Ob mednarodnem dnevu invalidov bodo policisti posebno pozornost namenili odnosu udeležencev v prometu do teh ranljivih skupin.

Na Policiji Slovenije so opozorili, da so invalidi in osebe s posebnimi potrebami zaradi svoje invalidnosti in neodgovornega ravnanja ostalih udeležencev v cestnem prometu pogosto postavljeni v slabši položaj: »To jim še dodatno otežuje udeležbo v cestnem prometu in v družbi nasploh. Zato bomo policisti pomagali, kjer lahko. Usmerjeni bomo predvsem v nepravilno parkiranje na označenih mestih za invalide in nudenju morebitne pomoči pri udeležbi teh oseb v cestnem prometu.«

V Sloveniji je 170.000 oseb z invalidnostjo, kar predstavlja 8,5 odstotka populacije.

Slovenska policija se tako pridružuje pobudi Evropske prometne policije (TISPOL).

Parkiranje na parkirnem prostoru za invalide je dovoljeno le osebam, ki imajo vozilo označeno z veljavno parkirno karto. Za kršitev te določbe je predpisana globa 80 evrov.

Otrokom, starejšim, slepim, invalidom in drugim osebam, ki niso v celoti sposobne za samostojno udeležbo v cestnem prometu, so drugi udeleženci dolžnji nanje posebno paziti in jim pomagati.

Komentarji (4)

Yeap (ni preverjeno)

Vsakič ko pridem v Soboto je prvo kaj mi pade v oči parkirno mesto za invalide pri Maximusu.Vedno zasedeno,mlade družine z otroki ki se ne morejo sprehodit 50 metrov .Potrudite se in kontrolirajte skozi celo leto ne samo na ta dan.Invalidi vam bojo hvaležni.

Tara 123 (ni preverjeno)

Tudi mamice z otroki ne morejo parkirati. Na parkirnem mestu za mamice z otroki je vedno zasedeno, taki postavijo avto kateri nimajo otrok...

plitkipotok (ni preverjeno)

Policija more prvo pri sebi red napraviti, kje vse oni parkirajo! Tudi na prostorih za invalide.

bingelj (ni preverjeno)

In samo na ta dan kontrolirajo parkirna mesta. To je možno samo v Sloveniji, da piše v zakonu, da lahko parkira vozilo z označeno parkirno karto. Večkrat vidim avtomobile s temi kartami, ki jih upravljajo povsem zdrave osebe, ki brez kakšnih pripomočkov gredo od vozila. V Avstriji to ne gre. V Sloveniji je pač tako, da se vse zlorablja in je vse skorumpirano. Tudi pri oznakah za vozila invalida.

Starejše novice