Slika je simbolična.
Vlada je danes spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun.

To je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Zaenkrat bo zahtevano testiranje enkrat tedensko.

 »Tako bo tudi v prihodnje državni proračun kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju, vključno z visokim šolstvom, in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode,« je povedal Poklukar.

Predviden tretji, poživitveni odmerek

Prav tako je vlada spremenila nacionalno strategijo cepljenja. Po novem je predviden tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Ta bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin, to so starostniki v domovih za starejše, zaposleni v zdravstvu, sociali in socialnem varstvu, šolstvu in vsi starejši od 60 let.

V strategijo je bilo po priporočilih stroke dodano tudi, da cepljenim osebam ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev.

Vlada je danes po besedah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, tudi za en teden podaljšala odlok o začasni omejitvi zbiranja, o določitvah pogojev vstopa v državo in odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Za zaposlene v storitvenih dejavnostih tedensko testiranje

Prav tako je sprejela odlok o začasnih omejitvah, ki za zaposlene v storitvenih dejavnostih še naprej določa tedensko testiranje s hitrimi oz. PCR-testi. Odlok začne veljati 23. avgusta in bo veljal do 29. avgusta. Po današnji odločitvi vlade pa se bodo skladno s spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom morali vsi nastopajoči na kulturnih dogodkih enkrat tedensko testirati, če niso cepljeni ali preboleli covida-19.

Ob tem je Poklukar znova pozval k čim širšemu cepljenju proti covidu-19. Spomnil je, da bosta decembra minili dve leti, odkar poznamo nov virus, ki je korenito spremenil svet in naša življenja.

 »Glede na projekcije Instituta Jožef Stefan in potek četrtega vala v Španiji in Portugalskem je jasno, da bo četrti epidemijski val močan. Dejstvo je, da je tukaj in se nam bo zgodil v velikem obsegu,« je opozoril.

Izpostavil je primer domov za starejše, kjer je zelo veliko oskrbovancev cepljenih proti covidu-19. Trenutno so prisotne okužbe v petih domovih, ampak pri nobenem ni težjega poteka bolezni, saj so zadostno precepljeni.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Blek murja (nepreverjen)

Navaliteeeee frisko frisko ko bureki....ajmooooooooo,drugo leto ali za dobro leto 4 odmerek gren stavit??!!ajmooo pasniki so na veselo odprti spetttt,,,ocveee

ombbb (nepreverjen)

kak si ti prizadeti!!! namesto ka bi bil srecen ka se drugi cepijo ka se tebi pa meni nede trbelo! mer do nan dali kda de zadosti ceplenih pa nika prle. in te ti sitnaris tistin ka so/do se cepili?! majmun brez mozganov. naj se jih samo cim vec cepi ka mo lejko ziveli dale brez omejitev

In reply to by Blek murja (nepreverjen)

Lešnik (nepreverjen)

Hahaha. 3 odmerek, te de že 5. V 7 tednaj, pa nemrejo poslate paperov, ka san bil že 2x ceplene, sramota

100-100 (nepreverjen)

Prekmurci ne seksamo, prekmurci ali prckamo ali se pa džebemo. To pa delamo kak zavci doma, e indrik pa lipou pomali, lipou pomali. Zdaj mo se še prckali po 3 odmerki.

čarni vrag (nepreverjen)

Evo vam tretja doza. Kak to, če pa ima cepivo 95% učinek in je vrhunec znanosti. Kaj ne vidite, da vas majo za idiote. Zdaj ka se je vas en milijon cepil s temi zvarki, vam uvalijo še tretjo dozo. Te pa dobite še konjsko inekcijo.

5yff (nepreverjen)

Nre morem verjeti da sem ti dal plus :)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ka se pa čejšeš, s tou tupasto razlago. Droga tüj popisti po nekšon časi pa trbej ponovno dozo zeti. Geli zdaj pa ajdi pa si ednoga skadi, boš malo čedneje piso, vred s temi šteri ti davleju pluse.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Untergang (nepreverjen)

Prvi odmerek ne pomaga, drugi odmerek ne pomaga ….. idemo probat se s tretjin odmerkon …. nema veze ce to tudi nede pomagali, glavno ka se narod jebe v glavo in ka farmacija bajno sluzi.

Nateguntiiiste (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA CEPIVA ZA NEPLODNOST IN ZA BOLEZNI.

sewew (nepreverjen)

cistak praf. 99% lidi itak nebi smelo niti meti dece. v prvi vrsti ze tisti ka se zvezke za deco fektarijo te pa veselo pusijo

In reply to by Nateguntiiiste (nepreverjen)

Hhvbbbvart (nepreverjen)

Koji kurac si tij faktor ka boš takšne nabloze gučo gnoj smrdejči eden.

In reply to by sewew (nepreverjen)

Pacanje (nepreverjen)

Za Raka, aids, multipla skleroza pol stoletja nega nič..za to "smrtonosno bolezen" pa v enon leti 5 kvazi "zdravil"...gda de se to vse spacalo v lidaj, te de veselica...TELE pač gleda VIZIJO, rajši jo izklopite elpa še bogše, požente skos okno

Spirit (nepreverjen)

Peti pa šesti šus samo najbolši de 7 sedem je takso pravlicno stevilo.
Nekoc je zivelo sedem palckov.
Alfa palcek je bil cepljen 1x
Astra ga je pokoncala ubogi revez. Pred virusom varen ...dokler ga crvi ne razgradijo...
Alfa palcek je imel veliko imetja in nic svojih otrok, njegovi necaki in daljni sorodniki so bili presrecni da se je cepil, dedovanje je lepa stvar
Potem je tukaj bil se palcek beta ...beta se je cepil s pfizerjem ful kul ker v prvo ni uspelo in niti v drugo, je v tretje slo rado..
Zgodbice so si bile nadvse podobne
Vsi palcki razen sedmega palcka so pomrli. Sedmi palcek je bil je*** izbral si je sneguljcico, tako mocno je bil obseden z njo .. edini ki je prezivel smrtonosten virus...
Od takrat se je govorilo da sex krepi imunski sistem in da s se** premagamo virus. Za to da se ne siri pa pskrbimo s tem da ne menjavamo prevec... samoizolacija s sneguljcico se je izkazala v vseh smereh haha.

. (nepreverjen)

Kacin je že pospravo bazanček?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice