Začenja se nacionalna preventivna akcija, v kateri v novem videospotu na pomen uporabe varnostnega pasu opozarja tudi košarkarska legenda Marko Milič.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa danes pričenja z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala do 14. marca 2021.

Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

V nedavni terenski raziskavi z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil je Agencija za varnost prometa ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu. Z raziskavo so na terenu preverjali, kakšno je stanje uporabe varnostnega pasu pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v ensjatih mestnih občinah.

V dveh intervalih, jutranjem in popoldanskem, so v času zgolj štirih ur zabeležili kar 2184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti.

Zaskrbljujoče število, največ kršiteljev v obeh intervalih skupaj, je bilo v Kopru, kjer je bila zabeležena več kot četrtina (586) vseh ugotovljenih kršiteljev na vseh lokacijah skupaj. Sledita občini Celje (351) in Novo mesto (331).

V jutranji konici je bilo skupaj 1247 kršitev, nominalno največ na področju lokacij Koper (379), Celje (233) in Ptuj (172).

V popoldanski konici je bilo skupaj 937 kršitev, največ na področju lokacij Koper (207), Novo mesto (166) in Ljubljana (154). Najmanj kršitev v obeh intervalih skupaj je bilo na področju lokacij Velenje (20), Slovenj Gradec (27) in Murska Sobota (56).

Agencija za varnost prometa je z namenom ozaveščanja vseh udeležencev v prometu k pomenu pripetosti za objave na spletu in družbenih omrežjih posnela nov preventivni videospot s košarkarsko legendo Markom Miličem, ki poziva: »K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni!«

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je policija po začasnih podatkih ugotovila 6569 kršitev neuporabe varnostnih pasov; v letu 2020 jih je ugotovila 37.255, leto poprej pa 40.283 tovrstnih kršitev.

Posebej zaskrbljujoče pa je, da je v prvih dveh mesecih letošnjega leta policija ugotovila 1011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih.

V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6579, leto poprej pa 5973, število je torej ob zmanjšanem obsegu prometa naraslo!

Agencija in policija zato pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.

Vsaka policijska uprava bo v času nacionalne preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu.

Terenska raziskava z opazovanjem kaže na premajhno zavedanje voznikov motornih vozil o pomenu pripetosti med vožnjo

Terenska raziskava z opazovanjem (ne)pripetosti voznikov motornih vozil je bila izvedena 27. januarja 2021 v dveh intervalih, v jutranji (med 7. in 9. uro) in popoldanski prometni konici (med 15. in 17. uro). Izbor mikrolokacij je bil določen glede na povprečni letni dnevni promet iz leta 2019.

Zavedati se je treba, da je šlo za čas, ko je bila gostota prometa na mestnih vpadnicah zaradi ukrepov za zajezitev epidemije manjša. A kljub temu v le štirih urah na zgolj enajstih lokacijah kar 2184 voznikov med vožnjo ni uporabljalo varnostnega pasu in s tem tvegalo nastanek hujših posledic ob morebitni prometni nesreči. Večje število kršiteljev je bilo v jutranji (1247) kot v popoldanski (937) konici.

Delež kršiteljev po posamezni mestni občini (število vseh voznikov, ki niso uporabljali varnostnega pasu glede na vse, ki so v času štetja pripeljali mimo števnega mesta) je v obeh intervalih skupaj največji na lokacijah občin Ptuj (9,7 odstotka), Koper (9,3 odstotka) in Novo mesto (8,7 odstotka).

V jutranjem intervalu prav tako izstopajo te tri občine, še z višjimi deleži: Ptuj s 15,9 odstotka, Novo mesto s 13,2 odstotka in Koper z 11,8 odstotka. Prav tako so te tri občine glede na najvišje deleže izstopale v popoldanskem intervalu. V mestnih občinah Novo mesto in Koper je znašal delež kršiteljev 6,6 odstotka, na Ptuju pa 5,9 odstotka. 

Med občinami z najnižjim številom voznikov motornih vozil, ki v obeh intervalih med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu so nominalno Velenje (20), Slovenj Gradec (27) in Murska Sobota (56). Prav tako so to občine z najnižjimi deleži - Velenje in Slovenj Gradec 0,6 odstotka ter Murska Sobota 1,6 odstotka.

Tretjina umrlih voznikov osebnih vozil lani ni uporabljala varnostnega pasu

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2020 pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znaša 69 odstotkov (v letu 2019 je znašala 66 odstotkov). Od skupno 29 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 20 uporabljalo varnostni pas, osem ne, pri enem pa ni bilo mogoče ugotoviti (ne)uporabe.

Od devet umrlih potnikov v osebnih vozilih dva nista uporabljala varnostnega pasu, stopnja uporabe torej znaša 78 odstotkov. Od desetih umrlih potnikov in voznikov v osebnih vozilih, ki niso uporabljali varnostnega pasu, so bili štirje stari med 20 in 25 let.

Prav tako en umrli voznik tovornega vozila ni uporabljal varnostnega pasu, pri enem ni bilo mogoče ugotoviti (ne)uporabe. Brez ustrezne zaščite (varnostni lok) je bil tudi umrli voznik traktorja.

Od skupaj 114 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 87 oziroma 76 odstotkov uporabljalo varnosti pas.

Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 odstotkov oziroma 2039 voznikov. 

Nove videovsebine s košarkarsko legendo Markom Miličem

Agencija za varnost prometa je z namenom ozaveščanja vseh udeležencev v prometu o pomenu pripetosti za objave na spletu in družbenih omrežjih posnela nov preventivni videospot s košarkarsko legendo Markom Miličem, ki izpostavlja: »Zame je promet kot ekipni šport. Če vsi spoštujemo pravila in odgovorno sodelujemo, zmaga cela ekipa. K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni!«

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do sedem kilometrov na uro.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih. 

Pri pravilni uporabi varnostnega pasu si najprej ustrezno nastavimo vzglavnik tako, da je njegov vrh v višini vrha glave. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.

Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo KLIK.

Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Agencija bo razdelila več kot 10.000 informativnih gradiv

V času nacionalne akcije bo Agencija za varnost prometa po vsej Slovenija razdelila preko 10.000 informativnih gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu.

V akciji sodeluje 72 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. 

Letos v projektu Pasavček 22.500 otrok iz 126 občin

Agencija že 16. leto uspešno izvaja projekt Pasavček. V letošnjem letu v projektu sodeluje kar 1176 skupin in oddelkov, skupno pa preko 22.500 otrok iz 126 slovenskih občin.

S projektom Pasavček otroke in starše spodbujajo k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 centimetrov. Slogan projekta otrokom in staršem jasno sporoča: »Red je vedno pas pripet!«

Za namene akcije bodo vsi sodelujoči prejeli preventivna gradiva, prilagojena tej starostni skupini. Otroci bodo pod mentorstvom učiteljev in vzgojiteljev spremljali pripetost vseh potnikov v vozilih med vožnjo ter si tako lahko prislužili nagrade. Ko bodo epidemiološke razmere to omogočale, bodo nadaljevali z aktivnostmi spoznavanja različnih otroških sedežev, zakaj je pomembno, da smo na vsaki vožnji pripeti, kako se varno vesti v prometu.

Starejše novice