Policisti so danes začeli s poostrenim nadzorom uporabo naprav ali opreme med vožnjo.

Danes se je začela akcija Osredotoči se na cesto, trajala bo vse do 15. oktobra.

V nadzoru, ki je tudi evropsko usklajen s prometnimi policijami pod skupnim imenom Focus on the road, bodo policisti poostreno nadzirali uporabo naprav ali opreme med vožnjo, kot tudi spremljanje preostalih aktivnosti voznikov, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu oziroma obvladovanje vozila.

V tem času bo potekala tudi nacionalna akcija glede ozaveščanja o nevarnosti udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih koles, koles in drugih udeležencev v prometu.

Čedalje več kršitev povzročajo vozniki električnih skirojev in kolesarji

V času akcije bodo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov in slušalk), ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike električnih skirojev med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnega pasu.

Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, toda čedalje več kršitev povzročijo vozniki električnih skirojev in kolesarji.

»Nemalokrat vidimo tudi zamišljene pešce, kako s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to zanje varno,« sporočajo policisti.

V letošnjem letu manj kršitev kot v enakem obdobju lani

V letu 2022 je policija ugotovila 25.700 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

V letošnjem letu je bilo takšnih kršitev 19.028 (lani v enakem obdobju 20.119). Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju agencije skozi vse leto.

Kakšne so kazni za kršitelje?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke.

Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in preostala lahka motorna vozila), kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Starejše novice