega zla. Delajo denar iz nic, 0., dokler se vse ne sesuje, potem pa od zacetka.

realnooo (nepreverjen)

PLACAN CLANEK!
NE KLIKAJTE KER IDE ZA ANKETO!!!

SOBOTAINFO Z NASELOM VECNEGA STUDENTA...PODEN OD PODNA!!!

realnooo (nepreverjen)

PLACAN CLANEK!
NE KLIKAJTE KER IDE ZA ANKETO!!!

SOBOTAINFO Z NASELOM VECNEGA STUDENTA...PODEN OD PODNA!!!

Starejše novice