Vir: Pokrajinski muzej Celje
Babica mu je pripovedovala o zakopanem zakladu v bližini domačije in zadevi se je odločil priti do dna. Omenjeni zaklad je našel le nekaj korakov od domačije.

Aljaž Lednik je v Ljubiji, razloženem naselju v Zgornji Savinjski dolini, v bližini domačije našel zaklad, o katerem mu je v preteklosti pripovedovala babica, poročajo na 24ur.com. Govorice o zakladu so se prenašale iz roda v rod, zato se je nekega avgustovskega dne leta 2020 odločil, da zadevi pride do dna.

Del vzpetine, pod katero je Lednik našel zaklad, so do danes že odstranili, saj tam gradijo novo kolesarsko povezavo med Velenjem in Mozirjem.

Prav na tem mestu pa je bila v skalo 'vrezana' jama, v kateri je Aljaž našel 25 bronastih novcev in železno orodje za obdelavo lesa.

Arheologi odkrili še več novcev in železnega orodja

Pomembno odkritje je najditelj takoj odnesel v Pokrajinski muzej Celje, ker pa je bilo najdišče vključeno v projekt gradnje kolesarske povezave, je arheološka ekipa Pokrajinskega muzej Celje v začetku lanskega septembra jamo temeljito raziskala. 

Pri raziskavi je bilo najdenih še 40 novcev iz istega obdobja, nekaj železnega orodja, keramičnega posodja in drugih predmetov, ki kažejo, da so ljudje v zadnjih desetletjih 4. stoletja v jami tudi krajši čas bivali.

Najdeni predmeti so na voljo na ogled na občasni arheološki razstavi Ljubija - zaklad pod skalo v pritličju Knežjega dvora v Celju.

Starejše novice