Mura je na breg naplavila čoln deblak. Slednjega bodo potopili v Soboško jezero, a to naj bi se zgodilo šele prihodnji teden.

Kot smo že poročali, je med katastrofalnimi vodami v začetku avgusta reka Mura naplavila na desni breg izjemno najdbo, 11-metrski čoln deblak. 

Andrej Gaspari iz oddelka za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je za Sobotainfo takrat pojasnil, da glede na značilnosti, ki jih kaže ta čoln, zlasti ureditev krme z navpično stalno desko, posebna vez in tesnilo, za katero je bil uporabljen mah, se lahko sklepa, da gre verjetno za prazgodovinski čoln deblak.

Čoln deblak s konca bronaste ali železne dobe

Dolžina čolna je nekaj čez 11 metrov, po besedah Gasparija pa naj bi šlo za čoln deblak s konca bronaste ali železne dobe, »se pravi prehod med prvim in drugim tisočletjem pred našim štetjem«.

»Tako veliki čolni so pravzaprav zelo običajni za to obdobje, ker pride do vzpona prebivalstva in na splošno tudi gospodarstva po celi Evropi enako in tudi ta tehnična ureditev je prav značilna za ta čas, čeprav se sicer v tako kompleksni ureditvi pojavlja tudi pozneje,« je še dodal Gaspari.

Čoln bodo zaradi zaščite potopili v Soboško jezero

Po ogledu lokacije in posvetu s pristojnim konservatorjem iz Službe za kulturno dediščino Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sta bila opravljena še strokovni ogled in evalvacija najdbe, nato pa so začeli z zaščito čolna in v petek tudi s pripravo dvižne ploščadi, saj so sklenili, da ga potopijo v Soboško jezero.

Deblak so v soboto ponoči po nekaj zapletih pri transportu prepeljali na Soboško jezero, včeraj pa so ga tudi zavarovali na mestu, kjer se trenutno nahaja.

Čoln še vedno nad gladino jezera

Najprej so načrtovali, da bi čoln na dno jezera potopili že v soboto. Zaradi težav s transportom so čoln na Soboško jezero pripeljali šele pozno zvečer, potopili pa ga niso niti včeraj.

Preverili smo, kdaj bodo čoln vendarle potopili na dno jezera in zakaj tega še niso storili.

Potop šele drugi teden?

Po besedah Branka Kermana, direktorja Pomurskega muzeja Murska Sobota bodo čoln deblak na dno jezera potopili šele prihodnji teden.

Na dnu jezera je potrebno najti primeren prostor, na katerem se čoln deblak ne bo prevrnil, saj bo tam ostal kar nekaj časa.

Komentarji (29)

Potop (ni preverjeno)

Vejpa majstre z beltinske občine pozovite😉 oni ze majo izkusnje z potopon

Jojojoj (ni preverjeno)

Dobra👍🏻

In reply to by Potop (ni preverjeno)

Houdre (ni preverjeno)

... samo oni so bole za dvodelne potope.

In reply to by Potop (ni preverjeno)

Matej1968 (ni preverjeno)

Mislim, da bi bilo potrebno raziskati od kje je priteklo to "čudo". Ne pa takoj pobrati in se hvaliti. Kaj pa če je kakšnemu muzeju ali posamezniku med poplavami odneslo...

. (ni preverjeno)

Matej ne filozofejraj. čo bi tou biloo od nekoga bi tou bilou zdavnaj znano.

In reply to by Matej1968 (ni preverjeno)

Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

Če je bil najden na prleški strani, naj tam tudi ostane!

Kuhamo jezo (ni preverjeno)

Daj ne cmeri, nanolokalna lulika

In reply to by Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

KAMENŠNICA NI JEZERO (ni preverjeno)

Jebalo vas vaše jezero, to je tudi nastalo v železni dobi, kak lahko iz kamenšnice - gramoznice nastane jezero, dajte to razložite soboški butalci, kdaj vas sreča pamet ? Kamenšnica nikoli ni bila in ne bo jezero, lahko se vsi na zobe mlatite.

mjager (ni preverjeno)

ne joči peter

In reply to by KAMENŠNICA NI JEZERO (ni preverjeno)

Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

👍🏻

In reply to by KAMENŠNICA NI JEZERO (ni preverjeno)

3312 (ni preverjeno)

mogoče bi ga prej strokovnjaki testirali in en krog naredili po kamešnici gor in dol? da vidimo ali to korito sploh plovno.

Vaša vest (ni preverjeno)

Naša lepa Mura skriva marsikaj zanimivega!
Pa tudi daje nam marsikaj, zato jo čuvajmo!

Hjj (ni preverjeno)

Sploh projekt Natura Mura, je bil velik strel kolen. Uničene brežine in naravne predpriprave za akumulacijsko jezero. V imenu pohlepnega kapitala.

In reply to by Vaša vest (ni preverjeno)

black panter

še kakšnoga rusa,da so jih švabi doj z kapele strejlali

In reply to by Vaša vest (ni preverjeno)

Bumefekt (ni preverjeno)

In sobocanci kateri so kilometre stran od reke Mure,so si prisvojili to prazgodovinsko cudo,ze z tem prevozom v "soder jamo" se je naredila skoda,so bilzu najdbe tudi soder jame,tako imenovane kamenscice,ali jame,pa tudi mrtvi rokavi reke Mure.Res nevem zakaj je bilo potrebno vlacit nekaj kar ni vasega..

Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

Bravooo. Še so ljudje, ki realno in racionalno razmišljajo!
Še je upanje…

In reply to by Bumefekt (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Tou de se prle vrag zelo,kak se pa tou potopi. Zdaj še samo malo vandalizem napravijo ale pa kakšen se tou domov odpela za drva🤣

SOBOČANCI UKRADLI (ni preverjeno)

Sobočanci kdo vam daje pravico DA KRADETE DEBLAK, KI NI BIL NAJDEN na območju vaše občine. Sram naj vas bo, deblak pripada občini na katerem območju je bil najden IN TO SOBOTA NI vi pa kar z njim v svojo gramoznico, lopovi.
TAKOJ VRNITE TJA KJER JE BILO ALI PA PRIDEMO S POLICIJO PO NJEGA.

trg zmage

Po svoje imaš prav, ne oporekam. Deblak je bil najden v eni izmed prleških občin? Je pa sedaj vprašanje, imajo te občine sploh primerno mesto, muzej, da to najdbo shranijo? Mogoče ga ima samo Sobota in vsaj toliko se moramo potruditi, da to ostane tu, na naših tleh, pa je naj Prekmurje ali desna stran Mure!
Če se ne bomo zavzeli za tak korak, bodo tale čoln odpeljali lepo v Ljubljano, kakor so že marsikaj!

In reply to by SOBOČANCI UKRADLI (ni preverjeno)

Picek🐥 (ni preverjeno)

A je mogoče soboška kamešnica ustrezno mesto? Muzej?
Nič ne bi imel proti, da se zadeva da v soboški muzej, ne pa, da se dobesedno ukrade in odpelje ter postavi na/v nekakšno kvazi jezero.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Že večkrat sem se tule prepiral o imenu te vode... Če jo kdo imenuje uradno jezero, je pač jezero. Če se mene vpraša in sem odgovoren, bo to Soboški ocean, pa se od muke nekateri obesili ali ne. Tudi Ledava je mislim da reka, pa je glede na velikost, pretočnost res to???
Kar se tiče tega deblaka pa si slabo bral: ZAČASNO bo shranjen pod vodo v Soboškem jezeru. Vse dotlej, dokler verjetno ne najdejo sredstev, da ga restavrirajo. Če so strokovnjaki ocenili, da bo začasno najdba najbolj varna pod vodo, jim vendarle moramo verjeti. Kdo smo pa mi? Internet šankarski strokovnjaki za vse, nič drugega.
Res bi se pa morali pobrigati, da bo ta najdba iz tega ranega obdobja človeka restavrirana in shranjena za ogled nekje v Pomurju. Če obstaja prostor, muzej v Ljutomeru (močno dvomim, da v Radencih, Križevcih...), je naj pač tam razstavljen. Če nič od tega, pa v Soboti!

In reply to by Picek🐥 (ni preverjeno)

Picek🐥 (ni preverjeno)

Slabo si prebral ti. Pišem o tem, da je začasno lahko shranjen tudi na desnem bregu Mure, saj za to obstajajo vsi pogoji in da nimam ni proti, če se bo nato razstavil v soboškem muzeju.
Kar se pa tiče naziva kvazi jezera, mi je čisto vseeno kako ga ti imenuješ. Za mene je pač kamešnica.

In reply to by trg zmage

čarni vrag (ni preverjeno)

Arheološke najdbe so last države, otročički.

Picek🐥 (ni preverjeno)

Drži, jaz govorim samo o tem, da bi ga začasno lahko potopili tudi na desni strani Mure, kjer je bil tudi najden.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

trg zmage

... in da ga po možnosti ob morebitnih naraslih vodah odnese... mogoče na levi breg do Kroga (mogoče celo v Hrvatijo) in potem bo res mir, kje bo varno shranjen do konzervacije?

In reply to by Picek🐥 (ni preverjeno)

Srejs (ni preverjeno)

Ce je bil deblak najdeni na desnon brejge mure sepravi je to od Cmureka do mesta najde ali celo visje gor v turah v Avstriji naj ostane na Štajerskem ,Prlekiji ali v Avstriji. Ka se pa opet bahate ravenci pa marki nesnazni pa se cuzeki ste lekar polek...😡😡😡😡🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Srejs (ni preverjeno)

Goricanci pa ste tak ka vsi iste pizdetine glihtak

Srejs (ni preverjeno)

Mars pfuj se vodej ste nej sposobni dati cloveke to vela seveda za marke. Samo bout lejko dobis...

Srejs (ni preverjeno)

Goricanci pa ste tak ka vsi iste pizdetine glihtak

Starejše novice