Začenja se že šesta edicija projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija.

Začetek projekta Hrana ni za tjavendan letos sovpada z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki bo tokrat pozornost namenjal preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi, k čemur na področju zavržene hrane stremi tudi program Ekošola in Lidl Slovenija

Ozaveščanje o problematiki zavržene hrane

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 132 tisoč ton hrane, ki jo zavržemo pa je skoraj 40 odstotkov užitnega dela, ki bi ga lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano zmanjšali. Program Ekošola in Lidl Slovenija z ozaveščanjem o problematiki zavržene hrane začenjata pri najmlajših in mladostnikih, ki bodo s svojim znanjem in ustvarjalnostjo tudi odrasle spodbudili k pravilnemu ravnanju s hrano. 

Projekt Hrana ni za tjavendan sodelujočim izobraževalnim ustanovam omogoča pripravo raznolikih ukrepov, s katerimi pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane, projekt pa vključuje tudi družinske člane vsakega sodelujočega.

Otroci iz šestih pomurskih osnovnih šol in ene srednje šole

Iz vse Slovenije se je projektu pridružilo 15 vrtcev, 63 osnovnih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami ter 16 srednjih šol.

Med udeleženci iz pomurske regije so otroci iz 6 osnovnih šol (OŠ Cankova, OŠ Gornji Petrovci, OŠ I Murska Sobota, OŠ Kajetana Koviča Radenci, OŠ Kuzma, OŠ Šalovci) in dijaki s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci.

Lani je v projektu sodelovalo 3500 otrok in 250 mentorjev z več kot sto izobraževalnih ustanov, v povprečju pa so kar za 40 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane.

Komentarji (1)

bingelj (ni preverjeno)

No, tudi tukaj se vidi, koliko ljudi ta tema zanima. Dol jim visi zavržena hrana.

Starejše novice