Neupravičenih parkiranj na mestih za invalide je za 58 odstotkov manj kot leta 2015, a številni na teh mestih parkirajo tudi, ko so v bližini prosta več kot tri parkirna mesta, na voljo vsem.

Stanje v družbi se izboljšuje, a raziskava študentov še vedno kaže na veliko pomanjkanje družbene zavesti in solidarnosti v odnosu do invalidov in njihovega položaja v družbi. Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru so pod vodstvom izrednega profesorja Aleša Bučarja Ručmana oktobra 2018 opravili obširno raziskavo o parkiranju na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide. 

Ugotovitve raziskave podajajo vpogled v spoštovanje formalnih in neformalnih družbenih norm in solidarnosti v družbi, dodatno pa merijo uspešnost ozaveščevalne kampanje »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide.«

Na opazovanih 43 parkirnih mestih za invalide na devetih lokacijah je bilo parkiranih 296 vozil, med njimi pa jih 43 odstotkov oziroma 126 ni imelo nameščene invalidske kartice. V primerjavi z raziskavo iz leta 2015, ko so na istih lokacijah zabeležili 302 kršitvi, je bilo kršitev lani 58 odstotkov manj.

Večina kršiteljev ostala v bližini ali v vozilu - to govori o zavedanju kršitve

Največ kršiteljev, to je 61 odstotkov, je bilo v starostni skupini od 30 do 50 let, s 26 odstotki so sledili starejši od 50 let, zatem pa z 12 odstotki mlajši od 30 let. Pri mlajših od 30 let je prišlo do opaznega izboljšanja, saj je delež kršiteljev v tej starostni skupini leta 2015 znašal 23 odstotkov.

Večina oziroma 44 odstotkov voznikov, ki so neupravičeno parkirali na mestih za invalide, je po parkiranju ostala v bližini vozila, 29 odstotkov kršiteljev pa je ostalo kar v vozilu. 

Vir: Fakulteta za varnostne vede

Medtem ko so kršitelji leta 2015 na invalidska mesta najpogosteje oziroma v 75 odstotkih parkirali takrat, ko v bližini ni bilo parkirnih mest za vse, se je to leta 2018 spremenilo. Kar 41,6 odstotka tistih, ki so parkirali neupravičeno, je namreč to storila v času, ko so bila v bližini prosta več kot tri običajna parkirna mesta.

Vir: Fakulteta za varnostne vede

Med tistimi, ki so lani neupravičeno parkirali na mestih za invalide, je bilo moških tri četrtine ali 74 odstotkov. 

Vir: Fakulteta za varnostne vede

Kako je potekala raziskava?

Raziskava je vključevala neposredno opazovanje 43 parkirnih mest, rezerviranih za invalide, na devetih lokacijah v Ljubljani. Opazovana parkirna mesta so bila izbrana glede na ugotovitve raziskave v letu 2015, ko je bil na teh mestih zabeležen največji promet oziroma parkiranje vozil.

Bistvena prednost terenske raziskave v primerjavi s podatki o kršitvah, ki jih imajo zbrane nadzorstvene institucijah, kot so redarstvo in olicija, je ta, da je z raziskavo omogočen vpogled v sivo polje teh kršitev - neregistrirane primere kršitev. Opazovalci so v dvojicah štiri dni po tri ure neprestano opazovali točno določena parkirna mesta in dobili vpogled v dejansko dogajanje na teh mestih. Opazovalci za razliko od formalnih nadzornikov neprepoznavni, saj niso bili v uniformah in so bili vedno odmaknjeni od opazovanega parkirnega mesta vsaj 10 metrov.

Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru je skupaj s partnerjema projekta »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide.«, Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Mestno občino Ljubljana, prejela nagrado Prizma za odličnost komunikacijskih programov na področju odnosov z javnostmi.

Projekt je strokovno komisijo prepričal s kombinacijo raziskovalnega dela, strokovnih posvetov in širše ozaveščevalne kampanje. S prejetjem te nagrade se je Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, postavila ob bok največjim gospodarskim družbam v Sloveniji.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Prepričan sem, da je pri nas stanje boljše, kot v Ljubljani. Ljubljana je namreč znana kot balkansko mesto z nadutimi prebivalci.

--------------… (nepreverjen)

Tou si ti misliš, prinas mamo puno takših. Ges mislin ka si ti tuj takšen. Ka se pa tiče toga što parkera na invalidskij parkingih-tou se tuj zna ( nešterni doktori, ešče posebej v špitali, visko izobraženi, tej šteri majo drage nove autoje pa tuj navadna raja, da vidi ove prle naštete.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne pravi. Ti znaš misliti. Za mene nekaj novoga.

In reply to by --------------… (nepreverjen)

Gol9 (nepreverjen)

V naslovu manjka glagol?

Pekolovec (nepreverjen)

Ne manjka, ker v naslovu ni potreben.

In reply to by Gol9 (nepreverjen)

Bzokil (nepreverjen)

So že popravili. Slovenština njihova ni vrlina.

In reply to by Pekolovec (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Škoda, da raziskava ne odkriva kršiteljev in znamke parkiranih vozil, pred par dnevi na parkirnem mestu za invalide velik Mercedes soboških registerskih številk, lastnik direktor privatne firme, žena svetnica na občini in verjetno brez slabe vesti kljub številnim prostim mestom lepo na pijači pred Interšparon, če imajo že vse v življenju jim treba še parkirni prostor namenjen za invalide naj prevzamejo še bolezen od invalidov mogoče je upravičeno tam parkiral?

fdgthzj (nepreverjen)

kak znaš ka je rom v trgovini? ka je na invalidskem mestu avto parkirani. Pa na invalidskih ponavadi poleg romov parkirajo osebe ka majo mercedes pa bmw

Tinka13 (nepreverjen)

Marička ti si pa jasnoviden! Veš, da so kršitelji samo Romi in lastniki določenih znamk avtomobilov! Bravo!
Sicer pa : nevzgojen oz. sebičen egoist si lahko če si Rom, Slovenec, Albanec ali pa vesoljec. Narodnost ti ne zagotavlja, da si kaj več kak ostali! Ko bomo ustrezno ukrepali proti kršiteljem, se bo stanje popravilo. Dokler ap so te kazni "kar nekaj", pa bo tak kak je!

In reply to by fdgthzj (nepreverjen)

Peredajs

fdgthzj, se popolnoma strinjam, podpišem. Naduteži, ljudje, ki jim ni mar za druge, ko ga vidim, velikokrat tudi poznam, samo potrdi mojo mnenje o njem(j).
Na žalost, tudi veliko romov parkira na invalidskem prostoru. Tako pač je.

In reply to by fdgthzj (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Perededajst in tudi drugih! nevem zakaj samo Rome izpostavljate

In reply to by Peredajs

Peredajs

Tinka13, tako je. Če nekdo zapiše stari, debeli,"sejri", ... kamor spadam, ne bom jezen na njega, čeprav me je opisal v nulo. Vem, da nisem med njimi. Tudi tisti romi, ki tega ne delalajo, se nimajo za kaj razburjati. Vsak za sebe ve, ali to dela ali pa ne. Žal je takih romov veliko, pa nimam nič proti nim. Brez zamere.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

parking (nepreverjen)

Pajek bi tü bil dobrodošel ka bi ene nafčo kolture parkejranja.

Gost2 (nepreverjen)

Pajek bi jih navčo ampak je stvar v ton ka recimo si trgovina nede dovolila ka bi naročili nadzor parkirišča pa kaznjenja svojih obiskovalcov. Drugi problem je ko malo sunce posija lidje parkerajo kar pred vhodon trgovine v senci čeprav je nej plac za parkeranje, kar je žalostno. Kultura parkeranja prinas je nej glij bleščeča. Pa neje važno ali je to MS ali LJ ali lero drugo mesto.

In reply to by parking (nepreverjen)

strki

Zakaj je potrebno voditi politiko, katera vedno povzroča nelagodja in jezo! Sam kot teško gibajoč invalid se ne strinjam z kazanjam na ljudi, kateri so iz X razloga, ker ga ne poznamo v trenutko, storili dejanje, da niso upoštevali napisanega ali narisanega pravila. SWami so največ krat veliki donatorji, sicialno in prostovoljni delavci v društvih, pa jih poskuša negtdo očrniti in celo oglobiti. Sramota družbe, če govorimo o resnici in pravici je, da ljudi družba ne sme kaznovati ampak "vzgajati" in tu je celotni srž problema. Poskuišamo z lepo besedo in vljudnim ter poštenim obnašanje došeči premike in ne da se bogatijo tisti, kateri bi morali družbo zgajati in ne samo pisati zakone o kaznih. Vsem dobro v vozilih in na cestah, ter zavetnih legah gozda, da si naberete moči za naslednje vroče dni.

čarni vrag (nepreverjen)

Ti bi tajkunskoga lopova, ki je svojoga Merdžoja parkiro na mesti za invalide vzgajo. Problem je da se v Sloveniji ne upošteva naša zakonodaja. Na javnih parkiriščih recimo pred Šparom ima pristojnost nadzora in kaznovanja naša policija. Samo kaj ko smo mi hlapci in se bojimo vsakšnoga nižjoga uradnika iz "Evrope".

In reply to by strki

100-100 (nepreverjen)

Pa ka zdaj fpletaš evropske uradnike, tou su nej oni krivi.Krivi so tej šteri popuščajo, dopuščajo.
Primer-stavi te padaš policaj, pa fčasik mislimo-e tou je pravi pajdaš, mimo me je pusto. Prideš k doktori pa misliš ka boš šou prek reda. Nejsmo mi nikši lapci, samo fsaki se šče znajti. Či si pa ti lapec pa je tou tvoj problem.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

sobota123123 (nepreverjen)

bedasti clanek za glodanje kosti narodi!

Peredajs

Imaš prav. Ta stvar se lahko uredi v tednu, max v dveh. Če se hoče.(?)

In reply to by sobota123123 (nepreverjen)

Naj bokše (nepreverjen)

ka de tan vse fraj , ge mo pa odo nekan daleč parkejrat , te to normalno , nej ka nej .

Peredajs

Za tebe je slovensko sodstvo idealno.

In reply to by Naj bokše (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ali ti razmiš ka pomeni Rezervirano za invalide. Ka si nej kakši s posebne šole?

ulala (nepreverjen)

kaj pa na parkirno mesto za druzino (narisan otr. voziček) lahko parkiram čeprav sem sam?

Narod je čuda (nepreverjen)

San si se odgovoro na vprašanje.

Zavaljeni debeluharji parkerajte pred vhod zavolo mene, me boli briga, ge mo parkejro 50m od vjoda, me nej vtraga tou preodite.

In reply to by ulala (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice