Slika je simbolična.
Organizacija DrogArt svetuje, da ste ob kajenju marihuane previdni. Po ulicah kroži konoplja, v kateri je zaznan sintetični kanabinoid, ki zastruplja.

DrogArt, organizacija, ustanovljena z namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi, opozarja, da je bil okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS na Gorenjskem zaznan vzorec, ki se je prodajal kot konoplja, vseboval pa je potenten sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO.

Uporabniki so poročali, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: občutki panike, odrevenelost rok, slabost, bruhanje.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Labirinta v Kranju.

Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. 

ADB-BUTINACA

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah Evropske unije zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. 

Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. 

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja - upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj -, epileptični napadi, krči, hiperemeza - pogosto bruhanje - ,vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajenje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo »vroči žepi«, kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. 

Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut - ponekod tudi več, da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. 

Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so na primer alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na TEJ spletni strani.

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. 

Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje. Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. 

Preverite ali diha. Če ne oseba ne diha, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa jo postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

Komentarji (4)

bobek55 (ni preverjeno)

vaš "TEJ" povezava =stran ni bila najdena. šalabajzerji!

Blablablablabl… (ni preverjeno)

Vsi v kranj☺️☺️☺️

Alphonso (ni preverjeno)

Sepravi je ta trava legalna. Thc pod 0.2, tej sinteticni kanabinoid pa neje ilegalen, mislin ka je cas ka se konoplja legalizejra ter se z ten zasciti lidi pred zastrupljanjon z raznimi kemikalijami kere najdemo v travi na crnon trgi

paradoxist (ni preverjeno)

bobek55 lepo napiše, da ne dela omenjena povezava, ampak debilni sobotainfo kljub temu ne napravi nič. bolje bi blo, da bi ukinili ta portal, ker delate le sramoto sloveniji in svetu. seveda je to možno le v ms. da slovničnih napak ne omenjam, kot da so popolni analfabetiki. pa tudi to jim javiš napake tako preko komentarjev kot na njhov mail, pa ni bu ni ba. ne zahvala, ne popravki. seronje ste res na tem sobotainfoju.

Starejše novice