Slika je simbolična.
Vedno več trgovcev na prvo mesto postavlja varnost ljudi, živali in skrb za okolje. Za mirnejše in varnejše praznike s polic umikajo pirotehniko. Preverjamo, na policah katerih trgovcev te letos ne bo.

Po Sloveniji že več trgovskih verig sledi načelu, da pirotehnike ne prodajajo.

Prvi je pirotehniko s polic umaknil Lidl, njihovo vodilo pri tem pa je skrb za živali. Eurospin pirotehničnih izdelkov ni prodajal nobeno leto. 

Lidlu in Eurospinu sledijo tudi drugi trgovci. Takšno odločitev so v preteklih letih sprejeli še v Mercatorju, Hoferju in Sparu. Na policah trgovine Tuš smo lani pirotehniko še vedno našli, letos jo tudi ta trgovec umika iz ponudbe. 

Pirotehnične izdelke še vedno možno najti na policah trgovine Jager. 

Šest velikih trgovcev letos brez pirotehnike

V Lidlu Slovenija bodo že četrto leto praznovali brez poka, kar pomeni, da tudi letos v njihovi ponudbi ne bo pirotehnike.

Odločitev za umik pirotehnike je bila nadgradnja njihovega tradicionalnega projekta Koraki za tačke, s katero pozivajo k razmisleku o odgovornem lastništvu hišnih ljubljenčkov.

»Pobude za ukinitev prodaje pirotehnike smo sicer dobili tudi s strani kupcev in zaposlenih, izjemno pozitivne reakcije javnosti na našo ukinitev prodaje pirotehnike pa ponovno potrjujejo, da je bila naša odločitev pred štirimi leti prava,« so povedali za Sobotainfo.

Ob tem dodajajo, da je v Sloveniji še vedno preveč nezaželenih in zavrženih žival. Obenem pa je umik pirotehnike tudi dodaten korak pri uresničevanju njihove trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet.

Na policah trgovine Eurospin pirotehnike ni bilo nobeno leto

Pirotehnike ne bo mogoče najti tudi na policah trgovine Eurospin. Ta pirotehnike do danes v Sloveniji ni prodajal nobeno leto. Kot pojasnjujejo, poskušajo delovati čimbolj družbeno odgovorno. 

»Menimo, da pirotehnični izdelki znatno onesnažujejo in škodujejo našemu okolju, ter so nevarni ne samo ljudem, ampak tudi živalim,« dodajajo. 

Menijo, da so s svojim ravnanjem dober zgled, saj jim sledijo tudi nekateri ostali trgovci, ki umikajo pirotehniko iz prodaje: »Zato menimo, da je naša odločitev in pot, ki smo jo izbrali, prava.«

Lidlu in Eurospinu sledil tudi najboljši sosed

Mercator se je sicer že leta 2009 kot prvi med slovenskimi trgovci odločil, da ob koncu leta ne bo prodajal pirotehnike, a je čez nekaj let zaradi povpraševanja kupcev pirotehnična sredstva ponovno postavil na trgovske police.

»Zadnjih nekaj let pa v Mercatorju pirotehničnih sredstev ne prodajamo, vedno manj ljudi želi glasnega pokanja, posebej čez praznike, mnoge pa to celo zelo moti, poleg tega vznemirja ter plaši živali,« pravijo pri najboljšem sosedu.

Dodajajo, da so za veselo praznično vzdušje v družinskem in prijateljskem krogu v Mercatorju pripravili vse od okraskov, lepih daril, igrač in družabnih namiznih iger.

Tudi v trgovini Hofer pirotehniki pomahali v slovo

V podjetju Hofer so v preteklih letih kupcem nudili samo omejen nabor pirotehničnih izdelkov, večinoma le s svetlobnim in ne z zvočnim učinkom. Lani so tudi tem pomahali v slovo. 

Kot so pojasnili za Sobotainfo, se zavedajo problematike uporabe pirotehničnih sredstev in so zato že lani prenehali s prodajo. 

»Teh tudi letos ne bomo ponujali in upamo, da bomo s tem korakom vsaj malce prispevali k mirnejšim in varnejšim praznikom,« so povedali.

Negativnih posledic pirotehnike se zavedajo tudi v Sparu 

Pirotehniko je bilo predlani še mogoče najti v trgovinah Spar, lani in letos je več ni. 

»V skladu z našo zavezo k trajnostnemu ravnanju ter željo po zagotavljanju varnih in mirnih praznikov smo v podjetju Spar Slovenija že predlani sprejeli odločitev, da pirotehničnih izdelkov ne bomo več ponujali v naših trgovinah,« so pojasnili svojo odločitev.

Dodajajo, da se zavedajo negativnih posledic neodgovorne in nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev, ki lahko škodujejo tako ljudem in živalim kot tudi okolju, odgovornost do družbe in okolja pa predstavlja pomemben del njihovega poslovanja.

Izpostavljajo družbeno odgovorne akcije, kot so tradicionalna donacija hrane in priboljškov terapevtskim živalim ob dnevu živali, podporo čiščenja slovenskih rek in umeščanje okolju prijaznih izdelkov v njihove trgovine.

Letos brez pirotehnike tudi trgovine Tuš

V Tušu so lani še prodajali pirotehniko s svetlobnim učinkom, letos pirotehničnih izdelkov na policah več ne bomo našli. 

»Letos ne bomo prodajali pirotehničnih izdelkov, bomo pa v okviru kampanje 'Srčni nakupi' zbirali sredstva za zavetišča za živali,« so pojasnili za Sobotainfo.

Od vsakega prodanega izdelka izbranih proizvajalcev hrane za živali bodo po en cent podarili zavetiščem.

Jager se prodaji pirotehnike ni odrekel: »Ko bo potrošnik nehal povpraševati po teh izdelkih, bo tudi ponudba izginila.«

V izbranih trgovinah Jager bo tudi letos v prodaji pirotehnika. 

»Verjetno bi bil svet lepši brez cigaret, alkohola, nagrobnih sveč in tudi pirotehnike. A ljudje smo čustvena bitja in delujemo včasih iracionalno,« so povedali. 

Menijo, da je prav, da kljub negativnim elementom uporabe pirotehnike, sledijo povpraševanju potrošnika, dokler povpraševanje traja: »Ko bo potrošnik nehal povpraševati po teh izdelkih, bo tudi ponudba izginila.«

»Še vedno je mnogo bolje, da so izdelki dobavljivi v nadzorovanem okolju, da jih prodajajo za to strokovno usposobljeni prodajalci, ki morajo vsako leto opraviti izpit za prodajo pirotehničnih sredstev, kot pa da se ta ponudba preseli na ulice in podzemlje,« so še izpostavili. 

Poudarjajo, da so v trgovinah Jager v prodaji samo izdelki, ki so registrirani in imajo dovoljenje za prodajo.

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Opazovalka (ni preverjeno)

Trgovec Jager dokaj trezno razmislja, kar se tice pirotehnike. Ne vem, zakoj so vsi trgofci tak proti, ker marsikdo nabavlja zaradi manjka ponudbe pri ostalih trgovcih “ognjemete” kar po spleti. So lidje, ki si novega leta brez pokanja in vonja smodnika ne predstavlajo.

PeterB (ni preverjeno)

Svetujem, da se odpravijo na vzhod Ukrajine. Ali katero drugo fronto.

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Točno tako.

In reply to by PeterB (ni preverjeno)

Realnoo,. (ni preverjeno)

ni praznikov če ne poka
Ko sem se jaz ženil u bosanski krajini je tast pola ure streljal z mitraljez
To je bila ohcet
kakva ohcet
to je bila
svatba po bosansko
Pokalo je bolj kot za vreme oluje

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Za pokanje in vonj je uporabna tudi fižola. Efekti so sicer milejši, je pa vendarle želja izpolnjena. O morebitnih poškodbah pa ni podatkov.

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

ooo (ni preverjeno)

pirotehnika je zakon

Realnoo (ni preverjeno)

Ja či ti jo v gobec porinejo.

In reply to by ooo (ni preverjeno)

Vejpa no (ni preverjeno)

Ja in ko prileti sousedi v okno ali teraso kot "nenamerno"

In reply to by Realnoo (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Vse za "dobre" sosedske odnose.

In reply to by Vejpa no (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Dokler imaš še cele prste.

In reply to by ooo (ni preverjeno)

Lujzej (ni preverjeno)

Bravo jager 👏👏👏

Opazovalka (ni preverjeno)

Me praf zanimle stera zguba minuse tala, ziher nema niti za eno baugo raketo 😝😝😝😝

Ograček (ni preverjeno)

Čim več pirotehnike državljane. Bar nedo golobe telko srale po našon grunte.

. (ni preverjeno)

Bodo pa namesto njih desničarji srali, kar je še hujše.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Prekmurec 67 (ni preverjeno)

Bo pa Jager tolko več zaslužil.

pamet (ni preverjeno)

Alkohol in cigareti tudi ubijajo. A bomo umaknili iz polic tudi to?

. (ni preverjeno)

Bedasta primerjava.

In reply to by pamet (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Še dobro, da neumnost ne ubija..

In reply to by pamet (ni preverjeno)

Sloowner (ni preverjeno)

Razmen vse ges to. Mogle be naprafte ka be bilo dovoljeno samo en den al pa 12 vr. 31.12 pa 1.1. Man ges tuj doma žival al ne razmen zakoj se narode fkraj gemle to veselje ka za novo leto raketo pistiš v zrak. Ne razmen zakoj se tak vsi pikajo v tej rakete za teh par vr. To ka pa majo po 3 letalske mitinge na leto pa ka nas mige preletavlejo pa je okej nej? To živale ne čujejo nej? 😊

. (ni preverjeno)

Torej zagovarjaš poškodbe otroških rok? Neumnež krvoločni.

In reply to by Sloowner (ni preverjeno)

BumBum170 (ni preverjeno)

Pa daj ka seres kaksnih otroskih rok daj henjaj…saki komentar komenteras kak da bi biu najbole čeden tu med name…vsaki naj dela ka sce pa kda scej pa gotovo…na lastno odgovornost se to dela ka nisce nikoga v to nesile

In reply to by . (ni preverjeno)

Stanko Kodric (ni preverjeno)

Pirotehnika je v vsakem pogledu nevarna !
Treba bi bilo povsem prepovedati prosto prodajo, švercerje pa udariti po žepu in z zaporom zaradi povzročitve splošne nevarnost . Pika!
Tisti pa, ki utrpijo poškodbe pri uporabi teh sredstev,si naj pa zdravljenje plačajo sami !

. (ni preverjeno)

Točno take ukrepe bi bilo potrebno uvesti.

In reply to by Stanko Kodric (ni preverjeno)

Realnoo,. (ni preverjeno)

sereš tele mamino
Kakšni pa so prazniki brez pokanja

In reply to by . (ni preverjeno)

Alesss (ni preverjeno)

Jager bi se zamazane gate prodajal. Delavci so pa pravi reveži.

Neko (ni preverjeno)

Za nesterne ka van vse smeta pa vas vse moute se skoda ka tej zrak dihate ne ven kakso zivljenje bi te vij rade kak roboti ka bi bili pa gor pa doj samo odli brez vsega pa brez pomena... sramota in zalost kama tej svejt ide

nagicigan (ni preverjeno)

HVALA ka ste napisali, da Jager prodaja pirotehniko ... bar mi nej potrebno iti v Avstrijo po rakete. Še 1 x HVALA ...zdaj pa navalite z minusi.

MS_Com (ni preverjeno)

Verjetno jih merkur se tudi ima nisem pa preprican

Pyro4life (ni preverjeno)

Ahhh vsaj 2 pametni trgovini se obstajata, svaka cast jagru in merkurju za trezno razmisljanje!! Folk zapomnite si, po 3-4 letih k ne bo vec mozno kupit legalne komercialne pirotehnike, bodo taki k so zdej proti njim prosili da se vrnejo na police, sploh k bojo otroci zaceli iskat formule smodnikov po internetu, knjigah, itd. ;)
Ljudje sploh se ne zavedate kolk 100x varnejsa je pirotehnika k se jo prodaja pod CE oznako na policah v trgovini!!!

Jokate zaradi poskodb, a glavni faktor pri poskodbah je vas vsakodnevni alkohol, (dejmo ga prepovedat!!!)
So dolocena pravila k jih je treba upostevat pri rabi pirotehnike:
1. Pirotehnika NI za otroke!
2. Upostevanje navodil na izdelkih! (Vsi izdelki imajo dolocena navodila za dolocen izdelek,.... izdelki se testirajo pod nadzorom inspektorjev, in so testirani na vse mozne nacine preden se jih da v prodajo na police)
3. Alkohol- pirotehnika ne gresta skupaj, najvec nesrec je zaradi neupostevanja navodil in predrznosti zaradi nezavedanja posledic neupostevanja navodil izdelkov

Vsi ki jokate zaradi hisnih ljubljenckov, namesto da jih oblacite (fujjj!!!) kot neke otroke in po internetu jokate kolk se vam smilijo, veste da obstajajo doloceni briketi, ali pa CBD izdelki ki umirjajo ljubljencke v teh primerih? (pa ne mi rect da niste utegnili kupit kaj takega, k je vsako leto isti cas sezona pirotehnike in je na VAS da poskrbite za svojega ljubljencka!!) + ce bi jih meli tolk radi bi to ze vedeli

Dejansko gledate sam na svojo rit, kaj pa mi k pirotehniko obozujemo in podpiramo varno uporabo ? Mi se lahko pa po domace "jebemo"?

Aja pa za vse vas k radi pokate, ne pozabite da je uporaba pirotehnike dovoljena skozi vso leto od 6 zjutraj do 10 zvecer, tudi P1 kategorija (zvocni oddajniki) ;)

Grabar (ni preverjeno)

Nej problem iden v avstrijo po robo…ka do pa srale tej kerin nepaše ka venej malo strejlamo ka se naure za popizdete tej narod

Cobra 8 (ni preverjeno)

Tome blesavome narode gnes den tak nic nepase

In reply to by Grabar (ni preverjeno)

Vrečka polna zlata (ni preverjeno)

Zaposleni v trgovini Jager oziroma vodstvo naj vam povem, da se pirotehničnih izdelkov na veliko že prodaja pod zemljo kot navajate in v ulicah ter uličicah in boh ve kje še vse. Vam itak ni mar ne za sočloveka in niti ne za živali! Jaz bi vam kar v vaše glupo vodstvo prinesla pirotehniko in bi vam jo z veseljem podnos postavila. Ampak jaz še nikoli v lajfu tega nisem naredila in tudi nikoli ne bom! Če se vam pa tako posluša pokanje tega sranja vam pa prav toplo priporočam Rusijo in Ukrajino! Tam je še hujšega sranja, ki poka na pretek in se jim lahko pridružete!

Urška zabuhla (ni preverjeno)

kura neumna

In reply to by Vrečka polna zlata (ni preverjeno)

Ukrajinec (ni preverjeno)

pa ti tele smotano babjo ka ma veze vojna pa pirotehinka, Te je še za tebej čarno pa bejlo tuj isto

Sanja Gomboc (ni preverjeno)

Korupcija požrešna

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice