Boštjan Poklukar, Darjo Felda ter Senad Jušić so podpisali dogovor o uporabi protokola o obveščanju in ukrepanju v primeru groženj v vzgojno-izobraževalnih zavodih (foto: Bobo).
Pristojna ministra in generalni direktor policije podpisali dogovor o protokolu v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter generalni direktor policije Senad Jušić so podpisali dogovor o protokolu v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah. 

Menijo, da gre za pomemben korak in napovedujejo več preventivnih aktivnosti za zajezitev medvrstniškega nasilja.

Na začetku aprila, po streljanju na eni od finskih osnovnih šol, je bil v enem od slovenskih medijev objavljen komentar z grožnjo o podobnem dogodku v Sloveniji. 

Policija je takrat o tem najprej obvestila javnost, zaradi česar je bila deležna kritik nekaterih ravnateljev. 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda sta po tem napovedala, da bosta ministrstvi izboljšali protokol komuniciranja in ukrepanja v podobnih situacijah.

Kakšen je protokol?

Protokol ukrepanja in obveščanja, ki sta ga ministra danes podpisala s policijo, temelji na tako imenovanem sistemu semaforja stopenj varnostnih tveganj.

Zelena barva po navedbah Poklukarja pomeni nizko stopnjo, rumena srednjo stopnjo, ko nevarnost za življenje in zdravje otrok obstaja, rdeča pa visoko, ko je nevarnost za življenje in zdravje otrok realna.

Poklukar je v izjavi za medije pojasnil, da bo policija skladno s protokolom določeno domnevno varnostno grožnjo ocenila in določila stopnjo, nato pa obvestila ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki bo obvestilo šole, šele nato pa javnost.

Minister Poklukar je ocenil, da bodo s protokolom izboljšali komunikacijo med ministrstvoma in policijo, ki aprila ob domnevni grožnji z nasiljem morda ni bila najboljša. 

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pa je izpostavil, da je podpis protokola več kot le formalnost. Gre namreč za zelo pomemben korak k zagotavljanju varnosti v šolskem prostoru. To je po njegovi oceni ključno v času razpihovanja sovraštva v imenu tako imenovane svobode govora.

Generalni direktor policije Senad Jušić je podpis protokola označil kot zgodovinski trenutek na področju sodelovanja in ukrepanja organov pri preprečevanju groženj. 

Dejal je, da je policija okrepila svoje sodelovanje z vodstvi šol tudi s svetovanjem v primeru morebitnih varnostnih tveganj.

Notranji minister Boštjan Poklukar je še izpostavil, da je treba področje medvrstniškega nasilja temeljito nasloviti, kar potrjuje tudi nedavni primer nasilja na Osnovni šoli Velika Dolina v občini Brežice, ko je eden od romskih učencev napadel devetošolca in ga hudo poškodoval. 

Poklukar je napovedal, da bodo v naslednjem šolskem letu okrepili preventivne dejavnosti v šolah. 

»Želimo, da šola ostane varen prostor,« je izpostavil. 

Meni sicer, da morajo medvrstniško nasilje najprej nasloviti starši prek pogovora z otroki, prek katerega lahko ocenijo, ali je žrtev nasilja.

Aktiv ravnateljev osnovnih šol občine Brežice je učencem in učiteljem Osnovne šole Velika Dolina ter staršem poslal pismo podpore. 

Sporočili so, da bodo v ponedeljek vsi učitelji in učenci razredno uro namenili pogovoru o preprečevanju nasilja. Medvrstniško nasilje nujno zahteva sistemske rešitve, so izpostavili.

Komentarji (10)

Kristofor (ni preverjeno)

In na papirju bo ostalo .Od moke nebo kruha 100 % nej .To si Pokljukar lejko v rit potisne ka so podpisali

Assia (ni preverjeno)

Tako je, na tem njihovem semaforju je že rdeča luč, oni pa spet pišejo. Tako je, ko imaš lewo vlado.

In reply to by Kristofor (ni preverjeno)

Antimigu (ni preverjeno)

Kak prvo trbej fse bakraše izključiti iz bilokakšeh šol... Ges neščen ka moja deca odijo v šolo z bakraše... Kak drujgo trbej priznate ka dobrih bakrašof nega, so samo slabe!!

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Podpisali dogovor o uporabi protokola ❗❓❗❓❗❓

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pokljukar ❓

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Mularija se vserje na njihove protokole ❗

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Imeli bodo protokole in semafor, problematični otroci pa bodo še vedno delali norosti in ustrahovali sošolce.

Za časa Jugoslavije je učitelj ali ravnatelj naredil red ❗❗❗

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

ccccb (ni preverjeno)

Norost, deca do se dale bila !

2345t (ni preverjeno)

Ta protokol si naj zataknejo podpisniki nekam.
Milica bi naredila red in mir, to rabino ze vceraj.

čarni vrag (ni preverjeno)

To je po njegovi oceni ključno v času razpihovanja sovraštva v imenu tako imenovane svobode govora.

Ali je ta Felda kaj popil ali pokadil? Svobodo govora garantira Ustava. Očitno ni cilj, kontrola problematičnih učencev, ampak zganjanje cirkusa in strašenje ljudi z nekakšnim semaforjem. Vsi trije so za svoje funkcije nesposobni in bi morali takoj odstopiti.

TexasRexas (ni preverjeno)

Kdo bo okrepil dejavnosti v šolah? Policija, ki že zdaj diha na škrge?! Pojavijo se samo, ko "dvigajo" aktualno politiko, za narod pa jih nega, razen za kazni,....Tekme, dirke,....policije kelko ščeš,....

.. (ni preverjeno)

Da smo mi bili deca je v šouli bio skoraj sakši den kakšen pretep pa se jese rejšilo med sošolci. Zdaj pa z enoga delajo cirkus kak da bibio teroristični napad. Bejžte no.

JozeTuk5ri 20e (ni preverjeno)

Da se pa kaj zgodi pa de v šoli varnostnik to je največ ka vij znate ge so pa te tisti ka majo doktorate o vzgoji otrok naj tisti pridejo s svojin znanjem

Starejše novice