V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v juliju analizirali 222 vzorcev koronavirusa in pri tem potrdili kar 210 primerov delta različice. Delta sev se tako širi tudi v Podravju in Pomurju.

Med 11. in 18. julijem so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano ter Kliničnem inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega cetra Ljubljana v analiziranih vzorcih potrdili tri različice novega koronavirusa.

Prevladujoča je različica delta, saj je bilo med 222 vzorci potrjenih kar 210 takšnih primerov.

Zaznali so tudi različico alfa, in sicer je bilo potrjenih deset oziroma 4,5 odstotka primerov. Potrdili so tudi dva nova primera različice C.36.3, ki jo je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo, so na spletni strani zapisali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

V Podravju 11 primerov delta različice

Največ primerov delta različice, in sicer 82, so zaznali v jugovzhodni regiji, sledi Gorenjska s 63 primeri. Iz teh podatkov je mogoče sklepati, da je veliko število teh primerov povezanih z izbruhoma na Dolenjskem in Gorenjskem po vrnitvi dijakov z maturantskih izletov v Španiji.

V drugih regijah je potrjenih primerov različice manj: v posavski 13, podravski 11, v pomurski in savinjski po deset, obalno-kraški devet, na Koroškem štiri, osrednjeslovenski tri, v primorsko-notranjski pa en primer.

V letošnjih vzorcih kar 61 različic virusa

Med 10.010 vzorci iz letošnjega leta so sicer skupaj zaznali 61 različic virusa. Med njimi so v največ primerih zaznali različico alfa, in sicer v 5034 vzorcih. Različico delta so letos potrdili pri 394 osebah, različici beta in gama pa v šestih vzorcih.

V Sloveniji je bilo doslej skupaj potrjenih 631 primerov različice delta in šest primerov delta plus, v največ vzorcih, 10.764 primerih, pa so zaznali različico alfa. Potrdili so tudi 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v šestih, različico B.1.1.318 pa v 19 primerih.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano opozarjajo, da je različica delta bolj nalezljiva kot druge, zato pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Itevrit (nepreverjen)

210 pozitivnih na nekso kao najbole nevarno delta razlicico …. v bolnici pa se stevilo koronasov ne povecuje. Se celo zmensalo se je stevilo na intenzivni. Ce bi ta razlicica tak nevarna bila kak nan ze teden dni gucijo razni strokivnjaki bi od teh 210 bar pou moglo zdaj biti v bolnici. V bistvi pa vec ali menje od vseh teh ka jih zdaj najdejo pozitivne sploh nema neksih omembe vrednih zdravstvenih tezav. Vec lidij ma probleme po cepljenji kak pa s ten delta sevon.

Starejše novice