Barvita polja v teh sončnih dneh pritegnejo marsikatero oko. Eno izmed takih polj je zagotovo polje z vijoličnim makom.

Vsi poznamo mak, ki je največkrat ena od mamljivih sestavin v pecivu. Poznamo dve vrsti, in sicer poljski in vrtni mak. Slednjega cvetovi so lahko obarvani rdeče ali vijolično.

»Rdeči in vijolični mak spadata v kategorijo vrtnih makov. Sejemo ga lahko jeseni, če je ta prezimni ali spomladi, če je ta jari,« nam je pojasnila Breda Vičar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota. 

Vrtni in poljski mak

»Vrtni mak je enoletnica iz družine makovk, ki obsega 200 različnih vrst.

Poljski mak je plevelna vrsta z rdečimi cvetovi in prav tako spada v botanično družino makovk. Je enoletna, pogosto prezimna, redkeje pa dvoletna rastlina,« dodaja Vičar.

Na eni rastlini maka lahko dozori tudi do 20 tisoč semen, ki pa so pomembna za razmnoževanje. Seme klije jeseni in spomladi, najboljša za to pa so vlažna tla bogata z dušikom. 

Pridelava maka

Vičar je še opomnila, da je pri pridelavi vrtnega maka potrebno upoštevati dovolj širok kolobar.

»Na istem zemljišču ga ne sejemo prej kot na štiri leta. Setev jesenskega maka opravimo od konca avgusta do začetka oktobra. Zaželeno je, da imajo rastline pred začetkom zime razvito rozeto s šest do osem listi,« še doda.

Če so rastline slabše razvite lahko pride do slabe prezimitve. Kot še poudari sogovornica, je spomladansko setev potrebno opraviti čim bolj zgodaj spomladi.

»Za dober razvoj in pridelek je potrebnih 300 do 400 tisoč rastlin na hektar.«

Posebni pogoji za rast

Mak za rast potrebuje veliko vlage. V rastni dobi namreč potrebuje med 400 in 450 milimetrov padavin. Te morajo biti dobro razporejene.

»Glede tal je izbirčen, saj potrebuje strukturna in globoka tla. Zelo mokra tla niso primerna za njegovo pridelavo. Ne uspeva na kislih tleh, optimalen pH je med šest in sedem,« pojasni Vičar.

Pri gojenju pa je zelo pomembna tudi priprava tal, ki se začne z oranjem na globino ornice in nadaljuje z grobo poravnavo.

»Sledi predsetvena obdelava tal, pri tem priporočamo slepo setev, s katero poskušamo zmanjšati zapleveljenost z enoletnimi pleveli.  Drobno seme maka zahteva dobro poravnana tla in mrvičasto strukturo,« še dodaja.

Mak vznikne deset do 14 dni po setvi, med tem je priporočljivo rahljanje tal z uporabo česal.

Bolezni

Kot vsaka rastlina pa ima šibke točke tudi mak.

»Nevarnost za okužbe z boleznimi je večja v vlažnih letih. Najpogostejša bolezen je makova plesen, ki lahko povzroči precejšen izpad pridelka. Med škodljivci se pogosteje pojavljajo listne uši,« še izpostavi Vičar.

Uporaba vrtnega maka

Seme vrtnega maka največkrat uporabljamo v kulinariki: »Uporabljamo cela ali mleta makova semena kot posip pri pekovskih izdelkih in v različnih sladicah. Seme se lahko uporablja tudi za pridelavo olja tako za prehranske namene kot za kozmetiko.«

Mak je tudi ena izmed glavnih sestavin prekmurske gibanice, ki je zaščitena v vseh državah Evropske unije.

»Mak lahko dodajamo k že pripravljenim jedem vseh vrst, saj s segrevanjem in pregrevanjem izgubi svoje kvalitete. Z njim lahko na primer izvrstno izboljšamo okus testenin in krompirja,« so zapisali na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Iz cvetov maka se pripravlja tudi čaj, ki ga ljudska medicina priporoča za zdravljenje kašlja, hripavosti in pri bolečinah v prsih.

Pri tem je Vičar še dodala, da so znana številna dognanja o hranilnih vrednostih in pozitivnih vplivih makovih semen ter beljakovinskih ostankih pri stiskanju v prehrani domačih živali. 

Pomurski kmetje in sajenje maka

Vičar je še povedala, da je največji pridelovalec maka v Pomurju Skupina Panvita.

»Nekaj kmetij v glavnem prideluje mak na manjših površinah, predvsem prezimni mak. Ta je v največji meri namenjen pridelavi in prodaji za zrnje.

Pridelava vrtnega maka je v Sloveniji nadzorovana in jo je potrebno prijaviti,« zaključi Vičar.

Cvetoča polja maka pozitivno vplivajo na počutje ljudi, marsikateri turist in popotnik pa se tam z veseljem postavi tudi pred fotografski objektiv. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lujzek123 (nepreverjen)
Fox (nepreverjen)

Pravilno največji izkoristek je za pridelovanje opija! Samo nej, mi rajši seme mamo, pa te se policija cejli den okoli toga maka vozi. Me zanima kje konča zasežena droga iz strani policije???

Azbekistan (nepreverjen)

Prekmurci smo priserbljeni z drogo 🤣

Lucifer (nepreverjen)

No vidite kak lepo. Še prekmurska polja napoveduvlejo jutrišnjo zmago Maribora...

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec ka ti še škodi včerajšnja povorka. Tele prizadeto socialno zalokano.

Starejše novice