V občini Radenci želijo s številnimi projekti obogatiti turizem v občini.

Na Kapelskem vrhu so danes trije partnerji, in sicer Radenska, občina Radenci in agencija SIV, podpisali ustanovno pogodbo za gospodarsko interesno združenje, Lokalno je obetavno, s ključnim ciljem varovanja voda v Radenski regiji.

Pogovori o združevanju različnih organizacij so v občini Radenci sicer potekali že kar nekaj časa. 

»Bogastvo je neprecenljivo, in velikokrat ko poslujemo in delujemo na terenu, povezujemo tako kmetijski sektor, podjetniški sektor, javne agencije, zavode in občine in velikokrat rečemo: Bilo bi dobro, če bi se povezali, če bi gradili na tej zgodbi naprej.

Da smo danes tukaj, je velik korak naprej, da lahko iz tistih besed preidemo na dejanja in da dejansko začnemo snovati tranjostne učinke pomena vode in pa seveda povezave vseh lokalnih ponudnikov, ki v tem območju iščejo in čakajo na svojo priložnost,« je povedala Janja Viher, direktorica agencije SIV.

Cilj partnerstva je izvajati napredne projekte, ki povezujejo trajnostno kmetovanje, varstvo okolja, inovativnost in podjetništvo.

Ob tem je Marian Šefčovič, izvršni direktor Radenske, dejal: »Trajnost je postala velik del strategije za prihodnost Radenske. Če se ne bomo ukvarjali z Radensko, je nekoč ne bo več.

V preteklem letu smo veliko naredili na tem področju, ob tem pa se zavedamo tudi naše odgovornosti do lokalnega okolja in pomena sodelovanja z lokalno skupnostjo. Že takrat smo dobro sodelovali z občino, nato pa je prišla ideja za skupno okvirno platformo, s katero bi izvajali različne aktivnosti, torej gospodarsko interesno združenje.«

In kaj je njihova naloga?

»Da povežemo lokalne ponudnike v neko skupno zgodbo, ki bo rodila tako na prepoznavnosti radenske regije in na potencialih, ki jih ima občina ter seveda eminentna blagovna znamka Radenska,« odgovarja Janja Viher.

Za zaščito vodnih virov so v občini Radenci že ustanovili posebno, skupno komisijo.

»Predlagali bomo, da se ta odlok o vrelčnih virih spremeni v uredbo o zaščiti vrelčnih virov, ki bo sprejeta na ravni države, da bi lahko dolgoročno zaščitili to bogastvo. Prvi lastniki Radenske so to zadevo ščitili tako, da niso dovolili, da se poseli območje vrelčnih virov.

Takrat so se s svojimi občani in delavci dogovarjali, da so se naselili na območju Kapele, zato je pred drugo svetovno vojno, Kapelski vrh bil središče Radencev, ravno zato, da so zaščitili vodne vire,« je poudaril Roman Leljak, župan občine Radenci.

Občina Radenci in podjetje Radenska bosta vsako leto skupno namenila 20.000 evrov začetnega kapitala za gopodarsko interesno združenje. 

»S tem bomo lahko prvošolčkom v občini priskrbeli vse potrebščine za šolo. Letos bomo 31. avgusta v občinske prostore poklicali vse starše in otroke ter jih razveselili z vsem, kar rabijo ob začetku šole.

Poleg tega bomo vsem otrokom, ki so bili v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole odlični, namenili mesečno štipendijo za obiskovanje srednjih šol v višini 100 evrov. S tem si zagotovimo tudi prihodnji kader, ki nam bo pomagal dolgoročno ohraniti vodne vire v naši regiji,« še dodaja Leljak.

Komentarji (18)

Karl Marx (ni preverjeno)

Radenska je češka. Trenutno ma Radenska telko veze z Radencami kak Bruce Lee.

Republika prlekija (ni preverjeno)

Lastnik je iz Češke in mislim da veš zakaj in zaradi koga. Vse ostalo pa je še vedno v Radencih~Boračevi in daje delo tem ljudem samo žalostno da za minimalko.

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

ŠMELC (ni preverjeno)

Samo Titeja pa bodo le pokopali.Bravo Leljak. M

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Lopof (ni preverjeno)

Če bi ŠEVČOVIĆ bil vsaj malo načelen bi počakal s tem do konca mandata.

Pojbič (ni preverjeno)

Zakaj da bi se potem drugi župan slikal z njimi. Sedaj če prav razumem vas ne moti nič drugega pri tem podpisu kot to da je spet Leljak zraven. Vsaj Ševčoviča ne moti županova preteklost kot vas komentatorje ki ste vedno eni in isti

In reply to by Lopof (ni preverjeno)

637 (ni preverjeno)

Vsakega normalnega bi motilo, da se nekdo s tako kriminalno preteklostjo sploh pojavlja v javnosti. S tistim, ki ga to ne moti, je nekaj hudo narobe.

In reply to by Pojbič (ni preverjeno)

Tinka13 (ni preverjeno)

Kako malo je potrebno, da ljudi kupiš. Malo z evri pomahaš, kaj “podariš” kar sploh ni tvoje,.. in nov mandat zagotovljen

Petkov piciklist (ni preverjeno)

Kaj pa pišeš, poznam učenko iz Radenske občine vseh devet let odlična tudi z odličnimi rezultati iz tekmovanj tudi izvenšolskih. Sedaj v srednji šoli je enako pa kaj misliš da nebi bila vesela teh 100€ za nadalno motivacijo.
Pa se tega do sedaj ni spomnil noben župan. Nekateri svetniki in župani pred njim so imeli celo vizijo zapreti Kapelsko OŠ katera ima 1. septembra 2021 več učencov vpisanih v prvi razred kot Radenska. Lp.

In reply to by Tinka13 (ni preverjeno)

Tinka13 (ni preverjeno)

Piše, to kar razumem- tako kot ti. In če premisliš, je to kar bo on “delil, podarjal” naš denar in ne njegov, saj mi smo tisti, ki prispevamo v državno, regijsko in občinsko blagajno. To kar se zdaj tako fajn deli, bomo in že plačujemo z enornimi povišanji osnovnih dobrin ( hrane, goriva, komunale,.. )
Ja in g. in njemu podobni vedo , kako se kupi priljubljenost in vedo ,da so ljudje za par evrov , en sendvič in sok pripravljeni marsikaj naredit oz pozabit. Za 100e pa itak- če treba bodo tri ure na soncu ploskali .

In reply to by Petkov piciklist (ni preverjeno)

Petkov piciklist (ni preverjeno)

Ja saj te razumen se boma drugo leto v živo pogovorila ko boma spet skupaj ploskala ob senviču in soku enim in istim kandidatom za župane Žitku, Kocbeku in seveda rešitelju Radenec g. Šmidu, ki pa nebo v 4. letih mogeli narediti tako nič ker bodo ves mandat reševal dolg, ki jim ga bo pustil Leljak no jaz nevem tebe Tinka sem tako razumel. Lp.

In reply to by Tinka13 (ni preverjeno)

ohjoj (ni preverjeno)

Pa raje vidim, da gre denar otrokom kot pa vam v korita kot nekoc! Jebbem vase razstave, člankece in bankete v Radini!!

In reply to by Tinka13 (ni preverjeno)

Robin hud (ni preverjeno)

Leljak praščeč!

fuj (ni preverjeno)

leljak je kot zgleda v teh radencih pravi car, zato pa vas par "nesrečnežev" tolko cvili!?
Župan, kak se šika, bravo!

In reply to by Robin hud (ni preverjeno)

Lipa3 (ni preverjeno)

Vi Radencani sploh ne veste kaj bi radi.Vsaka cast Leljaku kaj vam je vse ze naredil v tem mandatu,pustite njegovo preteklost vazna je sedanjost.Prej ste pa imeli same pijancke za zupane.Ocitno vam je nekaterim hrana ,da pljuvate po zupanu.

In reply to by Robin hud (ni preverjeno)

Lipa3 (ni preverjeno)

Vi Radencani sploh ne veste kaj bi radi.Vsaka cast Leljaku kaj vam je vse ze naredil v tem mandatu,pustite njegovo preteklost vazna je sedanjost.Prej ste pa imeli same pijancke za zupane.Ocitno vam je nekaterim hrana ,da pljuvate po zupanu.

In reply to by Robin hud (ni preverjeno)

637 (ni preverjeno)

Sploh ne morem verjeti, da med nami obstajajo ljudje, ki ščitijo takšne kriminalce. Pa kaj vam starši niso vcepili nobene morale in človeških vrednot.

In reply to by Robin hud (ni preverjeno)

SD1945 (ni preverjeno)

Največji kriminalci (SIMovci ,ki so kradli 25 let so z nastopom Leljaka odrezani od občinske blagajne. Že zaradi tega ga bomo volili - pa jebeš to če smo za Tita

Še vprašanje (ni preverjeno)

Kdo pa je bil večji kriminalec od vašega pokojnega idola, po katerem želite na vse pretege poimenovati
eno izmed radenskih ulic ter ovekovečiti njegovo ime? Njegovi oboževalci pa niste nič boljši od njega. Ko-
liko zločinov ima za sabo vaš župan. Če si je kaj protipravno prisvojil, je za to moral odgovarjati. Kaj pa Josip?
Dvojna morala, morala brez morale.

Starejše novice