Nekdanji ravnatelj Dušan Merc je odkrito in kritično spregovoril o razmerah v slovenskem šolstvu in o obnašanju nekaterih ravnateljev. »Vi ste tam zato, da organizirate pouk, kot to zahteva odlok in zakon, in nič drugega,« je jasen.

Dušan Merc, pisatelj in upokojeni ravnatelj Osnovne šole Prule v Ljubljani, je bil v oddaji 24ur zvečer na Pop TV zelo kritičen do ravnanja nekaterih slovenskih ravnateljev.

Še posebej oster je bil do ravnatelja Osnovne šole Prebold. Tamkajšnji ravnatelj Peter Žurej vztraja, da preverjanja PCT pogojev pri njih ne bo.

»Gospod Žurej nima kaj zagovarjati ali česa ne zagovarjati. Mora ukrepati tako, kot se od njega zahteva. In zahteva se z odloki,« je bil odločen Merc: »On je tam, da se organizira pouk in ni potreben njegov komentar o znanosti, ki je verjetno ne razume. Tudi, ko mu povedo dovolj jasno in razločno, še vedno ni razumel.«

Naloga ravnateljev je, da organizirajo pouk

Kot pravi Merc, je v Sloveniji okrog 500 ravnateljev, ki so pedagoški vodje šole. Kljub temu ni med krizo slišal enega pedagoškega argumenta, kako bi to moralo delovati, ampak se neprestano sklicujejo na ministrstvo in na maske.

»To je postranska stvar, to imajo za narediti. Njihova naloga je, da organizirajo pouk in strokovno vodijo šolo,« je jasen.

Glede odprtja šol je povedal, da je naloga ministrice in strokovnega sveta, da sprejemajo takšne odločitve, da bodo šole lahko odprte. Poudaril je pomen socializacije pri otrocih in to, da sistem ne stoji.

»A ko je bil prvi izbruh, so gospe šle domov, ravnatelji so delali nekaj od daleč in sistem je stal,« je oster. Pravi, da so pustili na cedilu državo, učence, njihove starše. Opozarja še, da bo s takšnim ravnanjem, kot smo mu priča v primeru Žuraja, vse še naprej zaprto.

Ostro proti tistim, ki se ne želijo cepiti ali nositi mask

»Vsi ti ljudje, ki jih zdaj poslušam, so otroci permisivne vzgoje, ki se vedejo kot petletni otroci, ki jim nobena razlaga ni dovolj,« je dejal glede tistih, ki se ne želijo cepiti ali nositi mask. 

»Oni mislijo, da morajo razumeti. Ni jim treba razumeti, tako kot nam ni treba razumeti neskončno veliko stvari,« je bil oster Merc. 

»Kaj razumeš? Lahko razumeš tisto, kar je v tvojem dosegu, kar je v tvoji šolski pameti. To, da pa ne sprejmeš ničesar, je pa znak, da si vzgojen permisivno. Ne zanima te, kaj drugi mislijo, kaj drugi vejo, samo tisto, kar si ti prepričan. Ne zanima te, če bo zdravstveni sistem pokleknil« je še dejal Merc. 

Zaključil je z mislijo, da so egoistični in da naj raje poslušajo doktorja Ihana in statistike. 

Komentarji (12)

tuncika

Dobesedno najbolj pokvarjena "kasta" v SLO so Svizčevi učitelji. Imajo prevelike plače in preveč prostega časa. Potrebno jih je dobesedno "zbrcati iz šol", pa naj doma krave pasejo.

Grk (ni preverjeno)

Daj, Merc brigaj se za sebe. Nisi več potreben medijske pozornosti.

lajče (ni preverjeno)

samo istino je povedo tej stric

In reply to by Grk (ni preverjeno)

SVOBODA IZRAŽANJA (ni preverjeno)

Ne moreš komentirati Fajonke je potrebna kar izjemoma registracija in cenzura ker so pač SD. Kaj se bojite na sobotainfo glasa ljudstva ali kaj, saj pa SD prisega na glas ljudstva, sobotainfo poznate to: USTAVA R. SLOVENIJE 39. člen SVOBODA IZRAŽANJA ali pa pač objavite, da ste glasilo SD.

čarni vrag (ni preverjeno)

Vsi ti ljudje, ki jih zdaj poslušam, so otroci permisivne vzgoje, ki se vedejo kot petletni otroci, ki jim nobena razlaga ni dovolj,« je dejal glede tistih, ki se ne želijo cepiti ali nositi mask.

Spoštovani Merc boljše bi bilo ka bi bili tiho. Navedite mi eno raziskavo, ki je odkrila da so maske za otroke nenevarne in da zadržujejo viruse. Takšne raziskave nega. Zato pa so vse do lani WHO, CDC in ECDC niso priporočali nošenje mask izven zdravstvenih ustanov. Maske otrokom škodujejo še bolj kot odraslim.
Ne vem koga mislite, da se morajo cepiti s poskusnim cepivom. Učitelje ali tudi učence? Cepivo je v experimentalni fazi, zato je vsako prisiljevanje v cepljenje zločin proti človeštvu. Da cepiva ne delujejo pa vidimo v maximalno precepljenem Izraelu.

FUJ UČITELJI (ni preverjeno)

UČITELJI DOSTA VAS IMAMO ! 4 mesece na leto ne delate nič, dnevno še nisem videl učitelja, ki bi učil več kot 6 šolskih ur, kaj ste delali ko so bile šole zaprte ? plače in še dodatke ste dobivali. Če vam to delo ni všeč v roke kramp in lopato pa boste videli kako se težko denar služi.

OBJAVITI PLAČE (ni preverjeno)

ZAHTEVAMO DA SE POIMENSKO JAVNO OBJAVIJO PLAČE VSEH UČITELJEV !

miicika (ni preverjeno)

Fajonka ni prišla na proslavo SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI, v tujini je poniževala Državo.....KUL.....na smetišče zgodovine.....

Dr.Agan

Bravo gospod Merc.
Konkretno in pogumno, stojim za Vami in takih je še zelo veliko...

VRANA (ni preverjeno)

Bravo ovčica:))

Kritično razmišljanje je dandanes greh, po novem. "Nič ne razmišljaj, samo naredi, kot ti mi ukažemo! Ni ti treba razumeti nič!"
Kam smo prišli, katastrofa...

In reply to by Dr.Agan

Dr.Agan

Za kritično razmišlanje je potrebno kritično znanje, tako ovčica nič ne ve o vrani in vrana o ovčici.

VRANA (ni preverjeno)

Da vidiš, da nekaj hudo ne štima, ni potrebne nobenega t.im. "kritičnega znanja"...
Vsaj povprečno inteligenten človek je sposoben marsikaj razumeti, zato ne podcenjuj drugih. Videl sem že ogrooomno idiotov, dr.mr. itd... Argument iz avtoritete je ZMOTNA LOGIKA,

In reply to by Dr.Agan

Starejše novice