Foto: Galerija Murska Sobota
Razstava predstavlja Purgajev izbor pomurskih umetnikov različnih generacij in umetniških praks.

V Galeriji Murska Sobota letos v programsko ospredje postavljajo skupinsko razstavo na pobudo in v sodelovanju z lokalnim umetnikom Gregorjem Purgajem. Včeraj so tako odprli razstavo Ekspozicija_024. Sodobna likovna ustvarjalnost Pomurja.

Razstavo in sodelujoče umetnike sta predstavila kustos razstave, Gregor Purgaj in Irma Brodnjak Firbas.

Sodelujoči avtorji so: Kaja Bakan, Katja Bednařik Sudec, Sandi Červek, Aleksandra Fekonja, Špela Fridau, Matjaž Geder, Matej Gider, Črtomir Just, Rene Ketiš, Klaudia Kolarič, Petja Kolenko, Fortuna Lazar, Katja Pál, Jim Pavlica, Gregor Purgaj, Mirko Rajnar, Bine Šedivy, Špela Šedivy in Eva Žula.

Kustos razstave Gregor Purgaj pove, da razstava predstavlja njegov izbor pomurskih umetnikov različnih generacij in umetniških praks, ki se ne navezuje zgolj na akademsko izobrazbo ali pridobljen kulturni status umetnika, temveč na njihovo ustvarjalno kakovost in aktualnost današnjega časa. 

»Ni to tisti jagodni izbor, ampak je moj nabor 19-ih umetnikov in ustvarjalcev,« pove.

Namen razstave je predstavitev aktualne lokalne umetnostne produkcije, ki se z navzven usmerjenim delovanjem združuje z mednarodnimi trendi in gradi na mestih povezovanj in krajih druženja. 

Po njegovih besedah tako mlada ustvarjalnost pridobi priložnost, da se integrira in aktivno predstavlja v svojem prostoru ter se zaveda vloge, ki jo ima sodobna vizualna umetnost v družbenem in kulturnem diskurzu. 

»Če želimo tudi v prihodnje zagotavljati dinamično, živahno in družbeno odgovorno likovno produkcijo, moramo njenim akterjem omogočiti možnost za predstavitev.

Razstava vzpostavlja ustvarjalno vozlišče sodobne regijske likovne produkcije mlajših, še neuveljavljenih avtorjev, v dialogu z uveljavljenimi avtorji, ki so že pustili svoj pečat v pomurskem in širšem kulturnem prostoru, ter njeni aktivnejši integraciji v širši slovenski kulturni in družbeni prostor.« 

Foto: Galerija Murska Sobota
Foto: Saša Žerdin

Komentarji (7)

dfsf (ni preverjeno)

Super, mo sau poglednit

beli vrag (ni preverjeno)

kakšne lepe ritke imajo umetniki

- (ni preverjeno)

res so lepe
njam njam

In reply to by beli vrag (ni preverjeno)

Antimigu (ni preverjeno)

Sodobna umetnost je lejpa, zanimiva pa koristna tak kak Püjšča.

gadgad (ni preverjeno)

Skoraj tak nekoristina kak tvoj komentar

In reply to by Antimigu (ni preverjeno)

beli vrag (ni preverjeno)

tele mamino

In reply to by gadgad (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Največji umetniki so pa tak v državnon zbore. Koalicija z posvojenimi gorilame pa z angelčki Nutrije. Čaka se samo še z Švice svizec,ka zavije čokolado za svobodo.

Starejše novice