Slika je simbolična.
Inšpekcijske službe so tudi lansko leto izvajale nadzor nad dimnikarskimi storitvami. To so njihove ugotovitve.

Vsako leto inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor opravi tudi mnoge inšpekcije nadzore nad dimnikarji in njihovimi storitvami. Tako so v lanskem letu opravili nekaj manj kot 500 inšpekcijskih nadzorov. 

V lanskem letu so izdali 172 inšpekcijskih odločb in 126 odločb o prekrških. Od tega so izdali enajst plačilnih nalogov, 35 odločb o prekršku z izrekom globe in 80 opominov. 

V dvajsetih zadevah so vodili izvršbo z denarno prisilitvijo, saj posamezniki niso spoštovali odločbe odrejenih ukrepov. 

Največ prijav zaradi kurjenja nedovoljenega goriva

V lanskem letu so inšpektorji, ki se ukvarjajo le z nadzorom nad izvajanjem predpisov s področja dimnikarskih storitev prejeli 534 prijav. 

Dvanajst odstotkov teh prijav se je nanašalo na ogrožanje zdravja in življenja ljudi, zato so jih inšpektorji obravnavali nemudoma. Nekaj prijav so inšpektorjem posredovale dimnikarske družbe, največ pa posamezniki. 

Inšpektorji največ prijav dobijo zaradi kurjenja nedovoljenega goriva v malih kurilnih napravah na trdo gorivo

Inšpektorji ugotavljajo, da uporabniki dimnikarskih storitev v malih kurilnih napravah večinoma uporabljajo ustrezno gorivo, a na svojih napravah ne omogočajo dimnikarskega pregleda. 

Mnogi posamezniki torej nimajo pregledanih kurilnih naprav in ne zagotavljajo njihovega čiščenja.

Vse dimnikarske družbe še vedno nimajo primerne opreme

Inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor ugotavljajo, da vse dimnikarske družbe še vedno nimajo ustrezne merilne opreme, ki je potrebna za izvajanje dimnikarskih storitev. 

Vsi dimnikarji še vedno ne preverjajo ustreznosti lesnega gorica ob izvajanju pregleda, prav tako pa vedno ne opravijo kontrolnega pregleda. 

»Inšpektorji ugotavljajo, da podatki v EviDim za preteklo leto izkazujejo, da se dimnikarske storitve niso opravljale na vseh kurilnih napravah oziroma niso bile izvedene v obsegu, kot to zahtevajo področni predpisi,« še dodajajo na inšpektoratu.

Ugotovili so namreč, da v Sloveniji ni bilo pregledanih vsaj 60 odstotkov malih kurilnih naprav. Prav tako ugotavljajo, da se niso izvedle meritve emisij snovi v zrak pri vseh malih kurilnih napravah. 

Izvedlo pa se ni niti čiščenje malih kurilnih naprav, kot to določajo predpisi. 

»Čiščenje kurilnih naprav na tekoče gorivo se izvaja enkrat letno, čiščenje kurilnih naprav na trdno gorivo pa vsaj dvakrat v kurilni sezoni, izjema so naprave v občasnem obratovanju, pri katerih se čiščenje izvaja enkrat na leto,« dodajajo na inšpektoratu.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice