Slika je simbolična.
V obdobju med 13. septembrom in 10. novembrom se je nakupovalna košarica spet malenkost podražila, cena povprečne najcenejše košarice se je dvignila za 0,49 evra, torej za 1,18 odstotkov.

Primerjava med popisom izvedenim 13. septembra in popisom osnovnih živil 10. novembra nakazuje, da se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala kar za 15,36 odstotka oziroma za 7,66 evra.

Od zadnjega popisa so se vrednosti najcenejših nakupnih košaric znižale zgolj pri dveh trgovcih, medtem ko so se te pri preostalih štirih nekoliko povišale.  

Razlike med najcenejšo in najdražjo košarico znatno manjše

Najcenejša košarica se je v primerjavi s prejšnjim popisom zvišala za 0,49 evra. Razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo najcenejše nakupovalne košarice pa se je zmanjšala 1,11 evra, kar za 16 odstotkov.

Pri prejšnjem popisu so zabeležili 6,92 evra razlike med med najvišjo in najnižjo vrednostjo košarice, na sedanjem popisu je ta dosegla vrednost 5,81 evra.

Trenutna povprečna vrednost košarice je 42,23 evra, 0,39 evra ali 0,9 odstotka več kot pri četrtem popisu, ko je ta znašala 41,84 evra. 

Na prodajnih policah največ izdelkov slovenskega porekla

Večina trgovcev v veliki meri ponuja izdelke s slovenskim poreklom. Pri tem zlasti izstopajo goveje meso, jajca in jogurt. Ti so pri vseh trgovcih zgolj slovenskega porekla. 

Večji del trgovcev se odloča za slovenske izdelke tudi pri piščančjem in svinjskem mesu. Prav tako posegajo po slovenskem krompirju, jabolkih, moki in kruhu.

Izdelki, ki imajo najpogosteje izvor iz ostalih držav Evropske unije so sladkor, testenine, maslo in sir. 

Starejše novice