Inštitut Danes je nov dan je danes predstavil Parlameter, orodje, ki z analizo glasovanj in transkriptov nastopov lajša spremljanje dela v občinskem svetu.

Parlameter so razvili z namenom, da bi bolj transparentno prikazovali delovanje občinskih svetov, podatki pa so na voljo tako raziskovalcem kot tudi novinarjem.

Parlameter je v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan danes predstavila tudi spletna stran Lendavainfo, ki Parlameter Lendava že uporablja na svojem spletnem mestu.

Spletno orodje, na katerem skrbijo za transparentno in razumljivo prikazovanje podatkov o delu občinskega sveta deluje že v štirih državah, nedavno pa ga je začela uporabljati tudi občina Lendava, ki je tretja občina v Sloveniji s svojim Parlametrom.

Primer vdelave podatkov, ki jih ponuja Parlameter Lendava:

Parlameter do sedaj v treh občinah

Podatki so na Parlametru dostopni raziskovalcem, novinarjem in ostalim uporabnikom. V Sloveniji Parlameter uporabljajo občine Ljubljana, Hrastnik in Lendava, vzpostavljajo pa ga tudi v občini Ajdovščina.

Spletno orodje omogoča iskanje po podatkih, interaktivne rezultate posameznega glasovanja mestnega sveta, primerjavo svetnikov med seboj, dostop do zgodovine svetnikov, strank in samodejna e-obvestila.

Na Parlametru so tako na voljo podatki o zadnji seji, besede, ki so sejo najbolj zaznamovale, podatki o prisotnosti svetniških klubov, glasovanja in rezultati glasovanj, v Parlametru Ljubljana pa je na voljo tudi celoten zapis seje.

Orodje omogoča tudi ogled vseh sprejetih odlokov in vdelavo na spletno stran,.

Parlameter pa je na voljo zastonj tako uporabnikom kot občinam.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hadik (nepreverjen)

Občani zahtevajo participativnega proračuna vseh občin ker edino to bi bilo pošteno do vseh nas in nikaj drugo ! Vsi kateri kradejo morajo za ta dejanja odgovarjati !

10. marec (nepreverjen)

Muki in company d.o.o. služijo denarčke.....

Mudo.. (nepreverjen)

Orodje za lažje delo občinskik svetov.
LEPO VAS PROSIM........
Občinski komunalni delavci zunaj na mrazu pa še srat nimajo kam iti , da ne govorimo o kakem toplem čaju......

In reply to by 10. marec (nepreverjen)

Starejše novice