Danes obeležujemo mednarodni dan otroka, saj je na ta dan leta 1989 Generalna skupščina Združenih narodov sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.

Ob svetovnem dnevu otrok, ki poteka v znamenju 30-letnice konvencije, se vrstijo pozivi k spoštovanju otrokovih pravic. Unicef tako poudarja, da je potreben svež pristop, nove tehnologije, politična volja in več sredstev, da bo vizija konvencije o otrokovih pravicah postala resničnost za vse otroke.

Da je treba otroke slišati in upoštevati, pa opozarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Otroke ogrožajo sodobni problemi

Izvršna direktorica Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) Henrietta Fore izpostavlja, da so otroci v današnjem času, poleg že dolgo znanih težav, ogroženi tudi s strani novih tveganj. Tu so predvsem nevarnosti na spletu, kot so zlorabe in spletno nadlegovanje, pa tudi podnebne spremembe.

Evropska unija je odločena, da vsakemu otroku zagotovi vse pravice, je poudarila visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini. Opozorila je na zaskrbljujoč podatek, da 25 milijonov otrok v EU živi v revščini, na svetu pa kar vsak peti otrok, zato se morajo še naprej prizadevati za otroke in njihove pravice.

Tudi v Sloveniji je danes dan v znamenju otrok

Varuh človekovih pravic, Peter Svetina v poslanici poudarja, da v Sloveniji na posameznih področjih v praksi še vedno ni postorjeno vsega za polno zaščito otrokovih pravic, poleg tega pa se nepravilnosti odpravljajo prepočasi. Nepravilnosti se odpravljajo prepočasi, je izpostavil. Otroci v Sloveniji bodo na pobudo Unicefa z različnimi dejavnostmi sporočili, v kakšnem svetu si želijo odraščati.

Predsednik republike Borut Pahor jih bo sprejel v predsedniški palači, v DZ bosta predsednik DZ Dejan Židan in mlada ambasadorka Unicefa Arja Ela Hvala nagovorila poslance, za en dan pa bodo danes otroci vodili tudi nekatere občine, podjetja, kulturne ustanove in medije, še poroča STA.

Komentarji (1)

tuncika

Te otroke je potrebno poslati na "original kmetije ali podjetja", da se naučijo dela in podjetnosti. V parlamentu in vladi pa naj sedijo "direktno izvoljeni" posamezniki od ljudstva (in ne nastavljenci lobijev).
"Budale", ki pa futrajo te otroke z takimi neumnostmi, pa poslati nekam daleč...…………..daleč …………….z enosmerno karto.

Starejše novice