*Fotografija je simbolična
Danes obeležujemo svetovni dan pljučnice, bolezni, ki med otroki terja največ žrtev. Mednarodne organizacije za zaščito zdravja in otrok so izpostavile, da gre za pozabljeno epidemijo, ki jo je mogoče preprečiti.

Številke potrjujejo, da je pljučnica zares smrtonosna, samo lani je zaradi pljučnice umrlo 800 tisoč otrok, mlajših od pet let, medtem ko je na primer zaradi diareje lani umrlo 437 tisoč otrok v tej starosti, 272 tisoč pa zaradi malarije.

Smrtni primeri obstajajo tudi v Sloveniji, za posledicami pljučnice umre med 10 in 20 odstotkov obolelih, najbolj nagnjeni k pljučnici so kronični pljučni bolniki, starejši ljudje in otroci. 

Dnevno zaradi pljučnice umre skoraj 2200 otrok

Več kot polovico vseh smrtnih žrtev zaradi pljučnice so zabeležili v petih državah: v Nigeriji je lani vzela 162.000 otroških življenj, v Indiji 127.000, v Pakistanu 58.000, v DR Kongo 40.000, v Etiopiji pa 32.000, poroča STA.

Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore je v skupni izjavi mednarodnih organizacij navedla: "Vsak dan zaradi pljučnice, bolezni, ki je ozdravljiva in ki jo je v večini primerov mogoče preprečiti, umre skoraj 2200 otrok, mlajših od pet let."

Izvršni direktor britanske organizacije Save the Children Kevin Watkins pa je izpostavil, da milijoni otrok umirajo, ker nimajo dostopa do cepiv, cenovno dostopnih antibiotikov in rutinskega zdravljenja s kisikom. 

Kaj je pljučnica?

Pljučnica je akutno infekcijsko vnetje pljuč, zaradi vnetja se v pljučne mešičke izločata gnoj in tekočina. Kisik zato težje prehaja skozi stene teh pljučnih mešičkov v kri. Vnetje običajno zajame le del pljučnega tkiva, v hujših oblikah pa obe pljučni krili. Povzročitelji pljučnice so bakterije, virusi ali glive.

Največja tveganje predstavlja za otroke z oslabljenim imunskim sistemom in tiste, ki živijo na območjih z zelo onesnaženim zrakom in nečisto vodo. V določeni meri pa jo je mogoče preprečiti s cepljenjem, prav tako pa je ob pravi in pravočasni diagnozi preprosto ozdravljiva s poceni antibiotiki. 

Kot zaplet gripe razvije se lahko razvije bakterijska pljučnica, ki je najpogostejša pri nas. Njeni najpogostejši povzročitelj so bakterije pnevmokoke, za kar obstaja pri nas brezplačno cepljenje za otroke v prvem letu starosti ter za starejše otroke in odrasle, če gre za zdravstvene indikacije.

Se je pa prejšnji teden začelo cepljenje proti gripi, ki je brezplačno za starejše od 65 let, kronične bolnike, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.

Za vse ostale je samoplačniško, cepite se lahko pri osebnem zdravniku ali na območni enoti NIJZ na Ulici Arhitekta Novaka 2b v Murski Soboti. Tam boste za cepljenje odšteli 14 evrov.

Komentarji (5)

Vse zaradi (ni preverjeno)

medicinske mafije

TTX

Cepiva so strup in manipulacija lidij. Ne nasedajte toj propagandi. Pazite na deco pa de vse vredi.

Landini

Ne vem zakaj potem ni več črnih koz in otroške paralize?

In reply to by TTX

blup (ni preverjeno)

Morda zato, ker so se družbene razmere spremenile (samo predstavljaj si kako so ljudje živeli 100let nazaj)? Ker imamo snago, ki nam odpelje smeti? Ker imamo urejeno kanalizacijo? Ker smo prehranjeni? ...mogoče?

In reply to by Landini

CleanTalkTest02 (ni preverjeno)

CleanTalk test
stop-words
Žеlite nаjtі dеklе za еno nоč?

Starejše novice