Topinambur je zelenjava, ki je pri nas manj znana in je podobna krompirju. Cveti od septembra do novembra, gomolje pa lahko pobiramo, dokler tla ne zmrznejo. Je divja hrana in zelo zdrava, primerna tudi za diabetike. 

Ameriški krompir, gomoljasta sončnica, laški krompir, laška repa, svinjska repa, jeruzalemska artičoka. Vse to so druga imena za topinambur. Izvira iz Severne Amerike, kjer so ga jedli že Indijanci.

V Evropo je prišel v 16. stoletju, kjer so ga najprej posadili kot okrasne rastline v botaničnih vrtovih in grajskih parkih. Najprej so ga poznali le v Angliji, Španiji in Franciji.

V 19. stoletju, ko so gomolje in liste topinamburja začeli uporabljati kot krmo za živali, pa se je razširil tudi v druge evropske države.

Podobnost s krompirjem

Topinambur je sončnici sorodna rastlina. Ko cveti, ima rumene cvetove podobno kot sončnica, le da so njegovi cvetovi manjši. Gomolji topinamburja so odebeljeni deli korenin in po obliki spominjajo na ingver.

Izkopavati jih moramo sproti, saj jih ne moremo tako dolgo hraniti kot krompir.

Če ga ne porabimo v kratkem času izgubijo barvo, se zmehčajo in nagubajo. Malo dlje časa jih lahko hranimo, če gomolje damo v vodo in dodamo limonin sok, saj s tem preprečimo hitro izgubo barve. Okus topinamburja spominja na lešnike in je bolj sladek kot krompir.

Primeren za diabetike

Topinambur za razliko od krompirja lahko jemo tudi surovega. Kuhamo in pečemo ga lahko enako kot krompir, zato ga lahko dodamo različnim jedem, tudi sladkim.

Ker je ogljikov hidrat v krompirju škrob, v topinamburju pa inulin, je primeren tudi za diabetike.

Poleg tega pomaga izboljšati prebavo in niža raven holesterola v krvi. Bogat je z rudninami in je bazičen, zato pomaga tudi pri nevtraliziranju kislosti telesa.

Ker ima nizko kalorično vrednost, lahko z njegovo pomočjo shujšamo. Z njim pa ne smemo pretiravati, saj lahko večje količine zaužitega topinamburja povzročijo napenjanje.

Komentarji (2)

Lalika (ni preverjeno)

Sem zvedel za njega v gostilni menciger.

kuntakinte (ni preverjeno)

... ge se pa dobij seme?...man prazno njivo kak Kordiš...pa bi si ga gor spouvau....

Starejše novice