Slika je simbolična.
V Sloveniji v zadnjem času v lekarnah primanjkuje nekaterih zdravil za otroke z vsebnostjo paracetamola, ki deluje proti bolečinam in znižuje vročino, med njimi zdravil calpol in daleron.

V Lekarni Ljubljana so STA pojasnili, da so v večini njihovih enot zdravila za zniževanje vročine in lajšanje bolečin za otroke za zdaj na voljo, se pa s pomanjkanjem na trgu srečujejo pri posameznih zdravilih s paracetamolom, a so na voljo druga zdravila s podobno sestavo, ki so po učinku enakovredna.

Kot poudarjajo, zdravila calpol (obeh jakosti zdravila) na slovenskem trgu primanjkuje od marca: »Glede na posredovane informacije s strani dobavitelja se predvideva, da bo ponovno na voljo konec junija ali v začetku julija

Nekaj težav je tudi z dobavljivostjo zdravila daleron za otroke, kjer pa so novo pošiljko v Lekarni Ljubljana prejeli v sredo, zato je zdravilo uporabnikom danes na voljo.

V tovarni zdravil Krka, ki je dobavitelj omenjenega zdravila, so za STA potrdili, da je nova količina zdravil danes že na voljo pri veledrogeristih in v lekarnah. Kot so pojasnili, je zaradi pomanjkanja zdravila daleron za otroke prišlo zaradi povečanega povpraševanja.

Zdravnik lahko predpiše podobno zdravilo

V Lekarni Ljubljana ob tem še vedno ni na voljo antibiotikov ospamox, ki bo predvidoma na voljo v sredini prihodnjega tedna, in hiconcil, ki bo predvidoma na voljo v juliju, a večjih težav zaradi trenutnega pomanjkanja v lekarnah ne pričakujejo.

V letošnjem letu sicer opažajo bistveno večje povpraševanje po zdravilih za lajšanje težav ob virozah v primerjavi z lanskim letom - povpraševanje je na ravni obdobja pred začetkom epidemije covida-19.

V kolikor bi prišlo do daljšega pomanjkanja kakšnega zdravila na recept, lahko zdravnik predpiše drugo primerno zdravilo iz nabora zdravil, ki so na voljo v lekarnah.

Kot analgetik je na primer na voljo zdravilo z ibuprofenom v obliki sirupa. Druga možnost je aplikacija svečk, ki vsebujejo paracetamol, in so prav tako primerna oblika za uporabo pri majhnih otrocih, so še pojasnili v Lekarni Ljubljana.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
enostavno (nepreverjen)

V Avstrijo z recepton, tan se zdravilo placa, nasa zavarovalnica pa nakaze pejneze nazaj. Cist enostavno

carni vrag . (nepreverjen)

Alternativna zadeva je snopsov caj

. (nepreverjen)

Zdravila tudi delajo v ukrajini ali pa jih ne delajo, ker zzzs ne plača zadosti za njih?

Starejše novice